2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Evita Galviņa: Policistam jābūt profesionālim, ar lielu pienākuma apziņu un to īpašo dzirkstelīti uz darbu

Evita Galviņa: Policistam jābūt profesionālim, ar lielu pienākuma apziņu un to īpašo dzirkstelīti uz darbu

Otrdien, 5.decembrī, Latvijas Valsts policija atzīmēja savu 105. dibināšanas gadadienu un Policijas darbinieku dienu. Savukārt piektdien, 8.decembrī Jelgavas novadā, Zaļenieku pagastā, Zaļā muižā notiks Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes rīkotais svinīgais pasākums par godu Valsts policijas 105.gadadienai! No septembra par Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa (Jēkabpils-Aizkraukle) priekšnieci iecelta pulkvežleitnante Evita Galviņa. Radio1.lv, saistībā ar profesionālajiem svētkiem, aicināja Evitu Galviņu uz sarunu.

-    Amatā aizvadīti trīs mēneši. Raksturojiet, kāds bijis šis laiks no noziegumu apkarošanas skatu punkta, kāda ir situācija Jēkabpils-Aizkraukles pusē?

EG.:
Mana pirmā darba diena jaunajā amatā - Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa priekšnieka - sakrita ar skolēnu mācību gada sākuma pirmo dienu , t.i. 1.septembri. Amatā aizvadīti pirmie trīs mēneši, kas bija diezgan intensīvi ar darbiem, iepazīšanās ar kolektīvu, nozīmīgām tikšanām, pārbaudēm. Struktūrvienībā Jēkabpilī pa šo laiku jau bija Šengenas novērtēšanas komisijas ekspertu vizīte un  Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska vizīte. 
Noziegumu apkarošana notiek katru dienu, ikdienā izdarītie noziedzīgie nodarījumi ir dažādi, pārsvarā tās ir nelielās zādzības no tirdzniecības vietām, sadzīves konflikti, krāpšanas internetā, telefonkrāpšanas. Izmantojot izdevību vēlreiz iedzīvotājiem atgādinu par to, ka ļoti aktīvi šobrīd un jau kādu laiku ir aktivizējušies telefonkrāpnieki, kas ir diezgan kreatīvi  savās darbībās un viņu izdoma ar katru dienu paliek reālistiskāka un  bezkaunīgāka, tāpēc, nekādā gadījumā zvanītājam, ziņu rakstītājam neatklāt savus personas datus, internetbankas piekļuves kodus, jo banku iestādes, vai valsts amatpersonas, piezvanot cilvēkiem, neliks autorizēties un nosaukt visus savus personas datus, bankas datus. Kā arī, gribu pieminēt, ka šie krāpnieki apveltīti ar labām psiholoģiskām spējām un sarunas laikā no cilvēka “izvelk” visu viņiem nepieciešamo informāciju, ar kuru turpmāk sarunā manipulē un iebiedē cilvēkus, kā rezultātā tiek iegūta visa nepieciešamā informācija negodprātīgai rīcībai.

-    Kad sākāt vadīt Austrumzemgales policijas iecirkni, informācijā no VP preses centra tika uzsvērta Jūsu lielā pieredze policijas darbā. Pastāstiet par savu pieredzi, cik ilgi jau esat policijā? 

EG.:
Mana pieredze Iekšlietu Ministrijas sistēmā un, proti, Valsts policijā ir 27 gadi.  Visu laiku, jau no karjeras sākuma strādāju izmeklēšanas jomā, izmeklējot dažāda rakstura noziedzīgus nodarījumus, sākot no sīkām zādzībām, beidzot ar sērijveida zādzībām, slepkavībām, dzimumnoziegumiem.  No 2012.gada tiku paaugstināta Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Aizkraukles iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieka vietnieka amatā un turpmākos 10 gadus vadīju izmeklētāju darbu, uzraudzīju izmeklētāju lietvedībā esošo krimināllietu izmeklēšanas gaitu, lai netiktu pieļauta izmeklēšanas novilcināšana, motivēju, devu padomus par izmeklēšanas virzienu, nepieciešamajām izmeklēšanas darbībām,  nepieciešamību virzīt izmeklēšanu kriminālprocesos tādā virzienā, lai sasniegtu augstvērtīgus darba rezultātus. Visus šos gadus Aizkraukles iecirknis sasniedza augstvērtīgus darba rezultātus praktiski visos valstī policijā izvirzītajos kritērijos, prioritātēs, kā arī augstā līmenī apkaroja ēnu ekonomikas noziegumus- cigarešu kontrabandu, nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju, glabāšanu, tirdzniecību, kā arī ar noziedzību, kas saistīta ar narkotisko un psihotropo vielu apriti.  

-    Ja drīkst jautāt: Kāpēc izvēlējāties darbu policijā? 

EG.:
Mācoties vidusskolā, klases audzinātāja no 10.klases līdz 12.klasei, katru gadu, mācību gada sākumā, skolēniem uz lapiņas lika uzrakstīt profesiju, kādu viņi izvēlēsies pēc vidusskolas absolvēšanas. Man nebija ne mazākās nojausmas par ko vēlos kļūt. Citas manas klasesbiedrenes pārsvarā izvēlējās pedagoga profesiju. Tikai 12.klases otrajā mācību pusgadā man radās izdevība aizbraukt uz Latvijas policijas akadēmijas atvērto durvju dienu, ko arī izmantoju. Atvērto durvju dienā, akadēmijas pārstāvji  policijas nozīmīgumu tik labi noprezentēja, ka tajā pat dienā sapratu, ka tieši policijas darbs ir tieši tas, kas man piemērots un sirdij tuvs, vienmēr esmu bijusi taisnības cīnītāja.  Kad par savu lēmumu, savu dzīvi turpmāk saistīt ar policiju, paziņoju vecākiem, skolotājiem, draugiem, visi kā viens to atbalstīja un noteica, ka tieši policija ir mana īstā darba vieta, kas piemērota tieši man, manam raksturam.  

