2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Krievu viedoklis par latviešiem...

Krievu viedoklis par latviešiem...

Esot Čehijā, mani satrauc divas tikšanās – vakar viena ar studente no Krievijas sarunā ar mani atklāja, ka uzskata, ka latvieši ir fašisti – tā viņa esot redzējusi ziņās. Savukārt šodien bija vēl nepatīkamāks brīdis, kad Krievijas žurnālists Aleksandrs Minkins, kurš Masarika universitātē uzstājās ar savu lekciju par Krievijas literatūras klasiķiem (aicinot viņam uzdot jautājumus par politisko situāciju Krievijā, jo vienlaicīgi viņš ir arī žurnālists, specializējies politiskajos jautājumos) uz manu jautājumu, vai Baltijas valstīm ir pamatots iemesls satraukties saistībā ar situāciju Ukrainā, sāka atbildēt man agresīvi, sakot, ka Krimā iedzīvotāji referendumā noteiks, pie kuras valsts vēlas piederēt – ka man jau būtu jāzina, kā tas notiek demokrātiskās valstīs un beigās piebilda, ka mēs – Igaunija, Lietuva un Latvija izturamies naidīgi pret krieviem. Arī uz maniem pārējiem jautājumiem(ne vairs par Ukrainu, bet viņa darbu) viņš atbildēja visai asi (atšķirībā no atbildēm vietējo jautātājiem). 
 
Divās dienās dzirdēt un sajust negatīvu attieksmi tāpēc, ka latvieši esam it kā ļaunie – tas ir nedaudz par daudz. Es uzskatu, ka steidzīgi ir jāinformē sabiedrība, jo īpaši Krievijā, par situāciju Latvijā. Par mūsu vēsturi/okupācijām, par to, ka mēs neienīstam krievus, bet mums nepatīk jebkurš autoritārs režīms, kas, kā mēs zinām no vēstures nodarbībām, ir nodarījis postu daudzām tautām – gan baltiešiem, gan slāviem, gan citu valodu lietotājiem un tam ar nacionalitāti ir mazs sakars – „labi” un „nelabi” cilvēki ir jebkurā tautā/nācijā/valstī. 
 
Uzskatu, ka sabiedrības informēšana ir jāsāk steidzami, jo tuvojās arī leģionāru piemiņas diena, ko presē Krievijā un arī Latvijas krievu sabiedrības daļai atspoguļo kā kaut ko šausmīgu – no kā viņi izdara secinājumus, ka latvieši ir fašisti, kas nav patiesība! Ja kādam ir idejas par to, kā varētu notikt sabiedrības informēšanas kampaņa, gaidīšu ziņu. Pagaidām domāju par 3-5 minūšu video internetā vairākās valodās(noteikti arī krievu), kurā tiek atspoguļota patiesā situācija mūsu valstī – nevis provokācijas vai kādu savtīgu interešu pārstāvju viedoklis. Esmu runājusi ar lietuviešiem, igauņiem, spāņiem, serbiem – viņi visi piekrīt palīdzēt ierunāt šo videoierakstu. Priecāšos par idejām un atbalstu šai iniciatīvai!

Komentāri (0-10/11)

  • Lūk tā.
    02.07.2018 18:23
    jo!:
    Tur es piekritisu tam Aleksandram .Izteniba man ir pretjautajums ,vai latviesi pashi skatas uz sevim??! Spej tik apdirst krievus ,nebutu krievu
    nepastavetu ari Musu gudra Latvija


