2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Ziemassvētku tirdziņš un eglītes iedegšana Pļaviņās

Ziemassvētku tirdziņš un eglītes iedegšana Pļaviņās

Jau kopš mēneša sākuma Pļaviņu novada ielas un pagalmi pamazām tiek ietērpti svētku rotā. Košas rūķu cepures, krāsainas lampiņu virtenes, Ziemassvētku gaidīšanas prieks vakaros arvien vairāk izgaismo namu logus.

12. decembrī plkst. 17:00 lieli un mazi skatītāji pulcējās Tradīciju laukumā uz svētku egles iedegšanu. Ķekatnieki (folkloras kopas „Āre” dalībnieki) dziedāja Ziemassvētku dziesmas, sauca palīgā rūķus, pat vēlējās eglīti „uzspert gaisā”, bet tikai maģiskie vārdi eglīte iededzies, teikti no sirds, palīdzēja tikt galā ar šo uzdevumu – aplausiem skanot, iemirdzējās lampiņas egles kuplajos zaros un prieks klātesošo, it īpaši mazāko, acīs.

Kad svarīgākais vakara uzdevums bija veikts, ķekatnieki atcerējās par dāvanām. Kas gan ir rūķi bez tām? Taču viņu maisi bija tukši… Lai gan līdz svētkiem strēķītis laika vēl atlicis, dāvanas labāk sarūpēt laikus. Tādēļ visi klātesošie tika aicināti ielūkoties Ziemassvētku vakara tirgū, kur apmeklētāju interesi saistīja dažnedažādas piparkūkas, sieri, garšvielas, apgleznotas krūzītes u.c. lietas.

Atstājiet komentāru