2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Jauna banka – pēc desmit gadu pauzes. Licenci saņēmusi ar vietējo kapitālu dibinātā Indexo Banka

Jauna banka – pēc desmit gadu pauzes. Licenci saņēmusi ar vietējo kapitālu dibinātā Indexo Banka

Darbības licenci kredītiestādes darbībai no Eiropas Centrālās bankas (ECB) pēc Latvijas Bankas novērtējuma saņēmusi AS Indexo Banka.


 
Jaunā kredītiestāde izaugusi no pensiju pārvaldīšanas fonda. Licence jaunai bankai Latvijā izsniegta pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma. Lēmums stājās spēkā ceturtdien, 16. maijā. Indexo Bankas valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis Radio 1 atklāja jaunās kredītiestādes darbības sākuma soļus un potenciālo klientu iespējas.

Kādi pakalpojumi jau pieejami klientiem jaunajā Indexo Bankā?

Banka tikko saņēmusi licenci, tehniskā gatavība ir augsta, bet paies vairāki mēneši, pirms varēsim sākt apkalpot klientus. Pirmais iemesls – ir vairākas darbības, ko nevarējam izpildīt līdz galam pirms licences saņemšanas, tikai paveikt priekšdarbus, piemēram, iestāties SWIFT, Latvijas Bankas un Eiropas Bankas maksājumu sistēmās, noformēt VISA karšu izsniegšanu. Tagad pēc licences saņemšanas ir iesniegti oficiāli pieteikumi, bet, lai izpildītu visas procedūras, var aiziet nedēļas vai pat mēneši, pirms mūsu dalība pakalpojumu sniedzēju organizācijās būs pilnībā aktivizēta.

Otrs iemesls – vēlamies pārbaudīt savu sistēmu funkcionalitāti. Jūnijā sāksim testa režīmā izmantot savus bankas pakalpojumus ar nelielu klientu skaitu, kārtosim jautājumus ar piegādātājiem, lai vasaras otrajā pusē varētu sākt apkalpot pirmos bankas klientus. Pirmais solis būs pamata pakalpojumi fiziskām personām, jo tā ir mūsu klientu bāze pensiju apkalpošanā un no dažādu procedūru viedokļa privātpersonas ir vieglāk apkalpot. Strādāsim arī ar juridisko personu apkalpošanas sakārtošanu, un tā varētu sākties pēc pusgada vai deviņiem mēnešiem. Pāris gadu laikā plānojam kļūt par banku visām klientu grupām, bet tas būs pakāpenisks ceļš. Mērķis ir sniegti visus banku pakalpojumus visām nozīmīgākajām klientu grupām.

Kā plānots sniegt jaunās bankas pakalpojumus reģionos? Vai veidosiet filiāļu un bankomātu tīklu? Kā sniegsiet konsultācijas – klātienē vai tiešsaistē?

Indexo Bankai būs viena fiziska klientu apkalpošanas vieta biroju ēkā Verde Rīgā, un tā ir paredzēta nevis ikdienas pakalpojumiem, bet nestandarta problēmu risināšanai. Ikdienas pakalpojumi būs pieejami attālināti, digitāli – visos mūsdienu veidos ar datora vai viedierīču palīdzību. Cenšamies ar savu mobilo lietotni pacelt standartus Latvijas banku sektorā – tā ir ērtāka, mūsdienīgāka, un tas padarīs nākšanu uz filiāli drīzāk par neērtību. Neplānojam veidot plašu filiāļu tīklu. Negribu izklausīties nedraudzīgs, bet būsim pamatā gatavi tiem cilvēkiem, kam ērti izmantot attālinātus pakalpojumus. Tiem, kas to nevēlas, mēs drīzāk nebūsim pirmā izvēle.
 
