2024.gada 8. septembris

Ilga

“Nedēļas aktualitātes” (19.07.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (19.07.2024)

Sandra Mikanovska: Radio1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Sākusies Jēkabpils novada teritorijas plānojuma pirmās redakcijas apspriešana, kas ritēs līdz 18.augustam. Jauns teritorijas plānojums nepieciešams visa novada pārvaldībai pēc vienādiem principiem. Plānotas sešas publiskās apspriešanas sanāksmes – Zīlānos, Jēkabpilī, Aknīstē, Viesītē, Salā un Zasā.

SIA "Līvānu siltums" ir iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai samazinātu tarifu projektu. Paredzēts Līvānos maksu par apkuri samazināt par 19,17 procentiem līdz 61,60 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Tarifa izmaiņas saistītas ar kurināmās šķeldas izmaksu samazinājumu. Tarifs stāsies spēkā 1. septembrī.

Arī Preiļos plānots samazināt tarifu par siltumu. SIA "Preiļu saimnieks " regulatoram iesniedzis tarifu, kas ir par 8% mazāks, salīdzinot ar tagadējo. Jaunais tarifs – 64,62 eiro bez PVN – stāsies spēkā 15.augustā.

No 1.septembra par 8% samazināsies arī SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas tarifs. Līdz 31.oktobrim maksa par siltumenerģijas ražošanu samazināsies no 58,52 līdz 53,60 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Savukārt no 1.novembra jaunais tarifs būs 47,13 eiro par megavatstundu.

Akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" mēneša laikā paveikusi 60% no Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra uzdotajiem atmežošanas darbiem militārajā poligonā "Sēlija". Uzņēmums darbus plāno pabeigt līgumā paredzētajā termiņā - līdz 2025.gadam.

Aizkraukles novada pašvaldībai valsts piešķirs 4,4 miljonu eiro finansējumu no Atveseļošanas fonda par vispārējās vidējās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu.

Skatē “Gada labākā būve Latvijā 2023” žūrija pēc 70 objektu apskates visā Latvijā finālam starp vairāk nekā 40 būvēm izvirzījusi arī Preiļu pili. To vērtē nominācijā “Restaurācija”. Skates rezultātus paziņos augustā.

Lauksaimnieki aicina autovadītājus ražas novākšanas laikā pievērst uzmanību drošībai uz ceļa. Pašlaik uz ceļiem ir daudz kombainu, traktoru, smago mašīnu un citas zemnieku tehnikas. Tā ir liela, smaga un lēna, tāpēc autovadītāji aicināti manevrus izdarīt laikus un pārdomāti.

Svētdien, 21. jūlijā, ikviens var doties ģimeņu pārgājienā pa Ābeļu pagastu. Šis būs otrais pārgājiens sērijā "Pēdas savā novadā". Pārgājiens sāksies un noslēgsies Ābeļu pagastā netālu no viensētas “Jaunzemji”. Plānots noiet deviņus kilometrus, apskatot nelielu daļu no dabas aizsardzības objekta Kraukļa purvs.

Šodien un rīt norisinās Līvānu pilsētas svētki, kuri jau trešo gadu norit ar moto "Dzīvi Līvāni". Svētku laikā novada iedzīvotāji aicināti pie ēkām izkārt Līvānu novada vai valsts karogus. Pilsētā daudzviet noteikti satiksmes ierobežojumi. Galvenā svētku diena ir sestdiena, kad norisināsies daudz dažādu pasākumu, arī šī gada Goda pilsones Maijas Kulakovas apbalvošana. Svētki noslēgsies ar lielkoncertu un zaļumballi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs aicina iedzīvotājus ziņot par vasaras vidus fenoloģiskajiem novērojumiem, piemēram, sila viršu ziedēšanu, zilgano kazeņu un meža aveņu nogatavošanos, parasto apšubeku parādīšanos. Informāciju var iesniegt mājaslapā meteo.lv.

Un vēl
Viena no ilggadējām unikālām kultūras tradīcijām ir Latgales novada senioru dziesmu un deju festivāls, kas šogad notiks jau deviņpadsmito reizi. Tas notiek sestdien, 20.jūlijā, Preiļu parka estrādē.

Pelēču ezera purva takās Preiļu novadā svētdien, 21.jūlijā, notiks izglītojošs pasākums par zemo bērzu. Tā gaitā iepazīstinās ar zemo bērzu, ko Latvijas Dendrologu biedrība nominējusi par 2024.gada koku. Paredzētas arī dažādas aktivitātes bērniem.

Krustpils pagasta “Līčos” sestdien un svētdien norisinās jātnieku sacensības “Krustpils kauss 2024”. Tās organizē jātnieku sporta klubs “Mīļdzīvnieku biedrība”. Skatītāji varēs vērot sacensības pieaugušo un bērnu disciplīnās. Paredzēts arī zirgu šovs, zirga un suņa dejas.