2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Ceļoties ūdens līmenim Daugavā, Līvānos slēgta satiksme Domes ielā, kā arī Līvānu stikla un amatniecības centrs (Foto)

Ceļoties ūdens līmenim Daugavā, Līvānos slēgta satiksme Domes ielā posmā no Tradīciju laukuma uz Līvānu stikla un amatniecības centru, kā arī Kurzemes - Celtuves ielas posmā un atsevišķos ceļu posmos pagastos. 

Sestdien ar pašvaldību speciālistiem no Līvānu, Preiļu un Augšdaugavas novadiem Līvānu stikla un amatniecības centrā notika seminārs par zaļā iepirkuma jautājumiem ēdināšanas jomā, taču jau pēcpusdienā, ceļoties ūdens līmenim, pašvaldība ielu uz centra ēku slēdza satiksmei.

Līvānu stikla un amatniecības centrs no 1.aprīļa plūdu dēļ uz laiku apmeklētājiem ir slēgts!

Aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem. Pašvaldības darbinieki arī brīvdienās monitorēja situāciju un sekoja ūdens līmeņa svārstībām.

Uz Baltkrievijas un Latvijas robežas ūdens līmenis Daugavā pēdējās trīs nedēļās kāpis par vairāk nekā septiņiem metriem, taču tas ir metru zemāks par 2013.gada maksimumu. Pie Daugavpils ūdens līmenis kopumā cēlies par sešiem metriem, pirmdienas rītā tas par 79 centimetriem atpaliek no 2013.gada palu maksimālās atzīmes.

Daugavā pie Vaikuļāniem un Jersikas ūdens līmenis pirmdienas rītā ir attiecīgi 62 un 108 centimetrus zemāks nekā palos pirms desmit gadiem.

Augšdaugavas un Līvānu novadā spēkā LVĢMC izsludinātais oranžās pakāpes brīdinājums par plašāku teritoriju applūšanu pie Daugavas un tās pieteku lejteču posmos.

Ūdens līmeņa celšanās dēļ iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana, var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās.

Šonedēļ vairs netiek prognozēti stipri nokrišņi un ūdens līmeņa paaugstināšanās Daugavā mitēsies. Daugavas palienes būs applūdušas ilgstoši, prognozē hidrologi.

Līvānu novada pašvaldība atgādina: ja ir nepieciešama palīdzība plūdu gadījumā, zvaniet Līvānu novada pašvaldības izpilddirektora p.i. Aijai Usānei (29163871), Līvānu novada civilās aizsardzības speciālistam Andrim Kundziņam (26584713), SIA "Līvānu Dzīvokļu un komunālā saimniecība" valdes priekšsēdētājam Raimondam Šubņikovam (26806401), Jersikas pagasta pārvaldes vadītājai Anitai Lietauniecei (29550782),  Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (112).

Atgādina, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu:
     • Ja atrodies plūdu apdraudētā teritorijā, savlaicīgi parūpējies par veciem cilvēkiem, bērniem, invalīdiem un slimniekiem, atrodot viņiem šajā laikā drošāku mājvietu pie radiem vai draugiem. Nepieciešamības gadījumā lūdz palīdzību pašvaldībā.
     • Apzini vietu, kur nepieciešamības gadījumā evakuēt mājlopus, mājdzīvniekus
     • Lai samazinātu plūdu nodarītos materiālos zaudējumus, pārvieto mantas no pagrabtelpām un pirmajiem stāviem uz augšējiem stāviem, nostiprini pagalmā un mājas tuvumā esošus priekšmetus
     • Atstājot māju un saimniecības ēkas, atslēdz elektroenerģijas un gāzes padevi, vietējās apkures ierīces un iekārtas

Aicina bez nopietnas vajadzības neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās.

Avots: Līvānu novads/Facebook

Atstājiet komentāru