Tam ir izmaksu priekšrocība – nav jāuztur dārgs filiāļu tīkls. Abpusēji tas taupa laiku, jo no jebkuras vietas Latvijā jebkāda telefona vai videozvana komunikācija ir iespējama, un tā mēs primāri apkalposim savus klientus. Cilvēki, kas vēl nelieto viedtelefonus, ir iemācījušies lietot banku kartes, un ar internetbanku vecākiem cilvēkiem var palīdzēt citi. Neveidosim arī savu bankomātu tīklu, bet padarīsim visus Latvijas un pasaules bankomātus pieejamus mūsu klientiem naudas izņemšanai bez maksas konkrētu limitu robežās. Mūsu klienti tādā ziņā būs privileģēti, jo varēs izmantot jebkuru tuvāko bankomātu.
 
Kad nostiprināsimies banku klubiņā, ceru atjaunot diskusiju, kas aizsākās jau pirms gadiem desmit, proti, ka bankomāts vairs nav konkurences instruments un tīklu būtu racionāli apvienot, lai bankām ir mazākas izmaksas un bankomāti sabiedrībai vairāk pieejami. Pie tā vajadzētu nonākt arī Latvijā, precedenti ir daudzās citās valstīs, piemēram, Somijā. Bankām ir līdzīga iniciatīva ar kredītinformācijas biroju vai SmartID, un arī bankomātu tīklu ir iespēja racionalizēt.

Vai Indexo Bankai ir plāns vietējās uzņēmējdarbības kreditēšanai?
 
Kreditēšana jeb naudas recirkulēšana ekonomikā ir banku galvenā funkcija. Latvijā ar to ir problēmas – noguldījumu apjoms ir ievērojami lielāks nekā izsniegto kredītu kopsumma. Ir noguldīti 17-18 miljardi eiro, un tikai ap 12 miljardiem izsniegti kredītos. Latvijā isniegto kredītu apjoms pret iekšzemes kopproduktu ir zemākais Eiropā un turpina sarukt. Latvijas sabiedrībai un ekonomikai tās ir sliktas ziņas, jo tas ir attīstību bremzējošs faktors. Bankas kreditē maz, dārgi un piesardzīgi. Mēs kā jaunpienācēji varam panākt atšķirību, darot to citādi. Mums jau ir idejas, kā panākt pārmaiņas privātpersonu kreditēšanā – piemēram, ar hipotekārajiem kredītiem. Savukārt uzņēmumu kreditēšanā mums ir idejas, bet detalizēti plāni vēl taps. Mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) būs mūsu fokusa grupa, bet centīsimies sniegt pievilcīgu pakalpojumu visiem, arī lielajiem uzņēmumiem. Taču jārēķinās, ka sākumā būsim banka ar nelielu pašu kapitālu, tāpēc kredītu apjoms būs limitēts. Tāpēc plānojam sākumā vairāk kreditēt MVU sektoru. 

Kredītresursu pieejamība ir galvenā joma, kur varam panākt atšķirību. Ja to darīsim pietiekami aktīvi, arī līdzšinējie tirgus spēlētāji var pārskatīt savus nosacījumus un cenas. Pensiju tirgtū jau esam liels spēlētājs, bet pat tie, kas sadarbojas ar citiem pārvaldītājiem, lielākas konkurences apstākļos saņem lētākus un labākus pakalpojumus no citiem tirgus dalībniekiem. Konkurence ir galvenais tirgus ekonomikas virzītājspēks, kas palīdz gan uzņēmumiem, gan klientiem.

Ar laiku vērtēsim iespējas piedalīties Eiropas Investīciju fonda un līdzīgu izaugsmes atbalsta institūciju programmās, kas finansē MVU konkurētspēju un jaunās ekonomikas jomas. Tās arī mazākām bankām palīdz vairāk nekā lielām starptautiskām struktūrām.

Informācijā par jauno banku uzsvērts, ka tā ir vietējā kapitāla kredītiestāde. Ko tas īsti nozīmē brīvas kapitāla plūsmas apstākļos? 