Liekot roku uz sirds varu droši apgalvot, ka esmu sava aroda patriote, mīlu savu darbu. Policijas darbs noteikti ir mana sapņu profesija, kas pat gadiem ejot un  piedzīvojot dažādas pārmaiņas, reorganizācijas, kāpumus un kritumus, vēl joprojām ir dziļi manā sirdī un ļoti svarīga mans dzīves sastāvdaļa.
Esmu absolvējusi Latvijas policijas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu jurista kvalifikācijā, piektā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.

-    Vai esat jau ieviesusi kādas reformas, pārmaiņas, vai citu darba kārtību utt. Austrumzemgales iecriknī? 

EG.:
Kopš stāšanās jaunajā amatā ir pagājis salīdzinoši īss  laika periods, liels ceļš vēl priekšā,  esmu uzsākusi ieviest pārmaiņas, kā arī pamazām mainu ikdienas darba kārtību, lai ātrāk, efektīvāk, strādājot komandā, reaģētu uz katru notikumu, izanalizētu tā sabiedrisko bīstamību, un noteiktu turpmāko pareizo izmeklēšanas virzienu. Tikai strādājot komandā, darbs dod ātrus, augstvērtīgus darba rezultātus. Liela uzmanība jāpievērš dienesta disciplīnai, tā reizēm klibo.  Rūpīgāk tiek profilētas personas, kam ir tieksme uz vardarbību ģimenē. Nākotnes plāni ir cēli, radīt pašiem policistiem labu, ērtu darba vidi, lai visi pilnvērtīgāk, efektīvāk varētu strādāt. Šobrīd tieši Jēkabpils policijas ēka ir katastrofālā stāvoklī, sienas plaisā, ēka remontu nav redzējusi gadu desmitus, policistu kabineti ir drūmi, nemājīgi, nomācoši. Aizkraukles policijas ēka ir daudz labākā stāvoklī, kabineti izremontēti, gaiši.  Protams, ka esam optimisti, darbs neapstājās un mēs dzīvojam ar cerību, ka tuvākajā nākotnē mūsu darba vide uzlabosies. Valsts policijas darba virziens ir zināms: noziegumu novēršana un izmeklēšana; sabiedriskās kārtības nodrošināšana; palīdzības sniegšana iedzīvotājiem; uz sabiedrību vērsts policijas darbs.

-    Kādas rakstura īpašības, jūsuprāt, jāpiemīt mūsdienu policistam?

EG.:
Policistam jābūt profesionālam, sportiskam, ar lielu pienākumu apziņu, zinošam, aktīvam, drosmīgam,  disciplinētam, godīgam pret sevi un pret citiem, atbildīgam, protams, veselam, dzīvespriecīgam un ar to īpašo dzirkstelīti uz darbu. Tad viss izdosies!

-    Saņemot medijiem sniegto aktuālo informāciju par iecirknī reģistrētajiem notikumiem, gandrīz 98 % tā ir informācija par Ceļu satiksmes negadījumiem vai pieķertiem autovadītājiem, kas pie stūres sēdušies alkohola vai narkotisko vielu reibumā. Retāk  – tiek ziņots arī par zādzībām. Sakiet, vai CSNg ir lielākais likuma pārkāpumu īpatsvars, kurus izmeklē Austrumzemgales iecirkņa darbinieki? 

EG.:
Tā ir sanācis, ka lielākais pārkāpumu īpatsvars ir tieši ceļu satiksmē, pēdējā laikā strauji pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits, lai arī lielākoties tie ir ar apskādētiem transportlīdzkļiem, ar cietušajiem skaits ir salīdzinoši neliels. Jā, un skumji ir tas, ka, lai arī  šobrīd ir bargi sodi par transportlīdzekļu vadīšanu alkoholisko dzērienu ietekmē, vai narkotisko vielu ietekmē, kas attiecīgajā situācijā draud pat ar kriminālatbildību,  cilvēkus tas neattur un ir diezgan liels skaits pārkāpēju šajā jomā.  Protams, ka ir arī daudz zādzības nelielā apmērā no tirdzniecības vietām, noziegumi, saistīti ar narkotisko vielu apriti un citi. 

-    Vai un kā sadarbojoties ar Jēkabpils novada pašvaldības policiju?

EG.
: Esmu jau tikusies ar Jēkabpils pašvaldības policijas vadību, esam pārrunājuši par mūsu kopīgo darbības virzienu, atbalstu viens otram un aktīvu turpmāko sadarbību.

- Ko novēlat policijas dienā saviem kolēģiem?

EG.:
2023.gads ir bijis kārtējais pārmaiņu gads, reorganizācija ir ieviesusi dažādas korekcijas mūsu darbā. Kolēģiem, Latvijas Policijas proklamēšanas 105.gadadienā novēlu katram izvērtēt padarīto, nospraust jaunus mērķus, būt optimistiem, ar lielu atbildības sajūtu veikt dienesta pienākumus, sniegt atbalstu viens otram, jo komandas darbs dod spēku, novēlu  stipru veselību, izturību, veiksmi, neatlaidību, dzīvesprieku, augstu atbildības sajūtu, mīlestību pret darbu. 

-    Paldies par sarunu!