2024.gada 28. septembris

Lana, Sergejs, Svetlana

“Nedēļas aktualitātes” (31.05.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (31.05.2024)

Radio1 Informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem Zemgales, Sēlijas un Latgales notikumiem šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Aktuālākie notikumi Zemgalē


Sestdien, 1. jūnijā, vienpadsmito reizi norisināsies garīgās kultūras notikums "Baznīcu nakts", kas arī šogad pulcēs vismaz 160 dažādas tradicionālo kristīgo konfesiju baznīcas visā Latvijā. Tajā pašā dienā notiks arī "Atvērto baznīcu diena", kad ikviena draudze ir aicināta turēt savu dievnamu atvērtu – ekskursijām un apskatei. Jēkabpils novadā uz Baznīcu nakts pasākumu aicina četri dievnami - Jēkabpils Svētā Miķeļa Evaņģēliski luteriskā baznīca, Krustpils Evaņģēliski luteriskā baznīca, Biržu Svētās Annas Evaņģēliski luteriskā baznīca un Aknīstes Evaņģēliski luteriskā baznīca.  

Zemgales rajona tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz vienu gadu un 20 dienām kādam vīrietim par izteiktiem draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagus miesas bojājumus Jēkabpils novada pašvaldības Sociālā dienesta darbiniecei un Iekšlietu ministrijas amatpersonai. Piemērotais sods atbilst prokurores prasītajam. Austrumzemgales prokuratūras prokurore ir gandarīta, ka tiesas asi reaģē uz uzbrukumiem, kas vērsti pret dažādu institūciju darbiniekiem, un šādos gadījumos piemēro reālu brīvības atņemšanas sodu.

Jēkabpils novada domes sēdē deputāti apstiprināja lēmumu, kas paredz komercpasākumiem Krustpils saliņā, kas ilgst piecas stundas un vairāk, 60% atlaidi piešķirt jau no pirmās stundas.  Šāds lēmums tapis, lai piesaistītu Krustpils saliņai pasākuma organizatorus. Par šo lēmuma projektu Finanšu komitejas sēdē izvērsās deputātu diskusijas. Par šāda lēmuma nepieciešamību šaubas izteica arī  domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras jautājumos Alfons Žuks un Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes direktore Valda Jermanova, jo, viņuprāt, sezonā kultūras notikumu klāsts, arī bezmaksas, ir tik piesātināts, ka gan skatītāji, gan producenti ir lielas izvēles priekšā. Savukārt domes vadība norādīja, ka  iepriekšējā sezonā Krustpils saliņā tikpat kā neesot bijis lielo pasākumu, jo organizatori nenākot, ja netiek dotas atlaides. Arī opozīcijas deputāts Aivars Kraps pauda viedokli, ka bērnu un labdarības pasākumiem atlaides ir jādod, bet komercpasākumiem, īpaši, kur rīkotāji tirgo arī alkoholu, atlaide nepienākas.

Jēkabpils novada dome apstiprinājusi maija budžeta grozījumus. Kopējais ieņēmumu apjoms palielināts par 621 tūkstoti 931 eiro, tajā skaitā lielākās summas ir nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi, kas saņemti par iepriekšējo gadu parādiem – 80 tūkstoši eiro, dažādi transferti jeb pārskaitījumi 353 tūkstoši 794 eiro. Lielākās grozījumos iekļautās izdevumu pozīcijas ir finansējums Eiroparlamenta vēlēšanu nodrošināšanai – 170 tūkstoši 612 eiro, precizēts finansējums Jēkabpils ielu uzturēšanai, iekļaujot 34 tūkstoši 297 eiro, kā arī atvēlēti līdzekļi dažādām citām vajadzībām.Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Turpinām ar aktuālākajiem notikumiem Sēlijā

No šīs nedēļas uz remontdarbu laiku satiksmei slēgts tilts pār Lauces upi Secē, Aizkraukles novadā. Seces pagastā sākti tilta pār Lauces upi uz autoceļa Šķitiņi-Stalāni pārbūves darbi. Tilta remontu veic SIA “Ceļinieks 2010”. Pašvaldībā norāda, ka tilta pār Lauci pārbūve bija nepieciešama, jo tas ir sliktā tehniskā stāvoklī. Arī uzņēmuma  "Latvijas valsts ceļi" Zemgales reģionālā nodaļa atzinusi, ka tilts ir bīstams satiksmei. Tilta pārbūvi iecerēts pabeigt līdz šī gada beigām. Remntdarbi izmaksās - 167 tūkstoši 986 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Latvijas Piļu un muižu asociācija arī šogad aicina piedalīties akcijā "Apceļosim Latvijas pilis un muižas 2024". No 1. jūnija līdz 26. oktobrim ir iespējams doties iepazīt 63 kultūrvēsturiskus objektus visā Latvijā. Sēlijā akcijā piedalīsies Gārsenes pils, Krustpils pils un Kokneses viduslaiku pilsdrupas. Tāpat arī akcijā piedalīsies – Preiļu, Vārkavas un Varakļānu muižas.  Ceļotājiem būs iespēja krāt zīmogu burtus, kurus varēs saņemt vai atrast katrā no objektiem. Aktīvākie ceļotāji varēs piedalīties balvu izlozē.

