2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils Novada ziņas 2015.gada 22.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils Novada ziņas 2015.gada 22.oktobrī

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Šodien Jēkabpils novadā, Kaldabruņā, Červonkas luterāņu baznīcā notiek literāri muzikāls pasākums "Gaismas pārgājiens", kurā dzeju lasīs Agnese Rutkēviča un muzicēs Rūdolfs Macats. Biedrības "Ūdenszīmes" vadītāja Ieva Jātniece informē, tā kā Červonkas luterāņu baznīcā, kas ir arī Raiņa kristību baznīca, pieejama ir tikai dabiskā gaisma, pasākuma dalībnieki aicināti ierasties ar svecītēm. Oktobra nogales pievakares krēsla un migla piedos šim notikumam īpašu atmosfēru. Pēc pasākuma viesi laipni tiks aicināti uz tējas tasi un sarunām biedrības "Ūdenszīmes" mājvietā Kaldabruņas skolā. "Gaismas pārgājiens" ir izaudzis plenērā "Raiņa pirmais ceļojums", kad grupa radošu cilvēku, tai skaitā Agnese un Madara Rutkēvičas, Artūrs Lūsis, Liene Rūce, Kārlis Kazāks, Jānis Ķīnasts un Alise Upmale, devās izpētes braucienā pa Raiņa pirmo dzīves gadu vietām. Ceļš veda no Tadenavas līdz Červonkas baznīcai, kurā kristīts mazais Jānis Pliekšāns. Tūrisma maršruta "Raiņa pirmais ceļojums" izstrādes gaitā Rutkēviča ierosināja rudenī sarīkot Červonkas baznīcā koncertu. Šī ideja spēja aizraut gan draudzes locekļus, gan arī Rubenes pagasta pārvaldes darbiniekus, kas daudz strādājuši gan pie baznīcas un apkārtnes sakopšanas, gan koncerta organizācijas.

Savukārt rīt pulksten 11tos Kaldabruņas skolā notiks diskusiju grupa, kurā tiks spriests par tūrisma maršruta "Raiņa pirmais ceļojums" norādes zīmju dizainu un maršruta aprakstu.

Nākamnedēļ otrdien, 27.oktobrī, pl.11 00 Dignājas pamatskolā notiks nākotnes plānošanas darbnīca “Piedalies savā dzīvē!”. Šo darbīcu organizē Augšzemes lauku NVO apvienība, projektu finansiāli atbalsta Jēkabpils novada pašvaldība. Darbnīcu vadīs Latvijas lauku foruma komanda: Valdis Kudiņš, Antra Seļicka un Āris Adlers.


Savukārt piektdien, 30.oktobrī biedrības “Ūdenszīmes”mājvietā Kaldabruņas skolā pulksten desmitos paredzēta Siena skulptūru sadedzināšanas talka, bet pulksten vienos dienā Stāstnieku pēcpusdiena kopā ar folkloristu Gunti Pakalnu. Uz šo notikumu aicināti gan lieli, gan mazi uguns, dūmu un stāstu mīļotāji. Šīgada stāstu tēma – “Veiksme, laime un necerētas likteņa dāvanas”.

Un vēl

Vērtējot nevalstisko organizāciju darbību pašvaldībā, priekšsēdētājs Edvīns meņķis norāda, ka pašvaldībā ir dažādas organizācija. Piemēram, „Ūdenszīmes” un „Sēļu pūrs”, kas nodrošina iedzīvotāju mūžizglītošanu, jo pašvaldība ikdienā šādus pakalpojumus neveic. Jēkabpils novadā NVO visaktīvākās ir tieši mūžizglītībā un vēsturisko vērtību saglabāšanā, dažādu rokdarbu, amatniecības prasmju izkopšanā un saglabāšanā. Mazāk aktīvi NVO darbojas tieši sociālo pakalpojumu sniegšanā cilvēkiem. Edvīns Meņķis atzīst, ka NVO un pašvaldības sadarbībā nav novērotas problēmas, bet ņemot vērā lielo NVO skaitu novadā, ir svarīgi, lai šīs organizācijas draudzīgi sadzīvotu savā starpā, un draudzīgi sadzīvotu arī ar pašvaldību. Ne vienmēr visas NVO idejas pašvaldība var atbalstīt, jo tam ir vajadzīgs finansējums, bet iespēju robežās tas tiek darīts. Edvīns meņķis norāda, ka ik gadu pašvaldība rīko NVO projektu konkursu, kā arī cenšas atbalstīt biedrības ar līdzfinansējumu dažādos partnerību projektos. Ir arī atvieglojumi telpu nomā un izmantošanā. Gan apkure, gan komunālie pakalpojumi NVO ir pieejami lētāk. Edvīns meņķis piebilst, ka diezgan svētīgi būtu, ja neliela NVO būtu katrā apdzīvotā ciematā, ne tikai pagastu centros.

Jēkabpils novada ziņas sagatavoja Sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis

Atstājiet komentāru