2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 13.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 13.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Kopš šā gada jūlija, kad darbību sāka Latvijas Zemes fonds, līdz šodienai saņemti 296 īpašumu pārdošanas pieteikumi un no 23 īpašniekiem jau atpirkti 292 hektāri zemes par kopējo summu aptuveni 600 tūkstoši eiro apjomā. Vēl deviņiem darījumiem par aptuveni 160 hektāru iegādi apmēram 256 tūkstoši eiro apjomā notiek līgumu sagatavošana. Pieteikumus fonds saņem no visas Latvijas, bet visvairāk pieteikumu - aptuveni trešdaļa - nāk no Latgales, savukārt vismazāk - aptuveni 10% - no Vidzemes. No Zemgales un Kurzemes ir aptuveni piektā daļa pieteikumu, bet Pierīgā atrodas aptuveni 15% piedāvāto īpašumu. Kā ziņots, fonds darbību sāka šā gada 1.jūlijā. Tā izveides mērķis ir sekmēt zemes izmantošanu lauksaimnieciskajai ražošanai, uzpērkot zemi no īpašniekiem un to tālāk pārdodot vai iznomājot.

 

Madonas slimnīcā gada laikā viena trešdaļa grūtnieču izvēlas bērnu laist pasaulē ģimenes dzemdībās, kurās līdzās grūtniecei ir bērna tēvs vai kāds no radiniekiem. Lai jauno māmiņu dzemdības noritētu droši un komfortabli, slimnīca ar Avena labdarības fonda "Paaudze" atbalstu ir iegādājusies jaunu medicīnisko aprīkojumu aptuveni 40 tūkstoši eiro vērtībā. Madonas slimnīcas dzemdību nodaļā vidēji tiek pieņemts ap 400 dzemdībām gadā.

 

Siguldas apkārtnē tiek atjaunotas tūrisma takas aptuveni 20 kilometru garumā, kā arī top jauns serpentīna ceļš, kurš tūristiem ļaus iepazīt Gaujas senleju no cita skatpunkta. Pašvaldība informē, ka serpentīna ceļš būs bruģēts, ar vairākiem skatu laukiem, atpūtas zonām un velonovietnēm. Aptuveni 600 metru garais serpentīns vedīs no Svētku laukuma līdz Gaujai. Vienlaikus jaunais maršruts uzlabos Siguldas un Gaujas Nacionālā parka viesu drošību, jo gājēju un velosipēdistu plūsma tiks novirzīta no autoceļa.

 

No 27.oktobra līdz 30.oktobrim Riebiņos norisināsies mākslinieku plenērs "Māksla vieno". Otrdien, 27.oktobrī,pēc iepazīstināšanas ar Riebiņu novadu māksliniekiem paredzēta došanās uz objektiem un gleznošana. Gleznošana visas dienas garumā Riebiņu novada teritorijā māksliniekiem paredzēta arī turpmākajās trijās plenēra dienās. Mākslinieku plenēra "Māksla vieno" noslēguma pasākums, izstādes atklāšana un starpkultūru folkloras vakars "Māksla vieno" Riebiņu novada kultūras centrā notiks 30.oktobrī pulksten septiņos vakarā.

 

Un vēl

 

Pirmdien, 19.oktobrī no pulksten deviņiem līdz trijiem dienā Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā tiks izsniegtas pārtikas pakas trūcīgajām personām. Lai tās saņemtu, jāuzrāda sociālā dienesta izziņa un personu apliecinošs dokuments. Jau ziņots, ka pārtikas pakās šogadir milti, auzu pārslas, piena pulveris, gaļas konservi, manna, makaroni, eļļa un cukurs, kas iepriekšējos gados pārtikas pakās nebija. Trūcīgās ģimenes un pensionāri no šā gada var saņemt arī higiēnas pakas ar ziepēm, šampūnu un veļas pulveri. Vidēji gadā šādas pakas, kā arī mācību piederumi izmaksā aptuveni 5,5 miljonus eiro, no kuriem lauvas tiesu finansē Eiropas Savienība jeb Eiropas atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām. Par trūcīgu valstī tiek atzīta persona, kuras vidējie ienākumi uz vienu cilvēku pēdējo trīs mēnešu laikā ir 128,06 eiro. Labklājības ministrijas dati liecina, ka pašlaik valstī ir 63 tūkstoši 782 trūcīgas personas.

Atstājiet komentāru