Indexo ir biržā kotēts uzņēmums ar gandrīz 6000 akcionāriem, vairākums – virs 75-80% – ir ar Latviju saistītas privātpersonas vai uzņēmumi. Mēs nekontrolējam biržas akciju tirdzniecību un negrasāmies to ierobežot. Svarīgi, ka esam neatkarīgs finanšu pakalpojumu sniedzējs Latvijas kapitāla rokās, kam darbības teritorija ir Latvija, fokusējamies uz Latvijas tirgu, mūsu centrālais birojs ir Rīgā. Mūsu stratēģiju nosaka Latvijas klienti un situācija. Neesam perifēra daļa no lielākas grupas. Īpašnieku sastāvs var mainīties, bet sākotnējo Indexo dibinātāju rokās joprojām ir aptuveni 65% balsstiesību. Nav paredzams, ka tas krasi mainīsies, bet nekādu ierobežojumu arī tam neliksim. Mēs nesteidzamies savas akcijas pārdot un ceram, ka izdosies panākt pozitīvas pārmaiņas arī banku sektorā. 

Kā noritēja jaunās bankas licences izsniegšana?

Licencēšana ritēja ilgāk nekā gaidījām, pārsniedzot sākotnēji plānoto termiņu. Bankas pelna labāk pie augstākām procentu likmēm, un mums paspēt uz augstāku likmju periodu bija izdevīgi. Taču kopš iestāšanās Eirozonā gala lēmumu pieņem Eiropas Centrālā banka, balstoties uz Latvijas Bankas rekomendācijām. Tas bija pirmais jaunas bankas licencēšanas process kopš Latvijas iestāšanās Eirozonā – mēs visi tam gājām cauri pirmo reizi! Tagad ar šo pieredzi varam secināt – te notērējām mēnesi par ilgu, te pat divus sarunās. Es tagad citiem varētu ieteikt, ko un kā darīt un nedarīt. Man nav nevienam ko pārmest, bet arī iesācēju nezināšanas dēļ iztērējām vairāk laika. Ar šodienas zināšanām būtu bijis iespējams ietaupīt aptuveni pusgadu. Tas ir sarežģīts process, un citiem teiktu, ka jaunas bankas licences saņemšanai vismaz ar gadu ilgu darbu vajag rēķināties.

Kāds ir jaunās bankas tuvāko gadu attīstības plāns?
 
Domāju, ka pēc gadiem diviem, trijiem Latvijas sabiedrībai vajadzētu par mums runāt kā par nozīmīgu spēlētāju, kur gan fiziskās personas, gan uzņēmumi var saņemt visus nozīmīgākos banku pakalpojumus. Vēlamies būt universāla vietējā banka, kur finanšu pakalpojumus var saņemt visas klientu grupas.

Iedvesmojošs piemērs ir LHV banka Igaunijā, kas tagad ir trešā lielākā valstī, un viņu ceļš bijis diezgan līdzīgs tam, ko mēs esam gājuši. Arī viņi sāka ar 2.pensiju līmeņa pārvaldību, bet tagad banku pakalpojumi ir nozīmīgākie. Tur ir vairāki līdzīgi piemēri, un vietējie spēlētāji notur labākā tonusā starptautisko tirgus dalībnieku filiāles un meitas sabiedrības. Peters Igaunijā saņem labākus banku pakalpojumu nekā Pēteris Latvijā, un mūsu mērķis ir to izlīdzināt.

Ko no Indexo Bankas darbības iegūs Latvijas finanšu un uzņēmējdarbības vide, sabiedrība?

Lielāka konkurence tirgū ir labi, mazāka – slikti. Tāpēc cīnāmies par labāku finanšu pakalpojumu vidi. Pensiju pārvaldības biznesā panācām, ka var pārtraukt sūdzēties par zemu 2. pensiju līmeņa ienesību un augstu pārvaldības cenu, gluži kā par sliktu laiku, kam neko nevar līdzēt. Pirms tam tikāmies ar Igaunijas kolēģi, kurš bija Indexo līdzīgu fondu izveidojis kaimiņvalstī. Sapratām, ka Latvijā varam izdarīt ko līdzīgu, un tas izdevās. Banku jomā cenšamies pieiet līdzīgi – jā, mums akcionāri ir svarīgi, bet skatāmies arī no klienta skatupunkta, darām kaut ko jaunu un vadām biznesu jēgpilni. Daudzās Eiropas valstīs ārvalstu bankas dominē, tomēr var atrast vietējos čempionus, kas uztur tirgū asumu. Tā ir loma, ko mēs gribētu pieņemt. Mums jau ir vairāk nekā 130 tūkstoši klientu, laba pensiju pārvaldības platforma, ienesīgi fondi. Ir labs pamats bankas pakalpojumiem. Negribas uzreiz visas kārtis atklāt, bet izspēlēt īstajā brīdi, tāpēc aktīvas darbības sākuma punktam tuvāk konkretizēsim gan datumus, gan soļus un pakalpojumus, kas būs pieejami klientiem.

