2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Gunta Žilde: Reģionālo un pašvaldības mediju problēma

Gunta Žilde: Reģionālo un pašvaldības mediju problēma

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā izskatīja 11 reģionālo laikrakstu galveno redaktoru parakstītu vēstuli, kurā redaktori aicina deputātus izbeigt pašvaldību piekopto praksi, kas kropļo mediju tirgu un apdraud reģionālās preses dzīvotspēju. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti vienojās, ka situācija jāmēģina labot, pieņemot likuma grozījumus. Tomēr deputātiem nav īstas vienprātības par to, vai pašvaldībām jāaizliedz nodarboties ar izdevējdarbību.

 

Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne norāda, ka pašvaldību finansētie izdevumi ir paredzēti, lai informētu, bet reāli šajā izdevumā ir viss - pašlaik nav noteiktu robežu tam, ko var aprakstīt pašvaldības izdevums. Rožukalne uzskata, lai risinātu radušos situāciju, kur pašvaldību izdevumi nomāc reģionālos medijus, ir jānosaka, ka pašvaldībām nedrīkst piederēt mediji un ka tās nevar arī dibināt kapitālsabiedrības, kuras rada medijus. Viņasprāt, ir arī jāprecizē, ko nozīmē "informēt vēlētājus", kā arī jānodrošina atbalsts reģionālo mediju sektoram. Kā stāstīja eksperte, pašvaldības varētu publicēt savu informāciju reģionālajos medijos par maksu, norādot, ka tā ir pašvaldības informācija.

 

Portāls Radio1.lv vietējo pašvaldību Sabiedrisko attiecību speciālistiem un pašvaldību vadītājiem jautāja, ko viņi domā par reģionālo un pašvaldību mediju attiecībām. Viedokli izsaka Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde.

 

"Domāju, ka Pļaviņu novada domes darbībā nav mediju tirgus kropļošanas vai neatkarīgu mediju darbības apdraudējuma pazīmju. Tieši pretēji domes darbība vērsta uz sadarbību ar reģionālajiem medijiem, lai visplašākā mērā nodrošinātu novada iedzīvotājus ar informāciju par pieņemtajiem lēmumiem, deputātu komisiju darbu, aktualitātēm pašvaldības iestādēs, informētu par notikumiem, nevalstisko organizāciju darbu, kultūras un sporta notikumiem. Novada dome saskaņā ar nolikumu izdod novada informatīvo izdevumu „Pļaviņu Novada Ziņas”. Operatīvi tiek ievietota aktuālā informāciju domes mājas lapā www.plavinunovads.lv. Regulāri par novada aktualitātēm tiek informēti reģionālie mediji: Radio1, Raido1 interneta portāls, „Staburags” un Latvijas pašvaldību savienība, lai nodrošinātu ar informāciju novada un arī reģiona iedzīvotājus.

 

Redaktoru izteiktam viedoklim nepiekrītu, jo Pļaviņu novada dome neierobežo reģionālo mediju darbību, bet vienmēr sadarbojamies ar tiem, nodrošinot ar informāciju par novada domes darbību, īpaši operatīva sadarbība ir kritiskās situācijās, piemēram, plūdu draudu gadījumos.

 

Neatkarība – arī reģionālajiem medijiem ir īpašnieki, reklāmdevēji, sponsori, žurnālisti simpatizē vienam vai otram politiskam spēkam, tāpēc apgalvot, ka pašvaldības informatīvais izdevums ir propoganda – ir nepieņemams.

 

Arī šo izdevumu pieejamība: cena un izplatīšanas veids nesasniedz visus novada iedzīvotājus, pašvaldības vēlētājus. Pļaviņu novada bibliotēkās ir pieejami visi reģionālie izdevumi. Reģionālo mediju vēstuli uztveram kā bažas par savu izdzīvošanu asas mediju konkurences apstākļos un drukātās izplatīšanas problēmu (pasta darbība) dēļ.

 

Gunta Žilde, Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja"

 

Saistīti raksti: Kapars Sēlis: Uzskatu, ka 11 reģionālo mediju paziņojums ir pārāk dramatisks un sasteigts

                    Liāna Pudule-Indāne: Novada laikraksts nokļūst ikkatrā pastkastītēLiāna Pudule-Indāne: Novada laikraksts nokļūst ikkatrā pastkastītē

                   Margita Liepiņa: Uzskatu, ka pašvaldības veidotiem izdevumiem ir jābūt

                   Ginta Kraukle: Godprātīgi veidoti pašvaldību izdevumi nav konkurenti reģionālajai preseiGinta Kraukle: Godprātīgi veidoti pašvaldību izdevumi nav konkurenti reģionālajai presei

Komentāri (0-5/5)

  • egocentriskais ezis
    02.07.2018 18:22
    Latvietis gan ir interesants kalpu tautas pārstāvis... :( Lai savu labumu gūtu ir gatavs uz ceļiem rāpot. Mānos! Gatavs uz vēdera līst un vēl mēli izkārt, kur "labvēlim" kurpes zoli notīrīt, bet tas kas atteicis un šķiet netīkams, to mēs*u mērcē marinē...
  • Guest
    02.07.2018 18:22
    es:
    Cik daudz indes var būt vienā cilvēkā! Tā jau ir pataloģija... Lasi, kuru informāciju gribi, visur komentāros apspļauj Salu. Nožēlojami.
    Dzīvojot ārzemēs un palasot komentārus, saprotu, kāpēc Latvija ir tur, kur tā ir. Skumji!

    Latvija ir tur, kur ir, tādēļ, ka mīlam zagļus un lišķējam neliešiem
  • es
    02.07.2018 18:22
    Cik daudz indes var būt vienā cilvēkā! Tā jau ir pataloģija... Lasi, kuru informāciju gribi, visur komentāros apspļauj Salu. Nožēlojami.
    Dzīvojot ārzemēs un palasot komentārus, saprotu, kāpēc Latvija ir tur, kur tā ir. Skumji!
  • Guest
    02.07.2018 18:22
    Ļoti simpatiska kundze un arī domas skaidras, tautai saprotamas. Pļavinas attīstās. Afišu stabus redzu. Stacijā reiz skatījos izstādi. Biblioteka arī esmu bijusi, mājīga. Interesantas publikacijas par Pļaviņu maksliniekiem. Satiksmes mezgls.
  • Guest
    02.07.2018 18:22
    Rīt no atvaļinājuma atnāks Salas novada māte un tad, iespējams, uzzināsim ko par šo tēmu drīkst domāt Salas PR speciāliste. ŠAJā (Salas) gadījumā, ir problēma ar to, ka neviens citādi domājošais šai novadā netiek pie savu domu izteikšanas Novada Vēstīs. Žurnalisti regionalajos izdevumos jautā vienai un otrai pusei. Te ir klaja zombēšana no novada vadītājas puses..

Atstājiet komentāru