2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja īpašais mēneša piedāvājums “Deportācijas”

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja īpašais mēneša piedāvājums “Deportācijas”

Pirms 73 gadiem, 1949. gada 25. martā, Latvijas iedzīvotājus skāra padomju okupācijas varas organizētā brutālā masu deportācijas akcija “Krasta banga”, kuras laikā 42 125 cilvēkus – pieaugušos, bērnus, sirmgalvjus – izsūtīja uz Sibīriju. Pieminot šos notikumus un godinot deportācijās cietušos cilvēkus, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs no 25. marta līdz 9. aprīlim ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai” piedāvā iepazīt retas izsūtījuma laika liecības un caur dažām spilgtām Jāņa Būmaņa fotogrāfijām ielūkoties izsūtījuma laika ikdienā.  

1949. gada 25. martā no Rudzātu pagasta Būmaņu mājām tika izsūtīta Jāņa Būmaņa māte Nadežda, māsa Silvija un brālis Edmunds, Lidiju paņēma no skolas sola Līvānu vidusskolas 10. klasē. Ģimene tika izsūtīta uz Tomskas apgabala Piškino – Troickas rajona Piškinas ciemu.

Jāni Būmani apcietināja Viļānu stacijā un kopā ar  māsu Helēnu, kura Atašienes sēklu inspekcijā strādāja kā laborante, izsūtīja uz Omskas apgabala Molotovas rajona kolhozu „Vesjolaja žizņ”. Tikai 1949. gada rudenī ģimenei ļāva apvienoties un Jānis Būmanis nokļuva Tomskas apgabala Piškino – Troickas rajona kolhozā „Pervij maij”.

1950.-1951. gadā Sibīrijā Jānis Būmanis mācījās kombainieru kursos, pēc tam uz kombaina nostrādāja četras sezonas. Par labu darbu viņš apbalvots ar medaļu “Par jauno zemju apgūšanu”, bet par labu darbu linkopībā – ar PSRS VTSSI Mazo zelta medaļu.

Viens no pirkumiem, ko Jānis Būmanis iegādājās par izsūtījumā sapelnīto naudu, bija fotoaparāts. Laikā no 1955. gada līdz 1957. gadam Jānis Būmanis Tomskas apgabala Piškino – Troickas rajonā fotografēja izsūtīto latviešu darba un sadzīves ainas, fotonegatīvus saglabāja un pārveda uz Latviju. Lai gan slikti saglabājušies, Latvijā tie tika attīrīti un izgatavotas fotogrāfijas. Kvalitatīvi digitalizētus attēlus Jānis un Edmunds Būmaņi uzdāvināja muzejam. Muzejam tika dāvināti arī daži no izsūtījuma pārvestie fotopiederumi: platfilmu attīstīšanas tanks, fotokopiju attīstīšanas vanniņas, fotogrāfiju apgriešanas nazis, fotogrāfiju gludināmais rullītis. Fotopiederumus Jānis lietoja Sibīrijā.

25. martā muzeja apmeklējums bez maksas!

Avots; preili,lv

Komentāri (0-1/1)

  • daudzdievis Skolnieciņš
    25.03.2022 20:37
    Šodien ir 25. marts – Māras diena. Šī diena ir par godu nāves un dzīvības Dievietei Mārai. Nāves un dzīvības Dieviete Māra ir paši pazīstama latvju tautas dzīvesziņā (dievturībā). Viņa uztur līdzsvaru dabā. Līdzsvaru starp nāvi un dzīvību. Dieviete Māra izskatās kā jauna, slaida sieviete ar sniegbaltu ādu un melniem, kā naksnīgas debesis, matiem. Viņas acis ir melnas kā nakts tumsa. Viņas rokās ir ass sirpis. Viņa ir tērpta melnās, baltās vai arī tumši zilās drānās. Dievietei Mārai ir dažādas izpausmes un dažādas formas. Dievietei Mārai ir raksturīgas divas savstarpēji pretējas izpausmes: Māra – Veļu Māte un Māra – Zemes Māte. Māras – Veļu Mātes veidolā Dieviete Māra ir nāves nesēja un Veļu valstības valdniece. Māra – Veļu Māte ar savu aso sirpi pārgriež likteņa dzīparu. Kad tas notiek, cilvēks mirst. Un Māra – Veļu Māte pavada cilvēka dvēseli uz Veļu valstību. Kur cilvēka dvēsele sagaida jaunu pārdzimšanu. Savukārt, Māra – Zemes Māte ir dzīvības dāvātāja un cilvēces aizgādne. Māra – Zemes Māte ir līdzās cilvēkam, tam piedzimstot. Māras – Zemes Mātes veidolā Dieviete Māra sagaida cilvēka dvēseli šaisaulē. Tāds ir dvēseļu pārdzimšanas cikls. Nāve ir jaunas dzīvības sākums. Reinkarnācija nosaka pasaules kārtību. Mūsu senči zināja, kā nāve ir tikai starpposms starp veco dzīvi un jauno. Cilvēka mūžs ir ierobežots, tomēr dvēsele ir nemirstīga. Dieviete Māra pieskata mūs un vada mūs šajā dzīvē, tā arī nākamajās. Būsim pateicīgi Dievietei Mārai par viņas rūpēm un gādību. Priecīgu Māras Dienu!
    Ar Dievietes Māras atklāsmēm, daudzdievis Skolnieciņš
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    #dievturi #dievturība #daudzdievība #politeisms #TicībasBrīvība #daudzdievji #pagāni #LatvjuDievuSvētība #MārasDiena #DievieteMāra #Māra–VeļuMāte #Māra–ZemesMāte #nāvesDieviete #dzīvībasDieviete #Māraskrusts #MārasŪdeņi #ZalkšaZīme #ticība #rituāli #buršanās #Skolnieciņš

Atstājiet komentāru