2024.gada 22. septembris

Maigurs, Mārica, Māris

Līvānos skolotāju algas publicē jau vairākus gadus

Līvānos skolotāju algas publicē jau vairākus gadus

Līvānos skolotāju algas publicē jau vairākus gadus, liecina informācija pašvaldības mājas lapā un šo faktu apstiprina gan domē, gan Līvānu 1.vidusskolā.
 
 
Novada domes mājas lapā publicēts skolotāja vārds, uzvārds un alga pēc nodokļu samaksas. Skolotāju atalgojumus Līvānu novada izglītības iestādēs ir atšķirīgs. Pašvaldības sagatavotajā informācija neparādās skolotāja slodze.
 
 
Valdība vēl tikai pirms dažām dienām diskutēja, vai ir atbalstāma Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecere publiskot skolotāju algas, lai uzzinātu, cik skolotāji saņem, nodrošinātu naudas izlietojuma pārskatāmību un kontroli. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pieļāva, ka tas varētu radīt nevajadzīgu situācijas saspīlējumu. Bet bijusī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete komentēja, ka skolotāju algu publiskošana var atstāt negatīvas sekas uz sabiedrību.
 
 
Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Aija Usāne, kura pati ir arī skolotāja, pastāstīja, ka algas tiek publiskotas tādēļ, ka skolotāji ir pašvaldības iestādes darbinieki, kuru algu publiskošanu paredz likums. "Lēmums tika pieņemts, kad bija prasība par pašvaldības darbinieku algu publiskošanu mājas lapā. Arī visi pedagogi ir pašvaldības darbinieki, ar atšķirību, ka saņem mērķdotāciju, bet ir arī pašvaldības algoti pedagogi," skaidro pašvaldības pārstāve.
 
 
Viņa teica, ka skolotāji uzdevuši jautājumus, kāpēc "jāparāda viņus", bet tā kā tur atspoguļoti visi pašvaldības darbinieki, šāds solis tika sperts. "Varbūt pirmo mēnesi iedzīvotājos tas izraisīja interesi, bet pēc tam norima - apskatījās, salīdzināja. Mēs jau sen to esam pārdzīvojuši, visi esam dzīvi. Naudas no tā palicis vairāk nav. Protams, ka mēs nevaram salīdzināties ar tiem novadiem, kur bērnu skaits ir lielāks," stāstīja Usāne. Viņa pieļauj, ka interese par skolotāju algām tiek mākslīgi uzturēta, jo skolotāji paziņojuši par streika iespējamību.
 
 
Līvānu 1.vidusskolas direktors Juris Iesalnieks  komentēja, ka IZM iecere "mums nav pārsteigums". Pēc viņa teiktā, neveiklas situācijas algu publiskošana neesot radījusi.
 
 
"Uzskatu, ka tāpat būtu jābūt arī Rīgas skolās, Valmieras skolās, Siguldā. Būtu pat jāuzrāda piemaksas, ko dod pašvaldība. Tas dotu objektīvu ainu par pedagogu algām. Tad redzēsim, cik ir Rīgas skolā skolotājam alga un cik Balvu rajonā. Tas parādīs ainu, kas notika ar sistēmu - nauda seko bērnam," teica direktors.
 
 
IZM pamato, ka, pārejot uz jaunu finansēšanas un darba samaksas modeli, jāatspoguļo pedagogu esošais atalgojuma līmenis, lai sabiedrībā radītu priekšstatu un izpratni par pedagoga atalgojuma pieauguma nepieciešamību un darba laika noteikšanu, kas ir atšķirīgs no izglītojamajam mācību gadā noteiktās slodzes.
 
Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru