2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2014.gada 25.novembrī

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas 2014.gada 25.novembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Šodien oficiālu atklāšanu Rīgā piedzīvoja nule klajā laistā Luānas Loinertes grāmata "Latgales sāga", kas vēsta par kādas dzimtas pārstāvju likteņiem un atklāj Latgali laikmetu griežos. Romāns stāsta par latgaļu ļaužu likteņiem – Skuteļu un Sedolu dzimtām, kuras vienmēr dzīvojušas mantotajos lauku plašumos. Grāmata atklāj, kā ģimene piedzīvo 20.gadsimta vētras un kā tās maina viņu dzīves līdz nepazīšanai. Izdevniecības "Jumava" klajā laistās grāmatas galvenā varone Monika Skutele Sedola ir dzimusi 1921.gadā Latgalē, Preiļu pagastā. Romāns dod ieskatu ne vien Latgales ļaužu gaitās, bet arī Latvijas vēstures krustpunktos.

 

No aprīļa līdz oktobrim Kokneses pilsdrupas apmeklējuši 23 tūkstoši 528 tūristi, un tas ir par 15 procentiem vairāk nekā iepriekšējā sezonā, raksta laikraksts “Staburags”. Šo tūrisma objektu šogad iecienījuši arī ārzemnieki. Visvairāk tūristu bijis Lietuvas, Vācijas un ASV. Kopumā pilsdrupas apmeklējuši ekskursanti no 39 valstīm, arī no tādām eksotiskām vietām kā Dienvidāfrikas, Indijas, Brazīlijas, Japānas un Ķīnas.  Savukārt 58 jaunlaulātie vai nu reģistrēja laulību, vai arī izmantoja kādu no pakalpojumiem Kokneses pilsdrupās.

 

Vārkavas novada pašvaldība izsludina fotokonkursu "Latgalietis XXI gadsimtā". Darbi jāiesūta līdz nākamā gada 1.jūnijam. Konkursā paredzēts iegūt Vārkavas novada cilvēku attēlu kolekciju, kura spētu atklāt reģiona īpatnību, tādejādi bagātināt novada vēstures arhīvu ar aizejošā laika liecinieku attēliem to dabīgajā vidē. Atspoguļot Vārkavas novada cilvēku dzīves savdabību un patieso situāciju. No konkursā iegūtajiem materiāliem iecerēts izveidot izstādi un labākos darbus virzīt iekļaušanai kopējā Latgales fotoalbuma izdošanai. Tā izdošanu koordinēs „Latgales fotogrāfu biedrība”. Darbi jāiesūta uz e-pastu varkavas.novads@inbox.lv ar norādi fotokonkursam „Latgalietis XXI gadsimtā”.

 

Turpinām ziņas

 

Sestdien, 29. novembrī Latgales mākslas un amatniecības centrā visi interesenti aicināti uz radošajām meistardarbnīcām „IZROTĀ SAVU CEPURI”. Bezmaksas radošo darbnīcu dalībnieki tiek aicināti līdzi ņemt vai nu pašu darinātu, vai jau gatavu iegādātu cepuri, kuru profesionālas tekstilmākslinieces Sandras Vigules vadībā būs iespēja izrotāt ar sev vēlamu rotājumu. Tāpat uz darbnīcām vēlams līdzi ņemt tamboradatu, lāpāmo adatu un, ja ir iespēja arī kādus krāsainus diegus, atlasa lentītes, interesantas pogas, fliterus, pērlītes un citas līdzvērtīgas lietas cepuru rotāšanai.  Cepures šogad tiks izmantotas amatniecības centra netradicionālās Ziemassvētku egles rotāšanā.

 

Daugavpils teātrī 26.novembrī notiks pirmizrāde mūziklam visai ģimenei "Leo - mazais lauva". Teātra vēsturē tas būs pirmais mūzikls bērniem un nelīdzināsies, līdz šim iestudētajām, tradicionālajām, mazajiem skatītājiem domātajām izrādēm. Izrādi iestudē Oļegs Šapošņikovs. Mūziklā visai ģimenei būs stāsts par lauvēnu, kurš dodas uz džungļiem mācīties no citiem zvēriem lietas, kas katram var dzīvē noderēt, - godīgumu, drosmi, pieticību, cieņu pret vecākiem un citas noderīgas īpašības.

 

Un vēl

 

Tradicionāli visiem Līgatnes dabas taku dzīvniekiem vienmēr ir bijis savs vārds. Bet trīs jaunpienācējiem kādu laiku tādi iztrūka. Pēc ilgām un vētrainām diskusijām vārdiņu konkursa žūrijas komisija vienojās, kurā no pāri pār 200 ieteiktajiem vārdiem sauks ausaino pūcīti un kuri būs aļņu dvīņu bērniem. Tie ir Aušuks, Marģers un Mirga.

 

Atstājiet komentāru