Bez pagātnes nav nākotnes – ar šo domu jau vairāk nekā 20 gadus Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centrs veic mutvārdu vēstures ekspedīcijas. Šonedēļ šāda ekspedīcija sākās Sēlijā, kuras laikā mutvārdu vēstures un kultūras mantojuma pētnieku biedrība "Divruna" ar Daugavpils Universitātes docētajiem un studentiem devusies vākt cilvēku dzīvesstāstus. Tad tos dokumentēs un sistematizēs, un rezultātā taps gan plašs pētniecības materiāls zinātniekiem un studentiem, gan iedvesmas avots žurnālistiem un rakstniekiem. Šoreiz būt par vēstures liecību nesējiem un dalīties ar savu dzīves stāstu un atmiņām par pagātni ir uzrunāti Sēlijas piecu Augšdaugavas novada pagastu – Laucesas, Kalkūnes, Medumu, Sventes un Šederes – iedzīvotāji.

Un vēl par aktuālajiem notikumiem Latgalē

Šoruden, 1.septembrī, Preiļu novadā beigs pastāvēt Pelēču pamatskola, Salas sākumskola kļūs par Riebiņu pamatskolas filiāli. Pelēču pamatskolā šajā mācību gadā mācās 60 audzēkņi, triju gadu laikā skolēnu skaits samazinājies par 20. Savukārt Salas sākumskolā šajā mācību gadā mācās 26 audzēkņi, triju gadu laikā skolēnu skaits samazinājies par 34. Domē norāda, ka abās izglītības iestādē ir zems telpu piepildījums un liela mācību telpu platība uz vienu izglītojamo. Pašvaldības finansējums vienam audzēknim gadā Pelēču pamatskolā sasniedz 2 tūkstoši 792 eiro, bet Salas sākumskolā -  4 tūkstoši 202 eiro. Tāpēc nolemts reorganizēt Pelēču pamatskolu, no 1.septembra pievienojot to Preiļu 1.pamatskolai, kā rezultātā Pelēču pamatskola beidz pastāvēt. Savukārt Salas sākumskolu reorganizēs, no 1.septembra pievienojot to Riebiņu vidusskolai.

Divu lietotu mikroautobusu iegādei izglītības iestāžu audzēkņu pārvadāšanai Līvānu novada pašvaldība aizņemsies 81 tūkstoti eiro, kopumā šim nolūkam tērējot gandrīz 90 tūkstoši eiro, liecina novada domes ārkārtas sēdes protokols.  Pašvaldībā norāda, ka viena no tās pamatfunkcijām ir nodrošināt transportu izglītojamo nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ dzīvesvietā, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu. Atbilstoši iepirkuma rezultātiem, kopējās transporta iegādes izmaksas ir 89 tūkstoši 999 eiro, ieskaitot PVN, tajā skaitā pašvaldības līdzfinansējums ir 9 tūkstoši eiro. Divus lietotus transportlīdzekļus, kuros ir vismaz 19 pasažieru sēdvietas, pašvaldībai piegādās SIA "Pilna servisa līzings", kas atklātajā konkursā bija vienīgais pretendents.

Eikša ezerā Preiļu novadā uz laiku pārtraukta rūpnieciskā pašpatēriņa zveja un noteikts ierobežojums makšķerniekiem attiecībā uz karpu makšķerēšanu. Šogad pašvaldība Eikša ezerā ielaida 2 tūkstoši 500 divus gadus vecu karpu pusaudžus, kas izmaksāja 3 tūkstoši 500 eiro. Ielaišanas brīdī karpas bija 300 līdz 500 gramus smagas. Pašvaldība pieļauj, ka gadījumā, ja karpu populācija būs labi pielāgojusies Eikša ezera videi, arī turpmākajos gados ūdenstilpē tiks ielaistas divgadīgās karpas, jo šādā vecumā tām ir maz dabīgo ienaidnieku un pēc diviem gadiem tās jau būs labs loms makšķerniekiem. Aizliedzot uz laiku rūpniecisko pašpatēriņa zveju Eikša ezerā, pašvaldība sākusi  virzību uz ilgtspējīgu zivju resursu apsaimniekošanu ilgtermiņā. 





Atstājiet komentāru