2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils novada ziņas 2015.gada 29.janvārī

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils novada ziņas 2015.gada 29.janvārī

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

 

Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007 – 2013. atbalstītā projektā par Komunālo pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu pašvaldībās, pielietojot Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas Zasas kultūras namā notika iedzīvotāju informēšanas sanāksme. Tajā zasiešiem bija iespēja uzzināt visu par ūdens patēriņa attālinātās nolasīšanas sistēmas darbību. Šāda sistēma Jēkabpils novadā šobrīd ir uzstādīta Zasas un Liepu ciematos. Iedzīvotāji uzzināja par priekšrocībām, ko šādas sistēmas uzstādīšana sniedz gan pakalpojuma sniedzējiem, gan arī saņēmējiem. Būtiskākā no tām – iespēja regulāri, izmantojot internetu, uzzināt precīzus datus par savu ūdens patēriņu katrā diennakts stundā un laikus konstatēt bojājumus, ja tādi radušies.

 

 

2014. gadā Jēkabpils novada pašvaldība Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā nodrošināja tautas tērpu elementu iegādi deju kolektīva dejotājiem, kā rezultātā puiši ir tikuši pie atbilstošiem tērpiem. Ir uzšūtas 10 puišu bikses, 10 vestes un 10 tautiski krekli. Tērpu krāsas saskaņotas ar „Kaupres” raksturiem, novada etnogrāfiskajiem tautas tērpiem. Par šo tērpu iegādi „Kaupres” dejotāji pateicas projekta koordinatorei Guntai Dimitrijevai. Kolektīva dalībnieki ir pateicīgi arī Ābeļu pagasta pārvaldes vadītājam Raimondam Jaudzemam un tautas nama vadītājai Svetlanai Koriņevai par nesavtīgo atbalstu meiteņu tērpu un apavu iegādē. 2015.gads deju kolektīvam atnācis ar apņemšanos strādāt, apgūstos jaunas dejas, lai sekmīgi piedalītos deju skatē un pārstāvētu Ābeļu pagastu dažādos kultūras pasākumos.

 

 

Biedrība “Dzīves prasme”, uzklausot Dunavas pagasta iedzīvotāju vēlmes, izstrādājusi projektu “Mūsu veselība – mūsu dzīvotprieks”, kurš tika iesniegts Kopienu Iniciatīvu Fondā programmai “Plaukstošu kopienu attīstībai”. Projekts guvis atbalstu un piesaistīti 2 tūkstoši 560 eiro. No šīs summs 10 % līdzfinansējums ir no Jēkabpils novada pašvaldības. Realizējot projektu tiks atjaunots grīdas segums, lai pielāgotu telpu nodarbībām ārstnieciskajai vingrošanai un ar maziem bērniem. Šie darbi jau veiksmīgi ir iesākti pagājušā gada nogalē. Tiks iegādāts ārstnieciskās arī vingrošanas inventārs. Kad telpas būs sakārtotas nodarbības notiks vienu reizi nedēļā. Nodarbību vadīšanai tiks pieaicināta fizioterapijas speciāliste.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Kad 2013.gada rudenī Ābeļu pagasta tautas namā savu darbību sāka vidējās paaudzes deju kolektīvs, tam tika izvēlēts „Kaupres” vārds, kas saistās ar seno pilskalnu Daugavas salā, iepretī Ābeļu pamatskolai. Debess zilums, Daugavas ūdeņu lāsmainās krāsu pārejas gadalaikos un ūdens spogulī atainotās krastu ainavas – tik dažādas krāsās un raksturā ir arī dejas, ko izdejo „Kaupres” dejotāji. Pirmajā darbības sezonā jau notikušas vairākas uzstāšanās, sekmīgi noritējusi piedalīšanās Jēkabpils deju apriņķa 2014.gada skatē, iegūta 2.pakāpe. Ar lielu gribasspēku, iespējams, ļoti daudz – pat, ja deju kolektīvam nav tautastērpu! Pirmajā gadā meiteņu tērpus kolektīvs aizņēmās no Krustpils novada Mežāres pagasta Kultūras nama, bet puišiem vestes aizdeva Jēkabpils novada Rubenes pagasta deju kolektīvs.

 

 

Dunavas pamatskolā atklāta skolas direktora Uģa Vārslavāna zvanu kolekcijas izstāde. Vispirms ar to iepazinās Rubeņos, tagad arī dunaviešiem iespēja apskatīt vairāk kā 200 dažādus zvanus un zvaniņus. Interese par tiem aizsākusies 1999.gadā, kad Prāgā nopirkts pirmais zvaniņš kā suvenīrs atmiņai  no ekskursijas. Tā  nu ik gadu kolekcija papildinās, jo Uģis pats ir liels ceļotājs, kā arī, zinot viņa aizraušanos, zvaniņus dāvina draugi, kolēģi un bijušie audzēkņi. Izstādē apskatāmi gan zvaniņi – suvenīri, gan zvani ar praktisku pielietojumu- makšķernieku, durvju zvani, zirgu pajūgu, „pusdienās saucamie”, goda vietā arī skolas zvans. Pamatā tie iegādāti Latvijā un citās Eiropas valstīs, bet vistālākais atceļojis no Mičiganas. Izstāde apskatāma līdz 6. februārim.

 

 

Un vēl

 

 

Jēkabpils novada dome izsludinājusi sabiedrisko apspriešanu sabiedrības viedokļa noskaidrošanai jautājumā par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizlieguma noteikšanu visā Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā. Savu viedokli, priekšlikumus vai iebildumus var iesniegt līdz 17.februārim. To var izdarīt gan katra pagasta pārvaldēs, gan Jēkabpils novada pašvaldībā. Iebildumu neiesniegšana norādītajā termiņā tiks uzskatīta par piekrišanu aizlieguma noteikšanai.

 

 

Jēkabpils novada ziņas sagatavoja Sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis

Atstājiet komentāru