2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Būvnieks SIA "Jēkabpils PMK" pārtraucis darbus ES fondu izkrāpšanas izmeklēšanā iesaistītajā Līvānu būvobjektā

Būvnieks SIA "Jēkabpils PMK" pārtraucis darbus ES fondu izkrāpšanas izmeklēšanā iesaistītajā Līvānu būvobjektā

Būvkompānija SIA "Jēkabpils PMK" šobrīd pārtraukusi darbus 3,4 miljonu eiro vērtajā Līvānu būvprojektā, ar ko saistīta Eiropas prokuratūras veiktā izmeklēšana, informē portāls "Delfi Bizness". Līdz šim "Jēkabpils PMK" nav saņēmusi nekādu informāciju par iespējamiem pārkāpumiem iepirkumos, kuros uzņēmums piedalījies atklāta konkursa ietvaros, portālam "Delfi Bizness" rakstiskās atbildēs norādīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Dimants.

Radio1.lv jau informēja, ka pagājušajā nedēļā izmeklējot iespējamo Eiropas Savienības fondu izkrāpšanu 1,8 miljonu eiro apmērā, trešdien, 19.oktobrī tika veikta kratīšana Līvānu novada domes priekšsēdētāja Andra Vaivoda (LA) privātīpašumā. Eiropas prokuratūra (EPPO) izmeklē iespējamo ES fondu izkrāpšanu 1,8 miljonu eiro apmērā, kas ir saistīta ar projektiem par ražošanas infrastruktūras izbūvi Līvānu pilsētā, un šodien sadarbībā ar KNAB veiktas procesuālās darbības, tostarp, kratīšanas gan Līvānu novada domē, gan domes priekšsēdētāja privātīpašumā, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas pārstāvis Eiropas Prokuratūrā, prokurors Gatis Doniks. Izmeklēšana norit jau ilgāku laiku, bet tagad tajā iestājusies fāze, kas kļuvusi publiska. Patlaban neviena amatpersona nav aizturēta un nevienai amatpersonai nav piemērots procesuālais statuss. Prokurors apliecināja, ka "laiks rādīs" vai lietā būs aizdomās turētie. "Iegūtajiem pierādījumiem būs analīze, un tiks izdarīti secinājumi, un domāju, ka bez aizdomās turētajiem nepaliksim," sacīja Doniks. KNAB arī aģentūrai LETA apstiprināja, ka šodien sniedzis atbalstu EPPO, bet, ņemot vērā, ka procesa virzītājs ir EPPO, KNAB nav tiesīgs izpaust plašāku informāciju.

Savukārt Centrālajā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) skaidroja, ka CFLA ir informēta par izmeklēšanu un sniedz visu nepieciešamo atbalstu tiesībsargājošajām institūcijām. Šajā izmeklēšanas posmā CFLA precīzāku informāciju par projektu nevar sniegt, jo tā ir EPPO kompetence.

Izmeklēšana uzsāktajā kriminālprocesā notiek par realizēto projektu "Līvānu industriālās zonas infrastruktūras pielāgošana jaunu uzņēmumu izvietošanai un uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai 2. kārta" un plānoto projektu "Līvānu industriālās zonas infrastruktūras pielāgošana jaunu uzņēmumu izvietošanai un uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai 3. kārta". Abos iepirkumos šo projektu īstenošanā uzvarēja "Jēkabpils PMK".

Būvkompānijas valdes priekšsēdētājs Māris Dimants "Delfi Bizness" stāsta, ka iepirkums par angāra un pievedceļa būvniecību uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai Līvānu industriālajā zonā Celtniecības ielā 7 un Celtniecības ielā 9 tika izsludināts 2020. gada septembra beigās un tajā piedalījās seši pretendenti. Lēmums par uzvarētāju ar saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu tika pieņemts 2020. gada novembra vidū, un uzņēmums 2021. gada janvārī noslēdza līgumu ar Līvāna novada domi. Darbi kompānijai bija jāpabeidz 12 mēnešu laikā no darbu uzsākšanas. Objekts tika nodots pasūtītājam pērnā gada novembrī. Būvdarbu garantija ir 60 mēneši, par kuru iesniegts garantijas laika nodrošinājums apdrošināšanas sabiedrības izsniegtas polises veidā.

Īstenojot šo projektu, būvnieks nesaskatīja nekādas problēmas saistībā ar to īstenošanu un finansējumu, stāsta Dimants.

Tomēr uzņēmums saskāries ar problēmām saistībā ar norēķiniem par darbiem jaunākajā iepirkumā par ražošanas ēkas jaunbūvi Līvānu industriālajā zonā Celtniecības ielā 9. Iepirkums pirmoreiz tika izsludināts 2021. gada septembrī, "Jēkabpils PMK" savu piedāvājumu iesniedza tā gada oktobrī. Taču Līvānu novada pašvaldība pārtrauca pirmo iepirkumu, un otro reizi izsludināja konkursu pērnā gada novembrī. Tajā piedāvājumus iesniedza seši pretendenti. Lēmums par uzvarētāju ar saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu tika pieņemts vien šā gada aprīļa sākumā, bet jūnija vidū noslēgts līgums par darbu veikšanu. Arī šajā objektā darbi jāpaveic 12 mēnešu laikā pēc būvdarbu uzsākšanas. "Jēkabpils PMK" būvdarbu uzsākšanas nosacījumus bija izpildījis šā gada 26. jūlijā. Taču, kā stāsta Dimants, šajā iepirkumā kompānija no Līvānu pašvaldības nav saņēmusi finansējumu atbilstoši būvdarbu līgumā noteiktajam un tādēļ šogad 14. oktobrī pārtraukusi būvdarbus objektā. Uzņēmums aicinājis pašvaldības pārstāvjus nekavējoties pildīt līgumsaistības atbilstoši līgumam, norēķinoties ar būvuzņēmēju par izpildītajiem būvdarbiem un nepieciešamības gadījumā iekonservēt būvi.

Jau ziņots, ka pērn 1. jūnijā, savu praktisko darbību sāka EPPO, kuras mērķis ir aizsargāt Eiropas Savienības finanšu intereses. Prokuratūra ir atbildīga par izmeklēšanu, kriminālvajāšanu un apsūdzības uzturēšanu tiesā par tādiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas skar ES finanšu intereses.

Kolēģija sastāv no Eiropas galvenā prokurora un visu dalībvalstu Eiropas prokuroriem.


Saistīta ziņa: Aizdomās par 1,8 miljonu eiro izkrāpšanu Eiropas Prokuratūra kratījusi Līvānu mēra māju; Vaivods norāda, ka tas saistīts ar viena no bijušo izpilddirektoru darbībām (PAPILDINĀTS 2X)

Komentāri (0-1/1)

  • Prr
    25.10.2022 13:54
    Tev kad vēders mīksts, arī Ragainis vainīgs....

Atstājiet komentāru