2024.gada 28. septembris

Lana, Sergejs, Svetlana

“Nedēļas aktualitātes” (24.05.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (24.05.2024)

Radio1 Informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem Zemgales, Sēlijas un Latgales notikumiem šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Aktuālākie notikumi Zemgalē


Par Jēkabpils SIA "JK namu pārvalde" valdes locekli jeb priekšnieku šonedēļ apstiprināja Jāni Antonovu. Viņš līdz šim veica namu pārvaldes galvenā inženiera pienākumus bija uzņēmuma prokūrists jeb valdes uzticības persona. Jānis Antonovs namu apsaimniekošanā izglītību ir ieguvis Rīgas Tehniskajā universitātē.  Jaunais namu pārvaldes vadītājs, stājoties amatā, norādīja, ka jāuzlabo komunikācija ar iedzīvotājiem un iedzīvotāju iesaistīšanās lēmumu pieņemšanā attiecībā uz māju nākotni. Tāpat, pēc viņa domām, jāizvērtē darbinieku skaits un nepieciešamība apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanā, īpašu vērību pievēršot darba stundu uzskaitei. Viņš arī plāno optimizēt iekšējos uzņēmuma resursus remontdarbu veikšanai, maksimāli izmantojot uzņēmuma darbaspēku.

Nodrošinot Jēkabpils novada iedzīvotājiem iespēju pieteikt pašvaldības pakalpojumus tuvāk dzīvesvietai ērtākā laikā, novada bibliotēkas sākušas veikt valsts un pašvaldības vienoto klientu apkalpošanas centru funkcijas. Pirmdienās maksājumu pieņemšana un pabalstu izmaksas paredzētas Vidsalā un Asarē, trešdienās – Atašienē, Dignājā, Slatē, Variešos un Zīlānos. Savukārt Aknīstes, Viesītes un Salas ciemā šos pakalpojumus var saņemt katru darba dienu Valsts un pašvaldības vienotajā apkalpošanas centrā, bet citās novada bibliotēkās – otrdienās. Ar visiem Jēkabpils novada bibliotēku pieņemšanas laikiem var iepazīties Jēkabpjls galvenās bibliotēkas mājslapā.
                                                                                                                                                                                                                                                                             Nākamajā mācību gadā divās Jēkabpils novada skolās vairs nevarēs iegūt pamatizglītību. No 1.jūlija tiks pārtraukta Sūnu pamatskolas pamatizglītības programmu realizācija īstenošanas vietā "Mežāres pamatskola", kur tiks nodrošināta tikai pirmsskolas izglītības programma, to paredz pieņemtais Jēkabpils novada domes lēmums. Tāpat arī nolemts pārtraukt Viesītes vidusskolas pamatizglītības un pirmsskolas izglītības programmu īstenošanas vietu adresē: “Rites pamatskola”. Vienlaikus  šeit arī turpmāk saglabājot pirmsskolas izglītības iestādi. Bērnudārza pakalpojumus nodrošinās Viesītes pirmsskolas izglītības iestāde “Zīlīte”.

Turpinām ar aktualitātēm Sēlijā

Līdz 31.augustam izsludināta pieteikšanās Augšdaugavas novada pašvaldības stipendiju konkursam 2024./2025.mācību gadam. Pāšvaldība meklē speciālistus izglītības iestādēm un poliklīnikai. Īpaši tiek aicināti pieteikties pēdējo kursu studenti, jo tā būs iespēja gan saņemt vienreizējo stipendiju, gan uzreiz iegūt darba vietu kādā no Augšdaugavas novada iestādēm. Atbalstāmās izglītības studiju specialitātes ir psihologs Augšdaugavas novada Izglītības pārvaldei, sākumskolas skolotājs Lāču pamatskolai, pirmsskolas skolotājs un vispārējās aprūpes māsa Ilūkstes bērnudārzam "Zvaniņš". Veselības centram "Ilūkste" nepieciešamas ģimenes ārsts, acu ārsts un fizioterapeits. Tāpat stipendiju var saņemts topošais ausu ārsts, ķirurgs un radiologs, kas turpinās darbu Grīvas poliklīnikā. Stipendijas apmērs ir atkarīgs no studiju gada. Pirmajā kursā studējošajam tā ir 150 eiro mēnesī, otrā un trešā kursa studentam - 200 eiro mēnesī. Ceturtā kursa un augstāko kursu, maģistra studiju programmā studējošajiem un ārstiem rezidentiem stipendija ir 250 eiro mēnesī.

Tuvāko gadu laikā par pamatskolām plānots reorganizēt divas Aizkraukles novada vidusskolas - Jaunjelgavas vidusskolu un Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolu. Tiek prognozēts, ka Jaunjelgavas skolas vidusskolas posmā nākamajā mācību gadā varētu būt tikai 15 skolēni, 10.klasē uzņemot vienu bērnu. Neretas skolā audzēkņu vidusskolas posmā varētu būt vairāk - 24, no tiem desmit mācītos 10.klasē. Taču abos gadījumos skolēnu skaits neesot pietiekams vidusskolas posma pastāvēšanai. Abu skolu padomes lēmušas par pakāpenisku izglītības iestāžu reorganizāciju.

