2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 6.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 6.oktobrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Aknīstes iedzīvotāji turpmāk savus piederīgos pēdējā gaitā varēs pavadīt pienācīgi - ilgus gadus nācās gaidīt apstiprinošu lēmumu un atrast finansējumu jaunas kapličas būvniecībai, bet nu tā ir uzbūvēta un iesvētīta. Jaunās kapličas celtniecība Aknīstē aizsākās pirms gada rudenī, kad ēkai tika ielikti pamati. Būves ārējā apdarē tika izmantoti sarkanie ķieģeli, savukārt iekšpusē dominē koka apdare. Iedzīvotāji jau labu laiku izteica vēlmi, lai blakus pilsētas kapiem reiz tiktu uzcelta mūsdienīga kapliča, nevienam nav noslēpums, ka novados esošas kapličas lielākoties ir nolaistas. Gada laikā jaunā sarkano ķieģeļu ēka ir uzbūvēta. Kapličas būvniecība, stāvlaukuma ierīkošana un celiņa izveide ap ēku pašvaldībai izmaksāja aptuveni 140 tūkstoši eiro.

Zemgales Plānošanas reģiona administrācija saistībā ar mazo novadu interesēm sagatavos pārskatu par projektu kritērijiem un prasībām, ar ko visus iepazīstinās Attīstības padomes sēdē šomēnes 20.oktobrī Pļaviņās. Reģiona Attīstības padomes sēdē administrācija informēja reģiona pašvaldību vadītājus par jaunajiem piedāvātajiem vai plānotajiem projektiem - par projekta "Ziemas tūrisma piedāvājums Centrālās Baltijas reģionā" izstrādi, par dalību projektā "Centrālās Baltijas jūras reģiona uzņēmēju zināšanu un sadarbības stiprināšana" un par dalību projektā "Kultūrvēsturiskā tūrisma pievilcības veicināšana Centrālās Baltijas reģiona pilīs un muižās". Pēdējo no projektiem īsteno Latvijas Piļu un muižu asociācija, kā atsevišķi objekti ar papildu pasākumiem projektā iekļautas Vilces muiža un Kokneses pilsdrupas. Kokneses novada domes izpilddirektors Ilmārs Klaužs pauda gandarījumu, ka beidzot kādā reģiona projektā parādījies arī Kokneses novads, jo citādi tiekot īstenoti vairāki reģiona projekti, kuru aktivitātes parasti vairāk skar lielākas teritorijas, bet mazie novadi tiekot aizmirsti. Kokneses novada pārstāvim piebalsoja arī daži citi mazāku novadu pašvaldību vadītāji.

Oktobrī un novembrī vairāk nekā 30 vietās visā Latvijā tiks demonstrētas dokumentālās filmas "Ar domu par labāku pasauli" un "Senegāla. Džamagenas stāsts", kas vēsta par ekonomisko, ekoloģisko un sociālo situāciju jaunattīstības valstīs. Dokumentālo filmu mēneša "Ar domu par labāku pasauli" laikā biedrība "homo ecos:" sadarbībā ar partneriem reģionos meklēs atbildes uz jautājumu, kā ikkatrs var sniegt palīdzību trūcīgām un mazāk attīstītām valstīm, veicinot ilgtermiņa sociālo, ekoloģisko un ekonomisko attīstību, tādā veidā samazinot nabadzību, nodrošinot drošību un mieru pasaulē. Dokumentālo filmu mēnesis "Ar domu par labāku pasauli" tiek rīkots "Eiropas gada attīstībai 2015" laikā. Tas sāksies 9.oktobrī ar seansu Salaspils kultūras namā "Rīgava" un turpināsies ar seansiem Ventspils jauniešu mājā, Durbes kultūras namā un Preiļu novada kultūras namā. Kinoseansu apmeklējums būs bez maksas.

Un vēl

Iestājoties rudenīgiem laika apstākļiem, valsts autoceļu tīklā vairs nebūs atļauts paaugstinātais braukšanas ātrums 100 kilometri stundā. Šīs nedēļas laikā ceļa zīmes, kuras ļāva braukt ar 100 kilometriem stundā, tiks demontētas. Šāds ātruma limits tiek ieviests ceļu posmos, kur tas var sekmēt braukšanas laika samazinājumu maršrutu ietvaros un ir pieņemams no satiksmes drošības viedokļa. Tāpat tiek ņemta vērā ceļa caurlaidspēja, ceļa seguma stāvoklis un satiksmes plūsma. Atļautais braukšanas ātrums tika palielināts Tallinas šosejas posmā starp Jelgavkrastiem un Svētciemu, Saulkrastu apvedceļa posmos, Daugavpils šosejas posmā no Salaspils līdz Ikšķilei un no Nīcgales līdz Daugavpils apvedceļam, kā arī Jelgavas šosejas posmā no Rīgas robežas līdz Jelgavas apvedceļam.

Atstājiet komentāru