2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 12.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 12.novembrī

Radio1 Novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Pļaviņu novadā Lāčplēša dienas lāpu gājiens notika no Pļaviņu novada ģimnāzijas līdz Bārukalna kapsētai, kur norisinājās piemiņas brīdis, piedaloties jaunsardzei, iedzīvotājiem un vairākiem Pļaviņu novada domes deputātiem. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad piemiņas brīdī dziedāja Pļaviņu kultūras centra sieviešu kora “Loreleja” dāmas, šogad par muzikālo pusi atbildīgi bija deputāti Juris Ikaunieks, Imants Siliņš un Ainārs Arnītis, dzeju lasīja deputāte Silga Stučka un domes priekšsēdētāja Gunta Žilde. Pasākumā ar vēsturi klātesošos iepazīstināja Iveta Krastiņa, vēstures skolotāja un Pļaviņu novada ģimnāzijas direktores vietniece. Jaunsargus pie ģimnāzijas pulcināja deputāts, ģimnāzijas Jaunsardzes kustības vadītājs Imants Kravalis. Šogad Pļaviņās aizsākās laba tradīcija, kas varētu turpināties arī citus gadus – uz Pļaviņu aizsargdambja visā tā garumā bija izvietotas svecītes.

 

 

Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas jeb Lāčplēša diena Viesītes novadā jau tradicionāli pieminēta ar lāpu un svecīšu gājienu, un ziedu nolikšanu piemiņas vietās. Gājiens aizsākās Viesītes muzeja „Sēlija” teritorijā, kur pulcējās lielie  un mazie Viesītes novada iedzīvotāji. No muzeja visi ar lāpām un svecītēm devās uz Viesītes Brīvības pieminekli. Pieminot un godinot brīvības cīņu varoņus, Lāčplēša dienai veltītā lāpu gājiena dalībnieki vienojas svētbrīdī. Viesītes vidusskolēni klātesošajiem lasīja ainas no vēstures lapām un muzikālus priekšnesumus sniedza vidusskolas dziedošie kolektīvi. Arī Viesītes novada pagastos tika aizdegtas svecītes un pieminēti kritušie Rites pagastā un Smiltaines kapos Saukas pagastā.

 

Rīt “No sirds Latvijai” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba, deputāti Aivars Meija, Silvija Šimfa, Arvīds Platpers un partijas valdes loceklis Andris Priekulis piedalīsies “Tautas kustības No sirds Latvijai” organizētajā Lāčplēša dienas atceres un Latvijas proklamēšanas 97.gadadienas svētku ieskaņas pasākumā, kas norisināsies Jēkabpils novada Kalnu pagastā un Salas novada Biržu pagastā. Kalnu un Biržu pagasti ir cieši saistīti ar Latvijas armijas virsnieka un rakstnieka, romāna “Dvēseļu putenis” un daudzu citu darbu par Latvijas vēsturi autora, Aleksandra Grīna vārdu. Lai pieminētu Aleksandru Grīnu, Kalna pagastā plānots apmeklēt rakstnieka piemiņas vietu un viesoties rakstnieka muzejā, kā arī tikties ar Kalna pagasta vadību, iedzīvotājiem un uzņēmējiem. 

 

 

Aknīstes novada Gārsenes pils izstāžu zālē tika atklāta  Zasas amatniecības centra "Rūme" keramiķu darbu izstāde. Keramiķes Andas Svarānes vadībā seno māklas veidu apgūst ne tikai Zasas pagasta iedzīvotāji, bet arī interesenti no Viesītes un Aizkraukles novadiem. Apmeklētājus priecē gan mākslinieces, gan mācekļu darbi. Katrs veidojums izstādē ir izgaismots, kas rada īpašu noskaņu  rudenīgajās dienās. 

 

Un vēl

 

Salas novada domes konkursa „Sakopta vide Salas novadā” komisijas locekļi viesojās abu novada pagastu – salas un Sēlpils - 22 sētās un vairākās iestādēs, un bija patīkami pārsteigti un priecīgi par redzēto. Salas novads ar katru gadu kļūst sakoptāks un skaistāks.Šogad Salas novadā sakoptāko sētu gods ticis 16 sakoptākajām sētām. Riebulāni - Oksana Ugaine un Jānis Liģeris, Dambji - Liģeru ģimene un Vidzemnieki - Juris Gasiņš. Konkursa komisija ir nominējusi arī 2 iestādes - Biržu Tautas namu un Biržu internātpamatskolu, 1 uzņēmumu - cūku kompleksu SIA „Sēļi” un vienu nevalstisko organizāciju - Salas novada brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrību. Nominēto svinīga sumināšana un apbalvošana notiks Salas kultūras namā, 17. novembrī, pulksten 19:00, Latvijas Republikas proklamēšanas 97. gadadienai veltītā svinīgā pasākuma laikā.

 

Atstājiet komentāru