2024.gada 18. oktobris

Erlends, Rolanda, Rolands, Ronalds

“Nedēļas aktualitātes” (12.07.2024)

“Nedēļas aktualitātes” (12.07.2024)

Radio1 informatīvais izlaidums “Nedēļas aktualitātes” par svarīgākajiem notikumiem Zemgalē, Sēlijā un Latgalē šonedēļ pulksten 15.00-16.00-17.00

Poligonā “Sēlija” turpinās teritorijas atmežošana 450 hektāru platībā. Te ar 24 meža mašīnām zāģē kokus, noņem apaugumu un saliek koksni krautuvēs. Darbus “Latvijas valsts meži” plāno pabeigt līdz oktobrim.


Pāriešana uz mācībām tikai latviešu valodā privātajās skolās atbilst Satversmei. To atzina Satversmes tiesa. Spriedumu nevar pārsūdzēt. Satversmes tiesa noteica, ka valstij ir jāstiprina latviešu valodas lietojums katrā izglītības līmenī.


No nākamā mācību gada vēsturi un sociālās zinības vidusskolā mācīs kā atsevišķus priekšmetus. Šobrīd abi mācību priekšmeti apvienoti vienā kursā ar ētiku, reliģiju, politiku, filozofiju, tiesībām, ekonomiku un vēsturi. Taču šāda kārtība izraisījusi Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības neapmierinātību. Arī Izglītības ministrija piekrīt, ka abu mācību priekšmetu apvienošana nav bijusi veiksmīga.


Jēkabpils novada domes šīsnedēļas sēdē amatos apstipri nātas divu izglītības iestāžu vadītājas. Jēkabpils bērnudārzu “Kāpēcītis” turpmāk vadīs Dace Kokoreviča, savukārt Ābeļu pamatskolu – Dace Kalniņa-Aleksandrova.


Uz Daugavpils šosejas netālu no Jēkabpils vandāļi ir mēģinājuši iznīcināt vidējā ātruma kontroles ierīci. Pateicoties drošības sistēmai, ierīce nav bojāta – vidējā braukšanas ātruma kontroles posms joprojām darbojas, vēsta "Latvijas valsts ceļi". Par noziedzīgo nodarījumu informēta Valsts policija.


Augšdaugavas novadā īstenos bezsaimnieka kaķu populācijas kontroles programmu "Noķer - sterilizē - atlaid". Pieteikumus par bezsaimnieka kaķu sterilizāciju iedzīvotāji varēs iesniegt administratīvās teritorijas pārvaldē. Sterilizāciju finansē pašvaldība.


Lauku kopienām trūkst valsts atbalsta, norāda biedrību pārstāvji reģionos, arī organizācija “Sēlijas salas”. Vienīgais, uz ko lauku kopienas var cerēt finansējuma piesaistei, ir vietējās pašvaldības un ar to līdzdalību dibinātas biedrības. Taču arī pašvaldību līmenī mazai kopienai grūti konkurēt ar lielāku. Ja internetā balso par projektiem, lauku biedrība nesaņems vairāk balsu par Jēkabpils pieteikumu, kur iedzīvotāju ir 10-20 reižu vairāk. Biedrības aicinājušas ministrijas veidot multifondu pieejamību no Eiropas Savienības, bet pagaidām ideja iestrēgusi varas gaiteņos.


Ziemas rapša sējumos Zemgalē konstatēta fitoplazmas baktērija. Valsts augu aizsardzības dienesta pārstāvji norāda, ka daudzos ziemas rapša sējumos novēroti atsevišķi netipiski augi. To paraugi analizēti Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā, kur konstatēts, ka auga anomāliju izraisa fitoplazmas baktērija. Tās izplatības kontrolei līdzekļu nav, bet patlaban tā ražas zudumus nerada.