2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada ziņas 2015.gada 27.novembrī

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada ziņas 2015.gada 27.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā pedagogu streiks norisinājās Jēkabpilī? Kādā akcijā iesaistījās Jēkabpils ēdināšanas uzņēmums? Un Svētdien, 29.novembrī ir pirmā Advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks.

Jēkabpils vispārizglītojošo skolu un bērnudārzu pedagogo streiks šodien norisinājās bez starpgadījumiem. Šodien pedagogu streika dienā pilsētas deviņas mācību iestādes apmeklēja tikai 16 bērni, kuriem tika nodrošināta pieskatīšana. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa informē, Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, Jēkabpils 3.vidusskolā, Jēkabpils vakara vidusskolā, bērnudārzos “Kāpēcītis” un “Auseklītis” nebija ieradies neviens bērns. Savukārt uz Jēkabpils pamatskolu bija atnākuši divi skolēni, Jēkabpils 2.vidusskolu – 7 skolēni, bērnudārzu “Zvaigznīte” - 4 bērni un bērnudārzu “Zvaniņš” 2 bērni.

Jau ziņots, ka šodien visā valstī notiek pedagogu streiks. Jēkabpilī un apkārtējos novados – Jēkabpils, Krustpils, Salas, Viesītes un Aknīstes kopumā streiko vairāk nekā 700 skolotāju, no tiem 397 strādā Jēkabpils mācību iestādēs.

Visas pedagogu vēlmes īstenot nav iespējams, šodien pēc tikšanās ar streikojošajiem pedagogiem, sacīja izglītības ministre Mārīte Seile. Tiekoties ar Seili, pedagogi runājuši gan par pedagogu sagatavošanu, kurā pietrūkst prakses iespēju, gan par mācību materiāliem un mācību saturu, kur, iespējams, būtu nepieciešams atslogot mācību saturu vairākos mācību priekšmetos. Atzīstot pedagogu prasības par pamatotām, Seile tomēr norāda, ka tās visas nav iespējams izpildīt, jo kompromisa atrašana nav atkarīga tikai no viņas vai tikai no Finanšu ministrijas, piemēram, ja runā par pirmsskolas pedagogu atalgojumu, tad šī nauda ir pašvaldību budžetos. Finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka nākamajā gadā pašvaldību budžets pieaugs par 96 miljoniem eiro. Jautājums ir, vai tur atradīsies arī papildu finansējums pirmsskolas pedagogiem, šo finansējumu ministrija nevar ietekmēt.

Turpinām ziņas

Ar mērķi pievērst lielāku uzmanību uzturam, ko lietojam ikdienā, Latvijas restorānos un kafejnīcās divu nedēļu garumā, no 9. līdz 22.novembrim, norisinājās akcija "Te mīl Tavu sirdi!".Tās laikā ēdināšanas iestādēs, kas bija pieteikušas savu dalību, apmeklētājiem tika piedāvāts kāds sirdij vērtīgs ēdiens, kā arī bija pieejami informatīvi materiāli par sirds un asinsvadu veselībai draudzīgiem ēšanas paradumiem. Akcijā piedalījās arī Jēkabpils kafejnīca “Ceļavējš”.

Šodien jau ceturto reizi lauku tūrisma uzņēmējiem tika pasniegta kultūras zīme "Latviskais mantojums". Zīmi pasniedza kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele, klātesot kultūras mantojuma ekspertiem. Uzrunu saņēmējiem no ekspertu komisijas teica Māra Zālīte. Zīme "Latviskais mantojums" veidota pēc "Lauku ceļotāja" iniciatīvas un tiek pasniegta lauku tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras un sadzīves mantojumu, rādot to apmeklētājiem. Zīmi “Latviskais mantojums” šodien saņēma arī Jēkabpils novada sēļu sēta "Gulbji".

Un vēl

Svētdien, 29.novembrī ir pirmā Advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Advents ir četru nedēļu periods, kas sāksies svētdien un ilgs līdz 24.decembra vakaram. Advents tulkojumā no latīņu valodas nozīmē 'atnākšana'. Baznīcas tradīcijā pirms lielākajiem svētkiem — Kristus dzimšanas un augšāmcelšanās no nāves — ticis ievērots īpašs sagatavošanās laiks. Advents ir gatavošanās Kristus piedzimšanas svētkiem.  Tas ir kristiešu liturģiskā gada sākums, kas tiek saistīts ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām. Šajā laikā no egļu zariem pītajā Adventa vainagā tiek dedzinātas četras sveces, pa vienai katras gaidīšanas nedēļas svētdienā.

Atstājiet komentāru