2024.gada 8. septembris

Ilga

“Nedēļas aktualitātes” (21.06.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (21.06.2024)

Radio1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Saeima bez debatēm atbalstījusi likumu par Rēzeknes domes atlaišanu. Par balsoja 61 deputāts, pret bija 34, atturējās 2. Atlaišana pamatota ar pārkāpumiem budžeta un finanšu vadībā, neievērojot sabiedrības intereses. Rēzeknes valstspilsētai iecelta pagaidu administrācija, kas darbosies līdz dienai, kad uz pirmo sēdi pēc nākamajām pašvaldību vēlēšanām sanāks jaunā dome. Saeimas lēmumu Satversmes tiesā gatavi apstrīdēt līdzšinējās Rēzeknes koalīcijas deputāti.

Daugavas kreisā un labā krasta aizsargdambji pārbūves gaitā pārtaps par mūsdienīgu pilsētvides objektu, rāda šonedēļ Jēkabpils novada pašvaldības publicētā rekonstrukcijas vizualizācija. Tam ierīkos pretplūdu "zaļo" un "zilo" infrastruktūru, kā arī labiekārtojumu. Pārbūvi pilnībā pabeigs nākamgad. Vizualizācijas attēlus var apskatīt portālā Radio1.lv.

Nodarbinātības valsts aģentūras vasaras programmā šogad Augšdaugavas novadā nodarbināti 339 skolēni, Jēkabpils novadā – 172 skolēni. Savukārt Jēkabpils pilsētā subsidēto vasaras darbu strādā 75 un pagastos – 97 jaunieši. Visā Latvijā sezonālajam darbam pieteikušies ap 7 tūkstošiem skolēnu.

Žika laukuma pārveidei Preiļos apstiprināts 800 tūkstošu eiro finansējums no Eiropas reģionālās attīstības fonda. Projekta ideja ir Preiļu iedzīvotāju izauklēta un novada goda pilsoņa Jāņa Streiča atbalstīta.

Ar mazo grantu palīdzību šogad īsteno 18 Preiļu novada iedzīvotāju grupu un biedrību projektus. Riebiņu centrā uzstādīti trīs soliņi. Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienības jaunieši izgatavojuši piecas puķu kastes, kas ar pašu stādītiem dēstiem izdaiļo skolas teritoriju. Jaunieši izaudzējuši sešu šķirņu piparmētras, garšaugus un puķes.

Saeima apstiprinājusi amatā jaunu kultūras ministri Agnesi Lāci no "Progresīvajiem". Šonedēļ par atkāpšanos personisku iemeslu dēļ paziņoja iepriekšējā ministre Agnese Logina.

Jēkabpils reģionālās slimnīcas Neiroloģijas nodaļas Insulta vienība ir saņēmusi starptautiskās insulta organizācijas Eņģeļu balvas dimanta standartu. Tas ir augstākais šī apbalvojuma līmenis.

Šonedēļ mainījusies Jēkabpils novada kapitālsabiedrību vadība. Atlūgumu iesniegušā Kārļa Puriņa vietā līdz jauna vadītāja iecelšanai SIA “Viesītes transports” vadīs “Aknīstes pakalpojumu” vadītājs Emīls Ozoliņš. Atlūgumu iesniedzis arī SIA “Vidusdaugavas SPAAO” jeb reģiona sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizācijas vadītājs Jānis Bisenieks. Līdz jauna vadītāja iecelšanai uzņēmumu vadīs “Jēkabpils pakalpojumu” priekšnieks Mārtiņš Gluhs.

Rēzeknē šovasar sāks būvēt jaunu Valsts robežsardzes koledžas Kinoloģijas centra kompleksu. Jaunā ēka jāuzbūvē divos gados. Tajā būs speciāls dienesta suņu apmācības centrs. Šeit izglītos kinologus un dienesta suņus ne tikai Valsts robežsardzes, bet arī Valsts ieņēmumu dienesta, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Militārās policijas un citu dienestu vajadzībām.

Jēkabpils novada pašvaldība atvēlējusi vairāk nekā 194 tūkstošus eiro braukšanas maksas atvieglojumiem skolēniem. Atvieglojumus vai sabiedriskā transporta izdevumu kompensāciju saņem novadā deklarētie skolēni, kā arī citu pašvaldību bērni, kuri mācās Jēkabpils novada skolās un Tehnoloģiju tehnikumā.

Aizsardzības ministrija aicina jauniešus vecumā no 18 līdz 27 gadiem līdz nākamā gada 10.janvārim brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienestā, lai dienēt sāktu nākamā gada jūlijā. Dienests ilgst 11 mēnešus.

Bijušo Līvānu novada pašvaldības darbinieku krimināllietu par dienesta viltojumu Latgales apgabaltiesa otrajā instance izskatīs 27.novembrī. Iepriekš Daugavpils tiesa apsūdzētajiem piesprieda 80 stundu sabiedrisko darbu un 7440 eiro naudas sodu. Lietā apsūdzēts agrākais Līvānu novada izpilddirektors Uldis Skreivers un bijusī pašvaldības attīstības daļas vadītāja Baiba Vucenlazdāne. Abiem ar tiesas spriedumu atņemtas tiesības vienu gadu ieņemt amatu pašvaldībās un valsts iestādēs. Skreivers un Vucenlazdāne spriedumu pārsūdzēja.

Šonedēļ policijā ierosināta administratīvā lieta par gadījumu, kad kaimiņa suns Jēkabpilī sakodis sievieti. Cietušajai nācās izsaukt ātro palīdzību, lai apturētu asiņošanu. Lietas materiāli nodoti Jēkabpils novada Administratīvajai komisijai lēmuma pieņemšanai. Saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likumu par šādu pārkāpumu suņa saimniekam var uzlikt sodu no 70 līdz 1875 eiro.

Sēnes šogad parādījušās agrāk nekā parasti. Jau kopš maija beigām Jēkabpils un Madonas novadu iedzīvotāji sociālajos tīklos publicē groziņu foto ar pirmajām gailenēm. Eksperti norāda, ka sēņu grafiks esot normas robežās, vienīgi siltā pavasara iespaidā meža veltes atrodamas vairāk nekā citkārt.

Un vēl
Piektdienas naktī iestājās astronomiskā vasara. Saulgrieži – 20. un 21.jūnijs – ir gada garākās dienas. Pēc saulgriežiem naktis kļūs arvien garākas, bet dienas – īsākas. Savukārt svētdien visā Latvijā svinam vasaras līksmākos svētkus – Jāņus.

Latvijas Dabas fonds Jāņos aicina līgotājus darināt vainagus no dabisko pļavu augiem un piedalīties Jāņu vainagu konkursā. Novītais vainags ir jānofotografē un jāpublicē sociālajos tīklos, atzīmējot Latvijas Dabas fondu jeb LDF.

Tas bija Radio 1 aizejošās nedēļas notikumu apskats Zemgalē, Sēlijā un Latgalē. Priecīgus Jāņus un prātīgu līgošanu!