2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 17.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 17.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krīzes vadības padome no šodienas izsludinājusi ārkārtas situāciju Āfrikas cūku mēra skartajos Krimuldas un Ādažu novados. Saistībā ar ārkārtas situācijas izsludināšanu no valsts budžeta neparedzētiem gadījumiem būšot nepieciešams novirzīt aptuveni 100 tūkstoši eiro. Ārkārtas situācijas zona ir plašāka nekā karantīnas zona, jo ārkārtas zonā ietverta ne tikai skartās, bet arī apdraudētās teritorijas pierobežā. Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā atbildīgs Pārtikas un veterinārais dienests, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore atcēlusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu atteikt sākt kriminālprocesu tā dēvētajā Lielvārdes novada vekseļa lietā. Ģenerālprokuratūra konstatējusi, ka KNAB šādu lēmumu pieņēmis, neveicot apstākļu, kuriem ir nozīme lēmuma pieņemšanā, pilnīgu pārbaudi. Ģenerālprokuratūra materiālus nosūtījusi KNAB, uzdodot veikt papildus pārbaudi. Jau ziņots, ka pēc tam, kad toreizējais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš 2015.gada 24.novembrī vienpersoniski pašvaldības vārdā parakstīja "parādzīmi" par 200 miljoniem eiro, dome vērsās KNAB un Ģenerālprokuratūrā ar prasību izvērtēt šīs rīcības tiesiskumu. Pēc gandrīz gadu ilgušas resoriskās pārbaudes pašvaldība saņēma KNAB lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Turpinām ziņas

Pļaviņu novada pašvaldība šogad plāno izbūvēt brīvdabas skvoša laukumu, kuram no tā sauktajām deputātu kvotām pērnā gada nogalē piešķirti 11 tūkstoši eiro. Sporta laukums atradīsies Daugavas ielā 101 Pļaviņās. Pašlaik plānots izstrādāt laukuma tehnisko projektu, bet vēlāk izbūvēt laukumu. Darbu veikšanai paredzēti 11 tūkstoši eiro no valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldību pasākumiem, bet par nepieciešamo papildu finansējumu dome lems pēc iepirkuma procedūras veikšanas.

Ceļa Ziediņi-Sala caurtekas izbūvi pie Likteņdārza, kurai pērnā gada nogalē no tā sauktajām deputātu kvotām piešķirti 20 tūkstoši eiro, plānots paveikt jūlijā. Caurteka nepieciešama, lai Daugavas plūsma spētu apgādāt ar skābekli un notiktu regulāra ūdens apmaiņa Likteņdārza līcī. Straume neļaus tam aizaugt un laika gaitā atjaunos tā kādreizējo izskatu. Pēc caurtekas izbūves plānots atjaunot arī ceļa posma segumu. Būvnieku pieteikumus pašvaldība gaida līdz 18.janvārim.

Un vēl

Viesītē atklāta rakstnieces Ligitas Ābolnieces grāmata "Frazeoloģismi Viesītē un tās apkārtnē". Viesītē un apkārtnē dzirdētos frazeoloģismus rakstniece apkopojusi vairāku gadu desmitu garumā. Darbs iesākts, studējot Latvijas Universitātē un rakstot diplomdarbu "Frazeoloģismi Viesītes izloksnē", apkopojot pagājušā gadsimta 60.-80.gados no vietējiem teicējiem dzirdētos teicienus. Vēlāk autore savākto materiālu papildinājusi. Autore secinājusi, ka daudzi no apkopotajiem frazeoloģismiem mūsdienās ir zināmi un ikdienā bieži sastopami, bet ir arī frazeoloģismi, kurus tagad vairs nelieto.

Atstājiet komentāru