2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Skolēna mamma: Kad beidzot Jēkabpilī sakārtos situāciju izglītības jomā?

Skolēna mamma: Kad beidzot Jēkabpilī sakārtos situāciju izglītības jomā?

Portāla Radio1.lv redakcija saņēma, kāda skolēna mammas vēstuli, kurā viņa izstāstot novēroto, jautā, kad beidzot Jēkabpilī sakārtos situāciju izglītības jomā? Tā kā vēstuli saņēmām piektdienas pēscpusdienā, tad atbildīgo speciālistu viedokli un atbildes uz vēstulē uzdotajiem jautājumiem publicēsim pirmdien. Patlaban dodam portāla lasītājiem iespēju iepazīties ar vēstules saturu.
 
 
"Labdien.
 
Tūlīt, tūlīt atkal sāksies jauns mācību gads, un kā katru gadu, gribot negribot domās pievēršos , manuprāt, sasāpējušai un aktuālai problēmai jau vairāku gadu desmitu garumā.
 
Runa ir par nesakārtoto situāciju izglītības jomā pilsētā. Tie, kam vairs nav skolas vecuma bērnu, vai vēl tādu nav, iespējams nemaz nenojauš, kāda ir situācija ar skolām Jēkabpilī. Taču manai pacietībai šogad tika pielikts punkts. Saprotot, ka es nevaru mainīt problēmu, mainīju savu attieksmi pret to. Proti, savu ceturtās klases skolnieku ar šo mācību gadu pārcēlu no Jēkabpils pamatskolas uz Jēkabpils 3.vidusskolu.
 
Viss sācies jau vairāk kā pirms 20 gadiem, kad tolaik skolnieki tika mētāti no vienas ēkas uz otru - gan mintinājās bērnu dārzā, gan uzņēmuma adminitrācijas ēkā - tā sauktajos "celtniekos" un kur tik vēl ne. Šobrīd pa lielam nekas nav mainījies. Pirms daudziem gadiem likvidēja Jēkabpils 4.vidusskolu, atbrīvoja telpas un, kā nupat vakar ar lepnumu balsī stāstīja Silvija Dreimane, izveidoja pirms 20 gadiem Jēkabpils pamatskolu. No tās gan ir tikai šis lepnais nosaukums un salīdzinoši lielais bērnu skaits. Jo vecēkiem jau nav lielas izvēles - ir tikai šī nepilnā pamatskola, vai Jēkabpils 3.vidusskola, uz kuru nokļūšana ir sarežģītāka.
 
Kāpēc gan Jēkabpils pamatskola saucas par pamatskolu, ja tajā var mācīties tikai sešas klases? Tad bērns ir jāpārceļ vai nu uz ģimnāziju (kur svarīgs nav katrs bērns individuāli, bet tikai rezultāti kādus tas uzrāda), vai arī jāmaina skolas vide, pedagogi, klasesbiedri (kas rada stresu ne tikai nenobriedušai bērnu psihei, bet jebkuram cilvēkam) un jāpārceļ ar 7.klasi uz 3.vidusskolu. Jāsaka, ka arī situācija ar nokļūšanu uz pamatskolu un 3.vidusskolu nav taisnīga.
 
No pilsētas kreisā krasta uz pamatskolu var nokļūt katras 20 minūtes ar 5.maršruta autobusu no rīta. Savukārt uz 3.vidusskolu kursē tikai pa vienam autobusam stundā. Un tādi ir tikai divi - viens uz agro stundu pirms astoņiem. Otrs no vecpilsētas laukuma pirms deviņiem. UN VISS!!!! Ja bērns vienu vai otru autobusu nokavē, ej kaut kājām. Nu nav arī mūsdienās visiem vecākiem iespēja vest bērnus ar automašīnām uz skolu, NAV!!! Arī ar atgriešanos no skolas pēc stundu beigām ir tā pati situācija.
 
Jēkabpils pamatskolai pirms trīs gadiem acīmredzot aptrūkās telpas ēkās, un tāpēc pirmklasnieki tika izmitināti Jēkabpils valsts ģimnāzijā, kur vecākiem nebija normāli pieejams ne atbalsta personāls, ne sekretariāts, ne skolas vadība. Savukārt pedagogiem pat nebija telpas, kur uzturēties starpbrīžos, tikai savas klases. Kad nu mans bērns nomācījās ģimnāzijas telpās trīs gadus, tad izrādās vairs arī tur nav vietas, jo nāk klāt jauni pirmklasnieki. Tāpēc ar ceturto klasi mūs pārceļ uz Rīgas ielas pamatskolas ēku. No kurienes pēc trim gadiem atkal būs jāatgriežas ģimnāzijā! Vaī šāda sitācija ir normāla??!! Vai kāds, lemjot šādus jautājumus vispār domā par bērniem??!!
 
Tajā pašā laikā Jēkabpils2.vidusskolas telpas acīmredzot nav pietiekoši noslogotas, ja reiz iespējams telpas izīrē veselai komercaugstskolai (uzsveru - komercaugstskolai, ne valsts) un konkrēti - Baltijas starptautiskajai akadēmijai un Psiholoģijas augstskolai.
 
Trakākais ir tas, ka nevienu, izskatās, šī situācija neuztrauc, vai arī neviens neuzņemas to risināt.
 