Indexo ir finanšu pakalpojumu grupa, kas cīnās par labāku finanšu vidi Latvijā, informē mārketinga vadītāja Ieva Bauma. Indexo grupā ietilpst visstraujāk augošais pensiju pārvaldītājs Baltijā pēc klientu skaita ar vairāk nekā 133 tūkstošiem klientu un vairāk nekā 1,1 miljardu eiro pārvaldībā, kas ir biržā Nasdaq Riga kotēts uzņēmums ar gandrīz 6000 akcionāriem, kā arī Indexo Banka, kas plāno sākt darbību šī gada vasarā.

Pozitīvs signāls



Santa Purgaile
Latvijas Bankas viceprezidente

Latvijas Bankas mērķis ir rūpēties, lai Latvijā ir kvalitatīvi, inovatīvi un ērti finanšu pakalpojumi. Veselīga konkurence veicina finanšu pakalpojumu un visa sektora attīstību. Indexo Bankas ienākšana viennozīmīgi ir pozitīvs signāls. Iepazīstinot ar savu stratēģiju un darbības nākamajiem posmiem, jaunā banka ir iezīmējusi jomas, kurās grasās konkurēt ar esošajām komercbankām. Tomēr tas notiks pakāpeniski, un darbības rezultāti ir atkarīgi no daudz un dažādiem apstākļiem, bet vislielākajā mērā tas, cik veiksmīgs un ilgtspējīgs būs bankas biznesa modelis, ir atkarīgs no pašas bankas. Latvijas Bankā saistībā ar šo banku ir noslēdzies licencēšanas posms un tagad sākas bankas darbības uzraudzības process.

Es neesmu liela piekritēja teorijai, ka atnāks kāda jauna banka kā tāds Laimes lācis un atrisinās visas mūsu finanšu sektora problēmas. Es gribētu, lai mēs paskatāmies uz Latvijas banku sektoru nedaudz citādi. Mums ir 14 bankas vai to filiāles. Jā, ir tā saucamais lielais četrinieks, bet faktiski tikai pirms pāris gadiem lielākā daļa no šīm 14 bankām sāka pilnīgi jaunu biznesa modeli, un transformācija ir noslēgusies pavisam nesen. Tādēļ deviņas ir faktiski jaunas bankas – ar jaunu biznesa modeli, ar lielu vēlmi iegūt tirgus daļu. Katrai ir sava niša, un tas ir pareizi, jo mazam tirgus spēlētājam grūti būt pilnīgi universālam. Katra banka aktīvi darbojas ne tikai kreditēšanā, bet arī citu pakalpojumu jomā. Nozīmīgs ir arī šo banku devums, piemēram, palīdzot uzņēmumiem ieiet kapitāla tirgū. Ir bankas, kas vairāk domā par e-komercijas risinājumiem. Tādēļ transformācija notiek, un tirgus attīstās. Šīs bankas vēl joprojām ir salīdzinoši mazas, tāpēc varbūt lielākā sabiedrības daļa to vēl nav ieraudzījusi, bet es rosinu iedzīvotājiem un uzņēmējiem būt atvērtiem un "balsot ar kājām" par labāko pakalpojumu, labāko servisu, kvalitatīvākiem produktiem, jo izvēle šobrīd ir pietiekami liela. Gadu no gada, lēnām, bet šo banku tirgus daļa palielinās.

Foto no banku arhīviem.

Atstājiet komentāru