2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 16.decembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 16.decembrī

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 16.00 un 18.00

 

9. decembrī piena pārstrādes uzņēmums „Preiļu siers” atklāja jaunu katlu māju, kurā kā kurināmais tiks izmantota koksnes biomasa – šķeldas. Ir uzstādīts Lietuvā izgatavots katls ar ražību 12,3 tonnas tvaika stundā, nominālā siltuma jauda - 8 MW. Projektā ir veikti ievērojami būvdarbi - uzbūvēta 15 m augsta katlu māja, 8 m augsta šķeldas noliktava, autosvari, piebraucamie ceļi un laukumi, sakārtota infrastruktūra un labiekārtota vide apmēram viena hektāra platībā. Katlu mājas izveidošanas projekts ir iesniegts līdzfinansējuma saņemšanai Eiropas Lauksaimniecības fondā.

Tvaika katls tiks izmantots piena produktu ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem nepieciešamā tvaika nodrošināšanai. Uzņēmums no iepirktā piena dažādos tehnoloģiskos procesos iegūst divus galvenos produktus – sieru un sausos piena produktus, mazākos apjomos - glazētos biezpiena sieriņus. Šo produktu ražošanai ir raksturīga liels siltumpatēriņš, jo siera vārīšana, sūkalu iebiezināšana un žāvēšana, biezpiena karsēšana notiek augstā temperatūrā, kuru uztur tehnoloģiskais tvaiks. Līdz šim tvaika ražošanai tika izmantoti divi tvaika katli, kuros kā kurināmais tika izmantota dabasgāze. Projekta īstenošanas rezultātā tiks samazināta CO2 emisija, kas ir gāzes sadegšanas produkts. Ļoti svarīgs ir arī ekonomiskais aspekts. Pāreja uz biomasu ir ekonomiski izdevīga, jo šķeldas ir vietējais dabas atjaunojamais resurss un no tām saražotais siltums ir būtiski lētāks par ražoto no dabasgāzes. Tiek prognozēts, ka gadā tiks sadedzināts līdz 30 tūkstoši tonnu šķeldas.

  1.  

Lai Preiļu novada vizuālais noformējums radītu svētku noskaņu Ziemassvētkos un sagaidot Jaungadu, kā arī, lai veicinātu iedzīvotāju un uzņēmēju aktīvu līdzdalību svētku noformējuma veidošanā, Preiļu novada dome jau trešo gadu izsludina konkursu „Skaistākais Ziemassvētku noformējums”. Ēku vai objektu konkursam var pieteikt tā īpašnieks vai jebkura cita fiziska vai juridiska persona līdz šī gada 17. decembrim. Konkursam aicinām pieteikties Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā klātienē vai elektroniski - sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi: dome@preili.lv. Noformējumu vērtēs četrās kategorijās: privātmāju noformējums; daudzstāvu dzīvojamo māju noformējums; uzņēmumu un sabiedrisko ēku noformējums; valsts un pašvaldības iestāžu ēku noformējums. Pirmo trīs vietu ieguvēji katrā kategorijā saņems balvas. Dalībnieku apbalvošana notiks 29. decembrī Gada Lielās balles laikā. Ar konkursa nolikumu un pieteikuma formu var iepazīties www.preili.lv.

Un vēl

Izjust Ziemassvētku sajūtu un  dāvanu pirkšanas prieku  aicina Preiļu novada uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Preiļu novada domi un Preiļu novada kultūras centru,  organizējot zemnieku, amatnieku un mājražotāju Ziemassvētku tirdziņu Preiļos šī gada 19. decembrī no pulksten 10.00 laukumā, Raiņa bulvārī 19. Tirgotājiem informācija par dalību tirgū atrodama www.preili.lv vai zvanot + 371 26636243. Pieteikuma anketa pieejama www.preili.lv. Pieteikšanās dalībai tirgū līdz 17. decembrim.

Preiļu novada ziņas sagatavoja pašvaldības mājas lapas satura redaktore Jolanta Upeniece

Atstājiet komentāru