2024.gada 28. jūnijs

Kitija, Viestards, Viesturs

“Nedēļas aktualitātes” (7.06.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (7.06.2024)

Radio1 Informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem Zemgales, Sēlijas un Latgales notikumiem šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Aktuālākie notikumi Zemgalē

Zemgales plānošanas reģions, īstenojot projektu par militārā mantojuma tūrisma popularizēšanu, aicina atsaukties iedzīvotājus un dalīties ar atmiņu stāstiem un foto. Tiek vāktas liecības par nozīmīgām militārā mantojuma vietām un vēsturiskiem notikumiem. Zemgales plānošanas regions piedalās projektā, kura ideja ir atspoguļot Baltijas valstu kopīgo vēsturi caur militārā mantojuma prizmu. Interesenti savus stāstus, fotogrāfijas un vietu aprakstus var iesūtīt elektroniski uz e-pasta adresi "valentina.mengote@zpr.gov.lv".


Mazāko diasporas pārstāvju uzrunāšanai radīta grāmatiņa par Zemgali "Ceļojums uz Zemgali", ko iespējams arī lejupielādēt internetā. Jūnija izskaņā Zemgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore dosies uz Apvienoto Karalisti, lai tiktos ar diasporas pārstāvjiem. Šim notikumam par godu arī tapusi grāmatiņa, lai bērnus ārvalstīs iepazīstinātu ar Zemgali.


Nākamnedēļ Jēkabpilī 14.jūnija parkā pieminēs Komunistiskā genocīda upurus. Ar Radio1  sazinājās viens no savulaik represētajiem un ziņoja, ka piemiņas vieta 14.jūnija parkā ir ieaugusi zālē un interesējās vai līdz atceres pasākumam tā tiks sakopta. Sazinājāmies ar atbildīgo amatpersonu pašvaldībā. Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns informēja, ka pēc Radio1 signāla, ir dots rīkojums zāli nopļaut un vietu ap piemiņas akmeni sakopt. Viņš arī piebilda, ka teritorijas pie piemiņas vietām un vides objektiem tiek uzturētas kārtībā regulāri, neatkarīgi no zāles pļaušanas biežuma pilsētā. Šis bijis izņēmuma gadījums, kad zāle ap piemiņas akmeni 14.jūnija parkā netika laikus nopļauta.

Jēkabpils novada galvenajā bibliotēkā jūnijā skatāmas trīs dažādas izstādes par vēsturi, literatūru un karikatūru. Līdz 28 jūnijam skatāma tematiska izstāde “14. jūnijs – diena, kura neizgaist…”, kas veltīta  komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Tā bija pirmā masu deportācija no Latvijas.

Tāpat arī līdz 28.jūnijam bibliotēkas apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar franču rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī pasakas “Mazais princis” grāmatu izstādi.

Bibliotēkā skatāma arī Induļa Bukas karikatūru izstāde “Kā bij’ vismaz pirms 10 gadiem…”  Autors norāda, ka šī karikatūru kolekcija tapa 2012.gadā un Jēkabpilī skatāma pirmo reizi.


Aktuālākie notikumi Sēlija

Sēlijas poligonā šonedēļ atklāts dronu mācību un testēšanas poligons. Šeit arī pirmo reizi norisinājās militārās mācības, kas ir daļa no starptautiskajām militārajām mācībām "Baltic Zenith 2024". Mācībās piedalījās Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki kopā ar dronu koalīcijas pārstāvjiem, veicot bezpilota lidaparātu testus, lai nodrošinātu to atbilstību Ukrainas bruņoto spēku prasībām. Poligonā paredzēts testēt tieši Latvijā ražotus dronus. Uz bezpilota lidaparātu un elektroniskās karadarbības testiem te regulāri pulcēsies NATO sabiedrotie un dronu koalīcijas dalībvalstis. 