Tad nu mans jautājums būtu pilsētas vadībai, deputātiem - vai beidzot kaut kā šie nesakārtotie jautājumi tiks risināti un kad?
 
Manuprāt, par šo tēmu būtu pat vērts veikt pilnīgu žurnālistisku izmeklēšanu un tā kārtīgi visu skaidrot un noskaidrot. Varbūt, ja "paceltu" šo jautājumu, tad reiz sāktu kāds aizdomāties un mēģināt sakārtot šo jomu Jēkabpilī.
 
P.S. Lūdzu uzdodot šos jautājumus pilsētas vadībai, neizpaust manu vārdu un uzvārdu (Red.piezīme: Redakcija izpilda šo lūgumu), jo mūsu sabiedrībā joprojām cilvēks, kurš cenšas aktualizēt kādu jautājumu tiek uzskatīts par kašķi, un viņam tiek uzlikts "jocīgā skribenta" zīmogs :)"
 

Komentāri (0-10/13)

  • santa
    02.07.2018 18:20
    Mīļie vecāki, attopieties! Neviens šajā valstī par to nedomās... !!! Visu tik likvidēt, likvidēt....Normāli būtu viena latviešu skola 1.-12.klasei Daugavas kreisajā krastā un viena - labajā, nevis kaut kādas pamatskolas filiāles uz 3 gadiem vienā krastā un vēl uz 3 gadiem - otrā! ! Bet par to var tikai pasapņot!
  • Iluta
    02.07.2018 18:20
    Piektdien biju lieciniece situācijai kad Meža ielā pie paša bērnu dārziņa suns metās virsū māmiņai ar bērnu. Māmiņa kliedza un mēģināja atsisties no suņa ar somu, turot bērniņu uz rokām. Pēc kāda brīža no mājas Meža ielā 2 izskrēja vīrietis un savaldīja savu suni. Vai tā ir normālā situācija ka pie paša dārziņa notiek kaut kas tāds? Bērniņš ļoti raudāja, ceru ka ar māmiņu un bērnu viss kārtībā. :(
  • mamma
    02.07.2018 18:20
    Redakcija, jau ir trešdienas vakars, bet atbildes joprojām nav. Kur nu pazuduši visi deputāti un speciālisti izglītības jomā?
  • Dace
    02.07.2018 18:20
    Pilnīgi piekrītu mammai! Satiksme uz Jēkabpils 3.vidusskolu ir nepamatoti ierobežota gan no Stacijas, gan no Poliklīnikas.
    Otrs sāpīgais jautājums ir par bērnu interešu izglītību. Visi pulciņi ir atsevišķās ēkās. Mākslas skola nomaļajā Kena parkā. Mūzikas skola nomaļā vietā pie Vīriešu klostera. Dejas Kultūras namā. Bērniem un vecākiem tā ir liela braukāšana. Kāpēc nevar izveidot vietu bērnu interešu izglītībai, kur viss būtu apvienots vienā celtnē!
  • ok
    02.07.2018 18:20
    Pilnīgi piekrītu mammai, lai beidz celt lielveikalus ut... un sāk domāt par bērniem- tā taču ir mūsu nākotne!!!
  • Jēkabs
    02.07.2018 18:20
    Neviļus jānonāk pie secinājuma, ka tomēr 3. vidusskola ir labs risinājums kreņķu mazināšanai. (varbūt nedaudz autobuss traucē). Citādi - visas iespējas no 1 līdz 12 klasei nodzīvot vienā kolektīvā un skaistā , izremontētā skolā. Plus vēl sporta manēža aktivitātēm pēc stundām.
  • Anna
    02.07.2018 18:20
    Malacis mamma! Ja vajadzēs neanonīmu atbalstu, ziņojiet caur šo pašu portālu! Un tik precīzi viss aprakstīts! Bērns tiešām palicis pēdējā vietā. Vēl mēs varētu pacelt jautājumu par ēdināšanu, lietuviešus ārā!
  • essss
    02.07.2018 18:20
    visu cienu mammai.es ari piekritu,ka ta taisnigi.piemeram,ko darit tiem vecakiem,kas dzivo,par piemeru,pie 2.vsk.un veletos vest savu berninu uz so skolu,bet ta jau krievu skola.ko man tada gadijuma ka maminai vajadzetu darit?!macit bernam krievu valodu un sutit macitites.es velos savu bernu vest skola,kas ir tuvak majam.ko tad?mani par to sist nost.
  • cita mamma
    02.07.2018 18:20
    pareizi saka, šis jautājums ir jārisina
  • Guest
    02.07.2018 18:20
    Citāts no I.Sproģes Salas novadā, kad vecāki teica, ka nevar pēc bērna aizvešanas uz skolu nokļūt mājās: "Bet RĪGĀ attālumi ir daudz lielāki!". Bet ja nopietni, tad šis jautājums ir jārisina. Ir jāliek deputātiem pabraukāt ar autobusiem un tad lai analizē. Arī mums, iedzīvotājiem, ir apnicis braukt vienā autobusā ar bērnu baru: mums jāstāv kājās, mūs grūsta, skaļi uzvedās. Arī tā ir problēma
12

Atstājiet komentāru