2024.gada 8. septembris

Ilga

“Nedēļas aktualitātes” (5.07.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (5.07.2024)

Radio 1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Jēkabpilī šoziem gaidāms straujš siltuma tarifa kāpums, liecina SIA "Jēkabpils siltums" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegtais tarifu projekts. Uzņēmums no 1.decembra iecerējis siltumenerģijas gala tarifu palielināt no 58,56 līdz 97 eiro par megavatstundu jeb par 66 procentiem.

Preiļu novada Pelēči saņēmuši zīmi “Viedais ciems 2024”, ko šogad ceturto reizi piešķīra Latvijas Lauku forums. Pelēči uz viedā ciema statusu pretendēja kopš 2022. gada un pērn ieguva diploma. Šogad aktīvā pagasta kopiena ir tikusi pie kārotās zīmes.

No jūlija pārtraukta Mežāres pamatskolas darbība, bet šeit turpinās strādāt bērnudārzs. Līdz šim Sūnu pamatskolas strūktūrvienībā Mežārē mācījās 14 skolēni apvienotās klasēs. Izglītību viņi varēs turpināt Atašienē, Sūnās vai Vīpē.

No jūlija Līvānu novadā pagastu pārvaldīšanu nodrošina jauna iestāde – pagastu apvienība, ko vada Andris Kundziņš. Viņa vietnieki ir Līga Rubīne un Andris Neicenieks. Pagastu apvienība katrā administratīvajā teritorijā nodrošinās tādus pašus pakalpojumus kā līdz šim.

Pļaviņās no jūlija vairāk jāmaksā par ūdeni. SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" paaugstina ūdensapgādes tarifu no 1,31 līdz 1,41 eiro par kubikmetru jeb par 7,6%.

Preiļu novada pašvaldība iecerējusi piesaistīt skolēnus vidusskolām, labākajiem piešķirot 50 eiro stipendijas. Tās skolēni saņems, ja vidējais vērtējums mācībās iepriekšējā semestrī nav zemāks par septiņām ballēm un atzīme nevienā mācību priekšmetā nav mazāka par sešām ballēm.

Kūku pagasta Baļotes ezerā no 9. līdz 13.jūlijam pirmo reizi Latvijā norisināsies Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā sievietēm un jauniešiem U22 vecuma grupā. Tas pulcēs ap 200 dalībnieku no 12 valstīm. Sacensības varēs vērot skatītāji.

Sestdien Saukas pagastā pie Ilzes un Pētera Līčiem notiks trešie Sēlijas rožu svētki. Šeit siltumnīcās un kolekcijas dārzā aug 600 rožu šķirņu. Apmeklētājiem ieeja bez maksas, taču varēs piedalīties labdarības izsolē.

Svētdien Aizkraukles novada Seces pagasta "Omračos" norisināsies sēņu izstāde. Tajā varēs aplūkot tuvākajā apkārtnē salasītās sēnes un uzdot jautājumus speciālistiem. Noritēs sēņu darbnīcas, kurās varēs izmēģināt senāk lietotos posas iekurus, nogaršot sēņu un medus maisījumus.

Aizvadītajā nedēļā aktīvi bijuši darboņi ar sliktiem nolūkiem. Svētdien policija kādā dzīvoklī Jēkabpilī atrada divu cilvēku mirstīgās atliekas sadalīšanās stadijā ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Dzīvoklī sastapts 1980.gadā dzimis vīrietis, kurš metās bēgt un gāja bojā, nolecot no ceturtā stāva. Policija noskaidro notikušā apstākļus.

Aizkraukles pusē pēc konflikta un šaušanas policistu virzienā apcietināts kāds vīrietis. 28.jūnijā policijā saņemta informācija par vairāku personu konfliktu dzīvoklī Secē. Fiziski cietis vīrietis, kurš nogādāts medicīnas iestādē. Aizturēšanas laikā vīrietis šāva uz policistiem, bet viņi nav cietuši. Par notikušo sākts kriminālprocess.

Par narkotiku tirgošanu Latgalē aizturēti četri cilvēki un sarīkotas vairākas kratīšanas. Augšdaugavas novadā aizturēti 1998. un 1999.gadā dzimuši vīrieši, kuru automašīnā atradās 500 grami marihuānas. Sākti kriminālprocesi.

Valsts policija brīdina par krāpniekiem, kas patlaban Sēlijā piedāvā iegādāties malku un citu kurināmo ar priekšapmaksu. Taču pircējam prece netiek piegādāta, un samaksātā nauda ir zaudēta.

Un vēl
Šodien sākas Jēkabpils pilsētas svētki ar moto “Vienā rakstā savīties”. No pulksten pieciem pēcpusdienā pilsētā norisināsies vēsturiska Vakara pastaiga un iepazīšanās ar Brīvības ielas namiem. Savukārt Kena parkā izskanēs grupas “Pipariņi koncerts”.
Galvenajā svētku dienā 6.jūlijā no agra rīta līdz vēlam vakaram varēs piedalīties nodarbēs gan lieliem, gan maziem. Darbosies tirdziņš, notiks svētku gājiens, koncerts un uguņošana. Šoreiz par Jēkabpils svētku norises vietu izvēlēta pilsētas Krustpils daļa – Rīgas iela un Krustpils brīvdabas estrāde. Svētku izmaksas pārsniedz 73 tūkstošus eiro. Par drošību svētkos gādās 20 apsargi.