2024.gada 28. septembris

Lana, Sergejs, Svetlana

“Nedēļas aktualitātes” (14.06.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (14.06.2024)

Radio1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Šodien visā Latvijā pieminam komunistiskā genocīda upurus. Piemiņas brīži notika arī Jēkabpilī, Viesītē, Saukā, Salā, Līvānos, Preiļos un citās mūspuses pilsētās. Atcerējāmies cilvēkus, kurus padomju vara pēc Staļina pavēles 1941.gada 14.jūnija naktī bez brīdinājuma, paskaidrojumiem vai tiesas sprieduma deportēja uz attāliem Krievijas apvidiem.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu saņēma "Jaunā Vienotība" un Nacionālā apvienība. No katras partijas ievēlēti divi deputāti. Pa vienam mandātam būs "Latvijas attīstībai", "Apvienotajam sarakstam", "Progresīvajiem", "Saskaņai" un "Latvija pirmajā vietā". Mazākā vēlētāju aktivitāte bija Latgalē, kur nobalsoja ceturtdaļa pilsoņu. Zemgalē aktīvākie balsotāji bija Tukuma, Aizkraukles un Bauskas novadā. Aizkraukles pusē nobalsojuši 39%. Neaktīvākie vēlētāji Zemgalē bija Jēkabpils novadā, kur balsoja 34%. Latgalē aktivitātes līderi ir Preiļu un Līvānu novads ar gandrīz 34% pilsoņu dalību.

Varakļānu novadu pievienos Madonas novadam, nolēmusi Saeima. Savukārt lielās pilsētas Daugavpili, Rēzekni, Jelgavu, Liepāju un Ventspili ar blakus novadiem tomēr neapvienos. Par balsoja 55 deputāti, pret bija 13 un atturējās septiņi parlamentārieši. Biedrības "Latgolys Saeima" aicinājumu nepievienot Varakļānus Madonai, respektējot 2022.gada Latgales kongresa rezolūciju, deputāti neuzklausīja.

Plānots rudenī samazināt kompensējamo medikamentu cenas par 15–20%. Veselības ministrijas jaunais cenu modelis skars medikamentus, kas maksā vairākus desmitus eiro. Ministrija cer vienoties ar ražotājiem, ka zāles kompensācijas sistēmā un ārpus tās maksās vienādi. Samazināt 12% pievienotās vērtības nodokli zālēm nav plānots.

Pēc aizsardzības ministra Andra Sprūda vizītes Sēlijas poligonā radusies cerība, ka beidzot atjaunos ceļu Daudzeva-Viesīte. Aizkraukles un Jēkabpils novada pašvaldību vadītāji ir gandarīti, ka autoceļš kļuvis par prioritāti arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Aizsardzības ministrijai.

Pie Jēkabpils taps Latvijā lielākais saules enerģijas parks 151 hektāra platībā. To ar 100 miljonu eiro ieguldījumu būvēs uzņēmums "Green Genius". Elektrību jaunā saules elektrostacija ar 121 megavata jaudu sāks ražot nākamā gada vidū.

Augšdaugavas novadā sākta Dvietes tilta pārbūve uz autoceļa Jēkabpils–Dignāja–Ilūkste. Satiksmi organizē pa pagaidu apbraucamo ceļu. Dvietes tilts uzbūvēts 1938.gadā, un konstrukcijas ir nolietojušās. Tiltu pārbūvē Jēkabpils uzņēmums Viadukts par līgumcenu 961 tūkstotis 949 eiro.

No 1.augusta par 1,92% paaugstināsies maksa par apkuri SIA "Aizkraukles siltums" klientiem. Pašlaik spēkā esošais tarifs ir 62,42 eiro par megavatstundu, bet no augusta tas pieaugs līdz 63,62 eiro. Uzņēmums tarifa kāpumu pamato ar dabasgāzes cenas palielināšanos.

Lielajā Solkas ezerā Preiļu novadā sestdien no laipas ūdenī iekritis bērns, vēsta aģentūra LETA. Mediķi cietušo nogādājuši Daugavpils slimnīcā. Valsts policija sākusi pārbaudi. Atgādinām, ka siltajā laikā peldoties jābūt piesardzīgiem un īpaši jāpieskata bērni.

Knišļu uzlidojumā Jēkabpils novada Variešu pagasta “Baltgalvju” saimniecībā līdz nāvei nokosti teļi. Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis Gunārs Rubins aicina zemniekus pasargāt mājlopus ar aizsarglīdzekļiem.

Pēc Baltijas valstu revīzijas institūciju pārbaudes radušās bažas par projekta Rail Baltica izpildi, jo izmaksas septiņos gados augušas četrkārtīgi. Tas rada 19 miljardu eiro deficītu. Pamattrases izmaksas Latvijā kāpušas septiņas reizes līdz 8,7 miljardiem, un daļa būs jāmaksā no valsts budžeta. Reģionālo pieturu būvei, kādas ieplānotas arī Zemgalē, trūkst 99 miljonu eiro, ziņo Valsts kontrole. Saeimā izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija projekta pārbaudei.

Militārajā poligonā "Sēlija" šonedēļ sākta atmežošana 450 hektāru platībā. Līgums par koku ciršanu noslēgts ar uzņēmumu "Latvijas valsts meži".

Preiļu novadā par militārās bāzes filmēšanu ar telefonu aizturēts vīrietis. Policijai par aizdomīgo personu ziņoja Zemessardze. Informācija nodota arī Valsts drošības un Militārās izlūkošanas dienestam.

Uz Latvijas–Krievijas robežas uzbūvēti 130 kilometri jeb gandrīz puse no vajadzīgā žoga garuma. Darbi vienlaikus norit sešās daļās. Žogu prioritārajos posmos plānots pabeigt līdz šī gada beigām.

Aizsardzības ministrija sagatavojusi rokasgrāmatu pašvaldību sadarbībai ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un rīcību kara gadījumā. Tajā iekļauti ieteikumi krīžu pārvarēšanai un efektīvai lēmumu pieņemšanai. Jāpiebilst, ka premjerministre Evika Siliņa valsts drošību atskaitē Saeimai nosaukusi par valdības galveno prioritāti. Nākamās prioritātes ir tautsaimniecība un konkurētspēja. Kā secinājuši Rīgas Ekonomikas augstskolas pētnieki, ēnu ekonomikas īpatsvars pērn Latvijā samazinājās par 3,6 līdz 22,9% no iekšzemes kopprodukta.

Un vēl

Jēkabpilieši šonedēļ bija liecinieki neparastam skatam. Gulbju ģimene no Radžu ūdenskrātuves devās ceļā uz Daugavu, pārgājienam veltot gandrīz visu dienu. Aculiecinieki stāsta, ka gulbji mazuļus veduši pa Jēkaba ielu līdz pareizticīgo klosterim un tālāk uz Daugavu. Lielie gulbji ceļā mazajiem ļāvuši atpūsties, pacietīgi gaidot. Cilvēki gulbju ģimeni pavadīja, aicinot autovadītājus braukt lēnām, lai nesabiedētu putnus. Šoferi pagaidījuši, kad putni šķērsoja krustojumus. Gulbju ģimene veiksmīgi sasniedza Daugavu.

Tie bija reģionos svarīgākie notikumi aizvadītajā nedēļā Radio 1 redaktoru skatījumā.