Aizkraukles novada domes ārkārtas sēdē nolemts reorganizēt Pļaviņu vidusskolu.  Pašvaldība nolēma nākamajā mācību gadā Pļaviņu vidusskolā neatvērt 10. klasi un skolu pakāpeniski pārveidot par pamatskolu. Pļaviņās vidusskolas klasēs kopā jābūt 60 bērniem, bet nākamajā gadā te trijās vidusskolas klases varētu mācīties 34 jaunieši – tātad mazliet vairāk nekā puse jeb 56 procenti no nepieciešamā skolēnu skaita. Demogrāfiskās tendences Pļaviņu apvienībā liecina, ka tuvākajā laikā skolēnu skaita pieaugums Pļaviņu vidusskolā nav gaidāms.

Aizkraukles novadā būs aizliegts barot klaiņojošus dzīvniekus daudzdzīvokļu māju koplietošanas telpās, paredz jaunie pašvaldības saistošie noteikumi. Tie noteic, ka īpašniekiem ir pienākums reģistrēt savus mīļdzīvniekus mājas dzīvnieku reģistra datu bāzē. Jānodrošina, lai kaķim, kuram nav implantēta mikroshēma, atrodoties ārpus mājām, būtu žetons vai aplikta kakla siksna ar norādi par īpašnieka tālruni.

Aktuālākie notikumi Latgale

Pelēču ciemam Preiļu novadā turpmāk būs oficiālais paralēlais nosaukums latgaliešu rakstu valodā - Peliecs . Iniciatīvu par paralēlo nosaukumu izteica kāds iedzīvotājs. Lai nodrošinātu iedzīvotāju līdzdalību svarīgu vietējās nozīmes jautājumu izlemšanā, pašvaldība veica aptauju. Tajā viedokli pauda 133 respondenti, kas atbalstīja šo ieceri.


Augšdaugavas novadā nestrādājošiem pensionāriem un invalīdiem pašvaldība apmaksās līdz četru dienu uzturēšanos "Daugavpils reģionālajā slimnīcā". Šī mērķa īstenošanai šogad būs nepieciešami aptuveni 25 tūkstoši eiro. Atbalstu nodrošinās, ja šiem cilvēkiem nav veselības apdrošināšanas polises.


Preiļu novads piedalās skatē – konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2023”. Konkursam virza Preiļu pili vērtēšanai kategorijā  “Pārbūve un atjaunošana”. Maija nogalē Preiļu pili apmeklēja konkursa vērtēšanas komisija, kura iepazinās ar ēkas fasādi un līdz šim paveikto iekštelpās. Skates fināls ar objektu prezentāciju plānots jūlija vidū, bet labāko apbalvošana – augustā.


Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs piedāvā jaunu vides stendizstādi “Kad es gāju skolā...”. Kāda bija skola un skolēns pirms 100, 50 un 30 gadiem, kas skolēnam bija mugurā, no kādām grāmatām mācījās, pie kādiem soliem sēdēja, cik kārtīgi apmeklēja skolu? Izstāde balstīta uz Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājumu, papildināta ar priekšmetiem no Preiļu 1. pamatskolas, Preiļu 2. vidusskolas, Vārkavas pamatskolas un Vārkavas novadpētniecības muzeja.


Deputātes mandātu nolikusi Varakļānu novada domes deputāte no “Latvijas attīstībai” Līna Nagle. Viņa skaidro, ka izvēlējusies jaunu profesionālo izaicinājumu, kas nav savienojams ar deputāta darbu. Ddeputātes pilnvaras beigsies 21.jūnijā. Varakļānos nākamais aiz Nagles viņas pārstāvētajā sarakstā palika Oskars Kančs, kurš patlaban ieņem pašvaldības izpilddirektora amatu. Viņš apliecinājis, ka deputāta mandātu nepieņems. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, nākamais, kuram Varakļānos pienāktos deputāta mandāts, ir Oskars Zeps.