2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2014.gada 27.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2014.gada 27.novembrī


Šonedēļ Pļaviņu novadā ieradās delegācija no Pleskavas apgabala Pļusas rajona, lai apspriestu šovasar Pļusā aizsāktās sarunas par sadarbības projektu idejām un konceptiem. Tika aktualizētas vairākas sfēras, kurās nepieciešams abās pašvaldībās veikt uzlabojumus, piemēram, infrastruktūra, resursu izmantošana, cilvēku mobilitāte, ko varētu realizēt ar Eiropas Savienības projektu atbalstu. Pļaviņu novada muzeja telpās tika parakstīts abu pilsētu sadarbības līgums. Patlaban tiek gatavota apstiprināšanai Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programma. Sadarbība ar kaimiņvalsts partneri – Pļusas rajonu - ļauj pretendēt uz Eiropas Savienības atbalstu, kas kopējo attīstības aktivitāšu veicināšanai ir nozīmīgs abām iesaistītajām pusēm.
 
 
Akcijā Enerģijas medības interesenti arvien aizrautīgāk atklāj sev Latvenergo koncerna objektus. Starp populārākajiem ir AS „Latvenergo" Energoefektivitātes centrs Jūrmalā, otrs apmeklētākais ir Pļaviņu HES Aizkrauklē un trešais – Rīgas TEC-2 Salaspils novadā. Ikviens interesents katru nedēļu līdz 22. decembrim Latvenergo mājaslapā var izvēlēties apskatei kādu no vairākiem tur piedāvātajiem objektiem un pieteikties ekskursijās norādītajos laikos. Tie, kas izvēlēsies apmeklēt Pļaviņu HES varēs ielūkoties Daugavas hidroelektrostaciju vēsturē un attīstībā. Nesen Pļaviņu HGES apmeklēja Preiļu valsts ģimnāzijas 12.klase, kuras novēlējums bija: paldies par iespēju, esiet dzīvot un ražotspējīgi arī turpmāk!
 
 
Turpinām ziņas
 
 
Seminārā Riebiņu novadā rīt pārrunās aktualitātes lauksaimniecībā. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Preiļu konsultāciju biroja rīkotajā seminārā plānots runāt par zaļināšanas prasību ievērošanu saimniecībās, kā arī bioloģisko lauksaimniecību. Tāpat plānots spriest par aktualitātēm piena nozarē un citiem jautājumiem.
 
 
Rīgas Latviešu biedrībā rīt pulcēsies jaunie stāstnieki no visiem Latvijas novadiem, kas savu stāstnieka talantu, izteiksmes patiesīgumu un personības šarmu apliecinājuši 15 stāstnieku konkursa „Teci, teci, valodiņa 2014" pusfinālos – apmēram četri simti jauno stāstnieku, no kuriem finālam Rīgā izvirzīti 108 dalībnieki. Konkursā piedalās bērni un jaunieši līdz 21 gada vecumam, kuri interesējas par tautas mutvārdu daiļradi un paši vēlas būt aktīvi stāstītāji dažādās ikdienas un svētku situācijās. Finālistus vērtēs zinoši vērtētāji. Starp finālistiem un Stāstnieku ķēniņa titula pretendentiem ir arī Kristiāns Plots no Varkavas vidusskolas folkloras kopas „Vōlyudzeite"(volūdzeite).
 
 
Un vēl
 
 
Daugava no upes augšteces sākusi aizsalt, tas veicinājis jau tā zemā ūdens līmeņa samazināšanos vēl vairāk - līdz zemākajam rādītājam kopš 2002.gada, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Daugavas augštecē Baltkrievijā un Krievijā upi vietām jau pārklājis ledus, citviet ledus ir tikai gar krastu, iet vižņi un veidojas vižņu sablīvējumi. To ietekmē ūdens līmenis Krāslavas un Daugavpils novadā pēdējās diennaktīs pazeminājies par 30-60 centimetriem un tas ir mazākais rādītājs kopš 2002.gada septembra. Ūdens temperatūra pazeminājusies līdz nullei, un tuvākajās diennaktīs Daugava sāks aizsalt visā Latvijas teritorijā. Mazākās un seklākās ūdenstilpes Latvijas austrumos jau ir aizsalušas.
 
 
Jau ziņots, ka ūdens līmenis Daugavā astoto mēnesi pēc kārtas saglabājas zem normas, negatīvi ietekmējot hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjomu. Daugavas vērotāji zina teikt, ka upei aizsalstot pie zema ūdenslīmeņa pavasarī gaidāmi plūdi, jo nebūs ūdens masas, kas pacel un aiznes ledu, tas drūzmēsies upes gultnē un radīs sastrēgumus.

Atstājiet komentāru