2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 Preiļu Novada ziņas 2015.gada 22.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu Novada ziņas 2015.gada 22.oktobrī

Radio1 Preiļu Novada ziņas 16.00-19.00

 

16. oktobrī Preiļu novada Bērnu un jauniešu centrā un Preiļu NVO centra telpās notika Karjeras nedēļas noslēguma pasākums. Noslēdzot karjeras nedēļu, Preiļu novada Izglītības pārvaldes karjeras pedagogs, Karjeras nedēļas koordinators Viktors Boļšakovs pateicās visiem pasākuma iedvesmotājiem, organizatoriem, dalībniekiem un atbalstītājiem. Visas nedēļās laikā kopumā notika 165 pasākumi, to skaitā paneļdiskusijas, konkursi, spēles, interaktīvās un praktiskās nodarbības, radošās darbnīcas, tikšanās, interaktīvās izstādes un ekskursijas. Aktivitātēs piedalījās Preiļu, Aglonas un Vārkavas novadu 14 vispārizglītojošas skolas, kurās notika 130 dažādi pasākumi. Daudzi pasākumi – kopumā 35 - Preiļos notika ārpus izglītības iestādēm, savukārt 35 dažādas karjeras nedēļas aktivitātes piedāvāja arī četras pašvaldību iestādes. Karjeras nedēļu Preiļu novadā no 12. līdz 16. oktobrim rīkoja Preiļu novada dome sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru un citiem sadarbības partneriem.

 

16. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs sveica konkursa ,,Sējējs - 2015” laureātus un veicināšanas balvu saņēmējus - lauksaimniekus, lauku uzņēmējus un jaunos zinātniekus lauksaimniecībā. Konkursa grupā ,,Ģimene lauku sētā” Preiļu novada zemnieku saimniecības “Palmas” īpašnieks Valērijs Kļavinskis ieguva 2. vietu, un saimniecībai tika piešķirta veicināšanas balva.

 

 Arī šoruden SIA „Preiļu saimnieks” Atkritumu apsaimniekošanas daļa rīko rudens talkas privātmājām. Talkās SIA „Preiļu saimnieks” aicina piedalīties pilsētas privātmāju iedzīvotājus, kuri noslēguši līgumus par cieto sadzīves atkritumu izvešanu. Talku laikā bez maksas tiek savākti un izvesti sadzīves atkritumi, kuriem nav piemērots 240 litru plastmasas konteiners. Talku norise būs tāda pati kā iepriekšējās reizēs, kad pēc grafika pa ielām kursēs SIA „Preiļu saimnieks” traktortehnika ar piekabēm, kur iedzīvotāji paši varēs izmest iepriekš sagatavotos atkritumus. Ar grafiku var iepazīties mājas lapā www.preili.lv. Talkās obligāti jāpiedalās iedzīvotājiem pašiem. Bezpersoniski ielas malās atstāti atkritumi netiks vākti. Ja noteiktajā talkas laikā nevar būt mājās vai ir gados vecs cilvēks, iepriekš jāsazinās ar Atkritumu apsaimniekošanas daļas vadītāju Vinetu Igolnieci pa tālr. 29420721, lai pieteiktu atkritumu izvešanu.

 

 Turpinām ziņas

 

Raiņa muzejs “Jasmuiža” 22. un 24. oktobrī no plkst. 11.00 līdz 15.00 aicina uz radošajām darbnīcām Latgales tradicionālās kultūras un amatu mājā. Dalībnieki tiks iepazīstināti ar bišu produktiem. Būs iespēja degustēt bišu maizi un medu, kā arī pašam izliet savu vaska sveci – kādu Raiņa dzejas tēlu. Ikvienam būs iespēja pamēģināt salikt trīsdimensiju koka puzli – biti. Radošo darbnīcu dalībniekiem tiks demonstrēta videofilmiņa par skalu grozu pīšanu. Katrs varēs iepazīties ar kokamatnieku darinājumiem, kā arī izveidot savu skalu dekoriņu vai paplāti. Visi tiks pacienāti ar aromātisku zāļu tēju. Dalības maksa 1,42 eiro. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 65329313, 29487589 vai e-pastu: solemia@inbox.lv

 

 24. oktobrī plkst. 13.00, svinot "Preiļu Galvenajai bibliotēkai - 85" iedzīvotāji laipni aicināti uz Vītolu ģimenes koncertu un svētku kliņģeri Preiļu Galvenajā bibliotēkā. Ieeja pasākumā bez maksas.

 

 Preiļu kultūras namā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs piedāvā Vincenta Flikigera (Šveice) zīmējumu izstādi „Latgale laiku ritā”. Mākslinieks piedāvā darbu izstādi, kurā vairākos zīmējumos ataino lauku dzīvi Latgalē. Melnbaltajos zīmējumos, kurus komentē īsi teksti, redzams tas, kas divu nedēļu apmeklējuma laikā ārzemju ceļotāju apbur Latgales ikdienas dzīves ainā – saimniecības priekšmeti, tradicionālās arhitektūras detaļas un cilvēku portreti. Mākslinieks ar apbrīnas pilnām acīm raugās uz neparasto parastajā, ikdienišķajā, un caur to ceļ vērtē joprojām dzīvo tradicionālās kultūras mantojuma klātesamību Latvijas laukos.

 

Preiļu novada ziņas sagatavoja pašvaldības mājas lapas satura redaktore Jolanta Upeniece

 

Atstājiet komentāru