Brīvdienās Jēkabpils novada Viesītes pagasta teritorijā norisināsies Zemessardzes 3. Latgales brigādes 56. kaujas nodrošinājuma bataljona lauka taktiskais vingrinājums ar mērķi trenēt un pārbaudīt vienības vispārējās kaujas spējas. Mācību laikā Jēkabpils novada Viesītes pagasta teritorijā pārvietosies militārā tehnika un zemessargi ar strēlnieku ieročiem. Mācību uzdevumu veikšanai tiks izmantota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet nekādā veidā neapdraud cilvēku veselību un dzīvību, tomēr, ja tāda tiek atrasta, to nedrīkst aiztikt. Pēc mācībām izmantotās teritorijas nepieciešamības gadījumā tiks sakoptas. Zemessardze pateicas iedzīvotājiem par atbalstu Latvijas aizsardzības stiprināšanā.

Un vēl par notikumiem Latgalē

Speciālistu trūkuma dēļ pašvaldības SIA "Līvānu slimnīca" šogad plāno sniegt mazāk ambulatoro pakalpojumu, pausts uzņēmuma 2023.gada pārskata vadības ziņojumā. Līvānu novada pašvaldībai piederošās slimnīcas peļņa pagājušajā gadā sasniedza vairāk ka 150 tūkstoši eiro. Šogad slimnīca plāno sniegt mazāk ambulatoro pakalpojumu speciālistu trūkuma dēļ. Iestādē pašlaik nav endokrinologa un neirologa. Iestādes galvenie darbības veidi ir ambulatoro un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, kā arī sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu sniegšana dažādām klientu grupām. "Līvānu slimnīcas" valdes priekšsēdētājs ir ģimenes ārsts Vadims Krimans.

Jaunie saistošie noteikumi par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru un objektu virzienu norāžu noformēšanas un izvietošanas kārtību Preiļu novadā nav izsaukuši sabiedrības interesi, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi paredz, ka Ielu nosaukumu norādes tiek uzstādītas pilsētu un ciemu teritorijās ielu krustojumos. Tās uztur kārtībā Preiļu novada pašvaldība, bet privātīpašumā esošo ielu nosaukuma norādes izvieto un uztur kārtībā to īpašnieki vai valdītāji. Nekustamo īpašumu nosaukumu norādes ārpus pilsētu un ciemu teritorijām uzstāda un uztur kārtībā nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

Uzsākti būvdarbi uz valsts autoceļa Līvāni – Preiļi. Autoceļš kopumā ir 35,5 kilometrus garš, un šajā vasarā plānots remontēt vairāk nekā astoņu kilometru garu posmu – no 13. līdz 21. kilometram. Šajā ceļa posmā tiks atjaunots asfaltbetona segums. Saistībā ar darbiem autoceļa posmā līdz 70 kilometriem stundā ir ierobežots maksimālais atļautais braukšanas ātrums. Būvdarbus veic SIA “Ošukalns”, un plānotais būvdarbu pabeigšanas laiks ir 2. augusts.

Šonedēļ saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Varakļānu novada apvienošanos ar Madonas novadu. Likumprojektu atzina par steidzamu.  Priekšlikumi otrajam lasījumam jāiesniedz līdz 27. maijam, un to galīgajā lasījumā izskatīs 13. jūnijā. Līdz ar Varakļānu jautājumu atvērts pēdējās novadu reformas likums, taču plašas pārmaiņas kartē neprognozē, lai arī vairāki novadi pauduši vēlmi turpmāk dzīvot šķirti. Kopumā novadu reformas apspriešanai plānotas sešas komisijas sēdes.

Preiļu parka estrādē rīt, 25.maijā notiks pūtēju orķestru un deju kolektīvu lielkoncerts "Vienmēr kopā!", kas iecerēts kā Dziesmu un deju svētku "starplaika notikums" Latgalē. Svētkos pulcēsies 13 pūtēju orķestri no Latgales, Vidzemes, Zemgales un 14 deju kolektīvi no Preiļu un Līvānu novadiem - kopskaitā 700 dalībnieku. Pasākums tematiski būs veltīts latviešu svētku svinēšanas tradīcijām. Lielkoncerta režisors Oskars Bērziņš atzīmē, ka lielkoncerts vēstīs par latviešu godiem - kāzām, kapusvētkiem, vasarsvētkiem, valsts svētkiem, jubilejām un citiem svētkiem, kuru neatņemama sastāvdaļa ir bijuši danči un pūtēju orķestru mūzika.





Atstājiet komentāru