2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 25.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 25.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Saeima šodien piekrita nekustamā īpašuma atsavināšanai, lai īstenotu autoceļa posma Rīga (Tīnūži)-Koknese rekonstrukciju. Ministru kabinetā jau atbalstītais likumprojekts paredz atsavināt nekustamā īpašuma "Kaktiņi" daļu Lēdmanes pagastā, Lielvārdes novadā. Kā skaidro Satiksmes ministrija, autoceļa Tīnūži-Koknese satiksmes intensitāte katru gadu turpina pieaugt. Projekta īstenošanas laikā paredzēts likvidēt vienlīmeņa pieslēgumus, nodrošinot nokļūšanu uz autoceļa tikai pa divlīmeņu satiksmes mezgliem.

 

Līdz šim saistībā ar bēgļu uzņemšanu Ekonomikas ministrijai informāciju par dzīvojamo fondu sniegušas 26 pašvaldības, no kurām divām ir brīvi seši dzīvokļi, bet vairums norādījis, ka tām šādu iespēju nav. Ministrija lūgusi pašvaldībām apzināt un līdz šā gada 15.oktobrim sniegt informāciju par pašvaldības rīcībā esošām dzīvojamām telpām, kuras varētu tikt izmantotas izīrēšanai, sniedzot atbalstu mājokļa meklēšanā. Apkopojot jau šobrīd iesniegto informāciju, ministrija  secina, ka pieejami seši dzīvokļi Naukšēnu un Gulbenes novados. Šiem dzīvokļiem gan nepieciešams kosmētiskais remonts. Savukārt 113 dzīvojamās telpas Jēkabpils un Gulbenes novados bijušas sliktā tehniskā stāvoklī un šobrīd nav derīgas dzīvošanai. Savukārt virkne pašvaldību, tajā skaitā Līvānu novads, norādījušas, ka tām nav telpu bēgļu izmitināšanai.

 

Turpinām ziņas

Pateicoties Viesītes novada vietējo iedzīvotāju iniciatīvai, Līgo kalniņā mājvietu atraduši divi milzīgi dzirnakmeņi no vējdzirnavām, kas 20.gadsimtā dižojās Ormaņkalnā un piederēja Vaļeniekiem – tēvam un diviem dēliem. Viņi maluši zemnieku izaudzēto labību, bet brīvajos brīžos muzicējuši. Kad svētdienu vakaros dzirnavu pakājē Vaļenieku trio pūtuši savas taures, mūzika viļņiem vien vēlusies lejup no varenā kalna, un svētvakars ienācis ikviena sirdī. Dzirnakmeņi vairāk kā 30 gadus gulējuši Ormaņu māju dārza stūrī. Šovasar Ormaņu jaunieši Aleksandrs Beļinskis, Reinis Geršebeks, Dace, Santa un Jānis Sirmoviči tiem nopietni pievērsās un sprieda, ka akmeņiem jāuztic jauns uzdevums – vēstīt pasaulei par laikiem un notikumiem, ko tie pieredzējuši. To pārvietošanai smago tehniku iedeva viesītietis Vigonts Kuklis. Pēc kaismīgiem strīdiem nolēma Vaļenieku dzirnakmeņus novietot Līgo kalniņā. Tā ir skaistākā Ormaņkalna virsotne, no kuras paveras plašs skats uz Saukas ezeru, apkārtnes pilskalniem un zilganā dūmakā tīto leišmali. Ne visi tūristi uzkāpj skatu tornī, bet Līgo kalniņu apmeklē visi.

17. septembrī Dagdas vidusskolā notika grāmatas „Latgales sirdspuksti" prezentācijas pasākums. „Latgales sirdspuksti" ir biedrības „Balvu olūts" izveidots dzejas un foto albums. Viens no atbalstītājiem šīs grāmatas tapšanā bija arī Krustpils novada dome, kas, ar domes lēmumu, grāmatas izveidošanai sniedza finansiālu atbalstu. “Latgales sirdspuksti” -  grāmata, kurā apkopoti latgaļu dzejnieku un fotogrāfu darbi, kas raksturo Latgali, tai raksturīgās iezīmes daudzu gadsimtu garumā, Latgales cilvēkus. Krājumā “Latgales sirdspuksti” publicēti  arī Krustpils novadnieču: Ilonas Švābes, Ingas Nesteres, Lauras Ozoliņas un Sintijas Kampānes darbi.

Un vēl

Rīt pulksten 12tos sāksies folkloras festivāls „Rudynōji 2015” Līvānu novada Rudzātu  pagastā. Ieeja pasākumā ir bez maksas. Pēc pasākuma svinīgās atklāšanas, paredzēta folkloras festivāla dalībnieku ciemošanās Ramisa Alijeva lauku saimniecībā un iepazīšanās ar maizes ceļu mūsdienās.  Pēc tam notiks Maizes godi Rudzātu pagastā - sadziedāšanās, sadancošanās, saspēlēšanās, sacenšanās un citas jautras izdarības. Savukārt noslēgumā - Maizes lāpstu stāsti.

Atstājiet komentāru