2024.gada 1. jūlijs

Imants, Ingars, Intars, Rimants

“Nedēļas aktualitātes” (28.06.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (28.06.2024)

Radio1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Jēkabpilī ceturtdien pārspēts vietējais 27.jūnija karstuma rekords, Zīlānu meteostacijā fiksējot temperatūru 31,6 grādi. Savukārt Daugavpils meteoroloģisko novērojumu stacijā gaisa temperatūra ceturtdien paaugstinājās līdz +31,9 grādiem, kas ir jauns 27.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords visā Latvijā.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien darba vizītē Aizkraukles novadā tiekas ar pašvaldības un Skrīveru zinātniskā institūta pārstāvjiem. Prezidents apmeklē Pļaviņu hidroelektrostaciju un apskata Sēlijas poligona bāzes vietu.

Augšdaugavas novada Bebrenes muižā notiek Latvijas lauku kopienu un viedo ciemu vasaras forums "Kopienu Persilāde 2024”, kura dalībnieki apmainās ar zināšanām, idejām un pieredzi. Forumā paziņo zīmes "Viedais ciems 2024" ieguvējus.

Jēkabpils novada dome par Izglītības pārvaldes vadītāju iecēlusi Aiju Votišķi. Amatam bija pieteikušies trīs pretendenti. Savukārt Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja Valda Jermanova iesniegusi atlūgumu. Aiziešanas iemeslu viņa nekomentē. Jermanovas pēdējā darba diena būs 10.jūlijs. Pašvaldība neplāno izsludināt kultūras pārvaldes vadītāja amata konkursu.

Pirmajā izsolē nav izdevies izsolīt dārzeņu audzētājas SIA "Rītausma" nekustamo īpašumu Salas pagastā. Nav zināms, vai notiks atkārtota izsole. Jau ziņots, ka "Rītausma" pēc 30 gadu darbības finanšu problēmu dēļ nesāka jaunu sezonu. Darbu zaudēja 65 darbinieki.

Madonas novada pašvaldība rīko jau trešo elektronisko izsoli Meirānu Kalpaka pamatskolai, kam pēc slēgšanas nevar atrast jaunu īpašnieku. No 2019.gada novadā ir slēgtas četras skolas, un trīs ēkas pašvaldība turpina izmantot.

Aknīstes un Viesītes iedzīvotāji uzņēmuma "Eco Baltia vide" un "Latvijas zaļā punkta" akcijā pārstrādei nodevuši 6,34 tonnas elektrotehnikas. Iekārtas otrreizējā pārstrādē kļūs par izejvielām jaunu preču ražošanai.

Preiļu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus piedalīties konkursā "Sakoptākais īpašums Preiļu novadā". Konkursam jāpiesakās līdz 15.jūlijam. Objektu vērtēšana notiks jūlija pēdējā nedēļā, uzvarētāju apbalvošana – Preiļu pilsētas svētkos 24.augustā.

Turpmāk arī zobārsti un vecmātes varēs izsniegt tā saucamo slimības lapu. Līdz šim to varēja darīt tikai ārsts vai ārsta palīgs. Ģimenes ārstu asociācijā norāda – šāds lēmums galvenokārt atvieglos dzīvi pacientiem. Zobārsts varēs izsniegt slimības lapu par pirmajām 3 dienām pēc ārstēšanas vai mutes dobuma saslimšanas dēļ. Vecmātes varēs izsniegt darbnespējas lapu grūtniecēm un jaunajām māmiņām pēcdzemdību periodu.

Lai arī kopumā Jāņi aizvadīti bez nopietniem negadījumiem, Līgo naktī Jēkabpils novada Krustpils pagastā ugunsdzēsējiem nācies dzēst vienlaikus degošu mikroautobusu, piebūves sienu un saimniecības ēku. Policijā sākts kriminālprocess.

Trešdiena bija traģiska uz ūdeņiem – Latvijā no ūdenstilpēm izcelti četri bojāgājušie. Arī Sēlpils pagastā noslīcis cilvēks. Negadījumu izmeklē policija.

Šonedēļ apritēja desmit gadi, kopš Latvijā pie robežas ar Baltkrieviju atrastai mirušai meža cūkai konstatēts Āfrikas cūku mēris. Tā ir nāvējoša dzīvnieku infekcijas slimība, kas desmit gadu laikā Latvijā ir prasījusi vairāk nekā 9 tūkstošu meža cūku un vairāk nekā 53 tūkstošu mājas cūku dzīvību.

Krustpils iemītnieki ceļ trauksmi par invazīvās sugas – Spānijas kailgliemežu - izplatību. Cilvēki cenšas ierobežot gliemežus savos dārzos, bet pašvaldības zālājos turpat līdzās esot ‘’gliemežu ferma’’, jo tos nepļauj pietiekami bieži. Pašvaldībā norāda, ka teritorijas ir iekļautas pļaušanas sarakstā, un pēc tam tajās izkaisīs kailgliemežu pretlīdzekļus.

Un vēl

Rīt – Pēterdienā – Jaunjelgavā notiks devītie tautas mākslas svētki "Sēlija rotā", kas veltīti kāzām Sēlijā. Pasākumā pulcēsies gan kori, vokālie ansambļi un tautas deju kolektīvi, gan amatierteātri, folkloras kopas, pūtēju orķestri, tautas lietišķās mākslas studijas – kopā 1245 dalībnieki no visas plašās Sēlijas. Ar pasākuma programmu var iepazīties portālā Radio1.lv.

Visiem strādātājiem, svinētājiem un vasaras baudītājiem atgādinām, ka karstajās dienās jāuzmanās pašiem un jāpieskata bērni un vecāki cilvēki, lai visi dzertu pietiekami daudz ūdens un ilgstoši neuzturētos atklātā saulē. Lai visiem priecīga atpūta!