2024.gada 19. septembris

Muntis, Verners

Līvānu novads atzīts par Latvijas aprites ekonomikas līderi

Līvānu novads atzīts par Latvijas aprites ekonomikas līderi

Līvānu novads ir atzīts par vienu no Latvijas pašvaldībām, kas vislabāk īsteno aprites ekonomikas principus, liecina Latvijas zinātnieku izstrādātais Aprites ekonomikas indekss.


Trešdien, 11. septembrī, tika prezentēts pirmais Latvijas pašvaldību Aprites ekonomikas indekss – Latvijas zinātnieku radīts rīks pašvaldību apritīguma novērtēšanai.

Latvijas Aprites ekonomikas indekss ir unikāls un pirmais zinātniski pamatotais praktiskais rīks, kas palīdzēs Latvijas pašvaldībām novērtēt savu aktuālo situāciju apritīguma jomā un efektīvāk plānot turpmākos attīstības soļus.


Aprites ekonomikas indeksa rezultāti kopējo skalu iedala piecās grupās – līderos (vairāk nekā 500 punkti), ekspertos (450–499 punkti), praktiķos (400–449 punkti), apzinīgajos (350–399 punkti) un nogaidošajos (mazāk nekā 349 punkti).
 

“Līderu” grupā ir divas pašvaldības – Ventspils valstspilsēta un Līvānu novads. Tās sasniegušas augstākos rezultātus apritīgumā, tās apritīguma mērķu sasniegšanā ir iesaistījušas iedzīvotājus, panākušas izpratni par apritīguma nozīmi labbūtībā un ilgtspējā.


Aprites ekonomikas indeksa kategorijas – resursu pārvaldība, ekonomikas un uzņēmējdarbības transformācija, sabiedrības iesaiste un prasmīga saimniekošana – ļauj katrai pašvaldībai detalizētāk saprast, kuras ir tās jomas, kur nepieciešami papildu uzlabojumi.
 

Pašvaldībām būs pieejami detalizētāki savu rezultātu dati un rekomendācijas par katru kategoriju turpmākās rīcības plānošanai.


Darbs pie Aprites ekonomikas indeksa tika uzsākts šā gada janvārī, pēc tam noritēja gan indeksa formulas, gan aptaujas anketu izstrāde. No maija līdz jūlijam norisinājās pašvaldību aptauja, kurā piedalījās 100 % visas pašvaldības, un iedzīvotāju aptauja, bet augustā – visas informācijas apkopošana un analīze. Indeksa būtība paredz novērtēt situāciju kopumā, izmantojot vidējo svērto metodi. Tā pamatā ir trīs būtiskas datu kopas. Pirmkārt, pašvaldību pašvērtējums – anketa, kuru ir aizpildījušas visas Latvijas pašvaldības. Otrkārt, iedzīvotāju reprezentatīva aptauja, lai noteiktu viņu izpratni par aprites ekonomiku, kā viņi to īsteno ikdienā, tādējādi arī novērtējot, vai iedzīvotāji izprot un iesaistās pašvaldības centienos.

Komentāri (0-2/2)

  • Zinu!
    19.09.2024 14:09
    Milzīgo apriti notur narkomānu armijas kas strādā lokālfabrikās, sauktajā industriālajā Līvānu rajonā. Un ir divi citi PSRS mantojumā guvušie uzņēmumi, kas apgūst gaismas vadu tehnoloģijas.
  • Līderis
    17.09.2024 14:56
    Un kā ar tiem rūpniecības zonas miljoniem? DD

Atstājiet komentāru