2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio 1 Jēkabpils novada ziņas 2015. gada 25. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 Jēkabpils novada ziņas 2015. gada 25. jūnijā

Līgo svētku priekšvakarā Jēkabpils novada Dunavā notika iedzīvotāju sanāksme, kurā diskutēja par novada administrācijas pārcelšanu no pilsētas uz Zasu. Sanāksmē savu skatījumu uz pārcelšanos pauda gan novada vadība, gan deputāti, gan iedzīvotāji. Domas, protams, dalījās: citi uzsvēra neapdomātu virzīšanos pretēji iedzīvotāju plūsmai un lieku izdevumu radīšanu, citi tieši aicināja izvietoties novada centrā, kas visiem būtu daudz maz izdevīgā vietā (līdzīgi, kā abās atklātajās iedzīvotāju vēstulēs par novada pārcelšanu). Tika skarta arī valsts un pašvaldības ceļu tēma, iedzīvotājiem uzsverot, ka attīstība novadā iespējama tieši sākot ar ceļu sakārtošanu. Cilvēki arī apšaubīja gada sākumā veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultātus, rosinot veikt daudz plašāku viedokļu vākšanu, kurā piedalītos teju visi novada iedzīvotāji. Kā atzina novada domes priekšsēdētājs Edvīns Meņķis, katrā viedoklī bija sava daļa taisnības. Diskusija palīdzēja iegūt plašāku skatījumu uz plānotajām pārmaiņām novada iedzīvotāja acīm, kā arī vienoties par konkrētiem risinājumiem. Dome tika aicināta administrācijas pārcelšanu nesasteigt, turpināt diskusijas ar iedzīvotājiem un veikt visaptverošu novada iedzīvotāju aptaujāšanu. Kā viens no variantiem tika minētas pašvaldību vēlēšanas pēc diviem gadiem, kur kā papildus jautājums tad varētu būt arī novada administrācijas atrašanās vieta.

Tradicionālais siena skulptūru plenērs „Siena dienas” Jēkabpils novada Kaldabruņā šogad norisināsies no 30.jūnija līdz 4. Jūlijam. Plenēru organizē biedrība „Ūdenszīmes” , un tas notiek jau astoto gadu pēc kārtas. Tradicionālā plenēra darba kārtība ir: 30. jūnijā no pl. 10 00 – iebraukšana, iekārtošanās un siena skulptūru veidošana.
Tāpat skulptūras veidojam 1. , 2., 3. Jūlijā.
Sestdien, 4. Jūlijā pl. 13 00 – Plenēra noslēguma pasākums – skulptūru izstādes atklāšana, labāko darbu autoru apbalvošana, koncerts. Šogad koncertu sniegs Kārlis Kazāks, mazākos plenēra dalībniekus iepriecinās Rokišķu leļļu teātra uzvedums.

Starptautiskais folkloras festivāls „Baltica 2015” norisināsies no 15. jūlija līdz 19. jūlijam. Festivāla tēma būs „Mantojums”. Festivāls „Baltica” ir Baltijas tautām vai valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības – dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tautas kultūras vai mākslas izpausmes formas. Festivālā piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. 2012. gadā festivāls „Baltica”, atzīmējot tā 25. jubileju, notika Latvijā, 2013. gadā – Igaunijā, savukārt 2014. gadā festivālu rīkoja Lietuva. Šogad visos Latvijas reģionos tiek organizēti ieskaņas koncerti 27. jūnija vakarā, tā vienojot visu Latviju. Sēlijas novadu ieskandinās Jēkabpils novada Dignājas pagasta estrādē, kur tiksies 6 folkloras kopas- „Dignōjīši”, „Kāre”, „Rati”, „Mazie Dignōjīši”, „Riestava” un Jēkabpils Poļu biedrības kopa „Rodacy”. Dignājā viesus uzņems ”Dignōjīši”, kuri Latviju pārstāvēja festivālā „Baltica 2014” Lietuvā. Starptautisko folkloras festivālu „Baltica” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām. Aicinām ikvienu izbaudīt „Balticas 2015” ieskaņas konceru Dignājā 2015. gada 27. jūnijā plkst. 19.00. Pēc ieskaņas koncerta Dignājas estrādē būs Pēterdienas zaļumballe kopā ar grupu „Kodols” no Aizkraukles.

Sakarā ar plānoto Jēkabpils novada administrācijas pārcelšanos 27.06. plkst. 10.00. Jēkabpils lauks. konsultāciju biroja zālē notiks tikšanās ar domes deputātiem un lauksaimnieku apvienību.

Ābeļu bibliotēkā visu vasaru skatāma Ābeļu pamatskolas skolēnu zīmējumu izstāde par Raiņa un Aspazijas dzejoļu tēmu.

Atstājiet komentāru