    Nu protams! Lielākā daļa latviešu tikai spēj kurnēt un brēkt uz krieviem bez jebkāda iemesla, bet viņi to nekad neatzīs, jo lepnums traucē. Latvija tikai spēj slēpties aiz svešiem brunčiem un pati pār sevi nepārstāvēt. Būdama PSRS sastāvā, Latvija patiešām bija latviska. Krievija ļoti centās lai saglabātu latviešu tautu un viņu kultūru. Rietumi mūs ir piekrāpuši un aizdod mums visu uz parādu. Tas tā lai mūs iznīdētu. Paspīdēs Latvija ar savu valodu, un tad atnāks melnādainie un Latvija paliks pavisam melna.
  • ka-ka
    02.07.2018 18:16
    Taisnība jua arī ir,ja palasa lomentārus i-netā,tad pēc tam gribās iet dušā,jo no turienes ļaunums un naids līst kā darva.
  • Marlo
    02.07.2018 18:16
    Padzīvoju brīdi Vācijā - satiku ļoti daudz un dažādu tautību krieviski runājošus cilvēkus(krievus, baltkrievus, ukraiņus, ebrejus, gruzīņus, armēņus utt) - NEVIENAM no viņiem nebij slikta priekštata par Latviju un latviešiem. Bij iebildumi pret konkrētiem cilvēkiem - bet idiotiem nav tautības!
  • sāc tagad
    02.07.2018 18:16
    pirmkārt jau varēja šo rakstu uzrakstīt arī krieviski! vairāki šādi raksti latviešu valodā runā par to, ka kkas būt jādara, tapēc arī sāciet darīt, nevis tikai aicieniet uz to
  • jo!
    02.07.2018 18:16
    Tur es piekritisu tam Aleksandram .Izteniba man ir pretjautajums ,vai latviesi pashi skatas uz sevim??! Spej tik apdirst krievus ,nebutu krievu
    nepastavetu ari Musu gudra Latvija
  • Daina
    02.07.2018 18:16
    Tā sanāk, ka esmu visaktīvākā komentētāja savam viedoklim, bet tieši tāpēc ar to dalījos, ka man tas ir svarīgi. Lūk, ko man paziņa raksta sociālajā portālā mana viedokļa komentāros:"Sveika! Mans puisis dzīvo Krievijā, tādēļ bieži braucu ciemos uz šo zemi. Nenoliedzami, masu mediju propaganda tur ir milzīga un neapturama. Tie cilvēki, kas to apzinās, par to runā tikai virtuvē un ir pat nedaudz iebiedēti. Es biju Krievijā tajā laikā, kad Latvijā bija referendums par krievu valodas kā otrās valodas statusu. Mūsu balsojums šokēja krievus, uzreiz visi pamodās un man pārmeta, pat pasniedzēji. Es varu tikai saviem paziņām stāstīt, ka tas naids latviešu un krievu starpā Latvijā ir tikai tīri politiskā līmenī, reālā ikdienā attiecības ir neitrālas, protams ar dažiem izņēmumiem, ņemot vērā to, ka katrā tautā ir labāki un sliktāki cilvēki..."
  • Daina
    02.07.2018 18:16
    Protams, ka, ja skatās uz šo problēmu tikai virspusēji, tad var piekrist" kāda starpība, ko par latviešiem domā krievu tautības cilvēki". Ja iedziļinās jautājumā - sekas var būt dramatiskas!
  • Dace
    02.07.2018 18:16
    Padomju Savienibas laika tika demonstretas filmas par fashismu - kadi vaciesi briesmigi.... Bet kapec nekur nebija pieejama otra puse - kadi krievi briesmoni? Kas un kada veida notika "dzive" krievu lageros, kur bija vaciesu ieslodzitie?
  • Daina
    02.07.2018 18:16
    Lūk, ko komentē mana draudzene sociālajos tīklos par manu viedokli (tulkoju no angļu valodas): ne katram ir viegli sadzīvot kopā laimīgi. Man ir draudzene latviete, kas precējusies ar krievu - viņiem ir pavisam cits viedoklis. Es uzskatu, ka mums ir nepieciešama valsts mēroga psihoterapija un komandas veidošana - krieviem un latviešiem kopā - lai izrunātu visas mūsu emocijas, rūgtumu, nožēlotu vardarbību un atrastu labo viens otrā.
  • Enija
    02.07.2018 18:16
    personistiski man krievu viedoklis par latviešiem ir tikpat "svarīgs", cik krieviem - latviešu viedoklis par viņiem. Un varbūt es pat druskucīt ienīstu krievus, piemēram, tādēļ, ka Latvijā privātajā sektorā jaunietim bez teicamām krievu valodas zināšanām atrast darbu nav viegli. Jo valsts valodas leitā - nepielāgojas krievi, kurus es drukucīt par to ienīstu, bet jāpielāgojas man. Jo latviešiem patīk locīt muguras un prātot, kā labāk paust savu draudzīgumu un kā labāk izskatīties krievu acīs, nevis kā igauņiem - parādīt krieviem viņu vietu.
12

Atstājiet komentāru