2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 6.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 6.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Zaļo Tehnoloģiju inkubatora uzņēmums SIA "Greeneu" Rēzeknes novadā plāno ražot sapropeļa lopbarības premiksu.Kompānijas vadītājs Ilgonis Upītis aģentūrai BNS atzīmēja, ka sapropelis Latvijā ir pazīstams vēl kopš padomju laikiem, kad ezera nogulsnēs iegūtais izejmateriāls tika izmantots medicīnā un rehabilitācijā, taču neskatoties uz iestrādnēm šī produkta izmantošanā, šobrīd ar sapropeļa apstrādi un realizāciju, neskaitot atsevišķus entuziastus, nodarbojas tikai daži. Viņš arī informēja, ka sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti pētīta sapropela efektivitāte gan kosmētikā, gan kā piemaisījums lopbarībai un agrokultūrā. Iegūtie rezultāti liecina, ka dabiskā izejviela spēj aizstāt ķīmiskos maisījums, kurus zemnieki izmanto dažādu dārzeņu audzēšanā, lopkopībā un putnkopībā, kā arī piemērots izmantošanai no bioloģiskiem produktiem ražotas kosmētikas tapšanai.

Šogad degvielu Aizkraukles novada pašvaldības vajadzībām par 30 tūkstoši 90 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, piegādās akciju sabiedrība "Virši-A", liecina pašvaldības noslēgtais iepirkums. Uzņēmums, ar kuru noslēgts līgums par 24 tūkstoši 868 eiro bez PVN, 12 mēnešos piegādās pašvaldībai 32 tonnas degvielas. Kā ziņots, Aizkraukles novada pašvaldības vajadzībām gadā paredzēts iegādāties 32 tūkstoši litru degvielas. Lielākā daļa no plānotā apjoma - 30 tūkstoši litru - ir dīzeļdegviela, taču iecerēts iegādāties arī 2 tūkstoši litru 95.markas benzīna.

Turpinām ziņas

No šodienas Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā skatāma Lietuvas tekstila konkursa izstāde "Tradīcija un mūsdienas. Baltiešu zīmes tekstilā". Izstādē pārstāvētie 19 tekstilmākslinieku mākslas darbi ir kā zīmju semantiskie raksti, kas iezīmē Baltijas valstu kultūras mantojumu. Iekodētie tēli aicinās izstādes apmeklētājus meklēt jaunas baltu rakstu interpretācijas - ne tikai paraudzīties uz zīmēm no mūsdienu perspektīvas, bet arī iepazīt to stāstus. Izstāde būs apskatāma līdz 6.februārim.

Madonas novada novadpētniecības un mākslas muzejā no 14.janvāra līdz 5.martam būs apskatāma izstāde "Rīgas porcelāns. 20.gadsimta otrā puse. Servīzes no Rīgas Porcelāna muzeja kolekcijas". Izstāde ir veltīta 20.gadsmita otrās puses industriālās mākslas parādībām Latvijā. Izmantojot porcelānu un Rīgas Porcelāna rūpnīcas sortimentu kā galveno elementu, izstāde ilustrē plaša patēriņa produkcijas dizaina evolūciju, periodā no 20.gadsimta 40.gadiem līdz 90.gadiem, kā arī porcelāna mākslas un dizaina procesu dinamiku īsi pēc PSRS sabrukšanas un Latvijas neatkarības atjaunošanas.Ekspozīcijā iekļautas arī tējas un kafijas servīzes no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma, kas ļauj spriest par šo priekšmetu izplatību, pielietojumu un kultūrvēsturisko nozīmi Ziemeļvidzemes reģionā.

 Un vēl

Ventspils novada Jūrkalnē plānots izveidot "Vētru muzeju". Jūrkalnes pagasta tautas nama otrajā stāvā tiks ierīkots muzejs par Baltijas jūras stihijas upuriem, papildinot to ar pludmalē atrastajām un no jūras dzelmes izceltajām senlietām. Muzeja telpas tiks veidotas kā improvizēts nogrimis burinieks, kur apmeklētāji varēs apskatīt un izjust zemūdens kultūrvēsturisko mantojumu, akcentējot Jūrkalnes teiku un kuģu vrakus, kas atrodas Jūrkalnes krastos. Ekspozīciju veidos no privātkolekcijām un tajā ietilps nirēju ekipējums un atribūtika, foto un video materiāli no jūras dzelmes, zemūdens atradumi. Projekta autoru iecere paredz, ka "skaņas un apgaismojums noārdīs tiltu starp vēsturi un mākslu". Izstādes telpā tiks radīta vide, kas atgādina jūras dzelmi, ļaujot "ienirt" un ielūkoties "nogrimuša vraka" tilpnē. Līdzekļus projekta realizēšanai piešķirs Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds. Projekta budžets ir vairāk nekā 41 tūkstotis eiro, un pašvaldība finansēs 10% no kopējām izmaksām.

 

Atstājiet komentāru