2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 19.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 19.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Apstiprinot 2017.gada Viesītes novada pašvaldības budžetu, nolemts gada laikā Valsts kasē aizņemties 1 miljonu 142 tūkstoši 453 eiro, kas ir uz pusi vairāk nekā pērn. Šogad plānotais pašvaldības kredīts par 540 tūkstoši 618 eiro jeb 52,7% pārsniegs summu, kas aizņēmumiem bija plānota 2016.gadā. Viesītes novada pašvaldības 2017.gada prioritātes, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nemainīsies, saglabājot uzsvaru uz drošas, kvalitatīvas un ilgtspējīgas dzīves vides radīšanu Viesītes novada iedzīvotājiem. Budžeta ieņēmumi bez aizņēmumu summām plānoti 3 miljoni 751 tūkstotis 538 eiro. Tie ir par 44 tūkstoši 33 eiro lielāki nekā iepriekšējā budžeta gadā, kas saistīts ar pedagogu algu palielinājumu un mērķdotāciju piešķiršanas kārtību.

Nodokļu ieņēmumi ir lielākais Viesītes novada pašvaldības budžeta ieņēmumu avots. Šogad tie plānoti 1 miljons 887 tūkstoši 679 eiro apjomā un ir 50,3% no kopējiem plānotajiem ieņēmumiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nodokļu ieņēmumi plānoti par 693 tūkstoši 44 eiro vairāk. Vēl 46,8% jeb 1 miljons 756 tūkstoši 605 eiro nodrošinās pašvaldības budžetā saņemtie transferti jeb maksājumi, ko novads saņem no citām pašvaldībām un valsts budžeta. Lielāko šo ieņēmumu daļu veido dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda 888 tūkstoši 343 eiro, kas ir par 18 tūkstoši 804 eiro vairāk nekā iepriekšējā budžeta gadā.

Viesītes novada pamatbudžeta izdevumi 2017.gada plānoti 4 miljoni 796 tūkstoši 926 eiro apjomā, kas ir par 560 tūkstoši 626 eiro vairāk nekā pagājušā gadā. Uzturēšanas izdevumi ir 3 miljoni 491 tūkstotis 170 eiro, jeb 72,8% no kopējiem izdevumiem, bet kapitālie izdevumiem plānoti 1 miljons 305 tūkstoši 756 eiro apmērā. Lai nodrošinātu līdzekļu avotu kapitālajiem izdevumiem, pašvaldība 2017.gadā ņems aizņēmumu Valsts kasē 1 miljonu 142 tūkstoši 453 eiro apmērā. Līdzekļi paredzēti Viesītes Radošās rezidences izveidošanai, "Mīlestības takas" atjaunošanai un grants ceļa posmu rekonstrukcijai.

Turpinām ziņas

No šīs nedēļas sešos garajos autobusu maršrutos bijušajā Daugavpils rajonā samazināsies braukšanas maksa. Tarifu izmaiņas skars arī autobusu maršrutu Daugavpils–Subate–Aknīste. Vienādojot tarifus, iedzīvotājiem ir iespēja iegādāties abonementa biļeti braucieniem kādā no 20 "Daugavpils autobusu parka" apkalpotajiem reģionālās nozīmes maršrutiem bijušajā Daugavpils rajonā. Tādējādi pasažieriem, kuri regulāri izmanto sabiedriskā transporta pakalpojumus, ir iespēja par braucienu maksāt lētāk. Mēneša biļetes sākotnēji tika ieviestas braucieniem 20 maršrutu posmos, bet, saņemot iedzīvotāju ierosinājumus tās ieviest arī citos, pārvadātājs attiecīgo maršrutu un to posmu skaitu varēs palielināt.

Ceļa Ziediņi-Sala caurtekas izbūvi pie Likteņdārza, kurai pērnā gada nogalē no tā sauktajām deputātu kvotām piešķirti 20 tūkstoši eiro, plānots paveikt jūlijā. Caurteka nepieciešama, lai Daugavas plūsma spētu apgādāt ar skābekli un notiktu regulāra ūdens apmaiņa Likteņdārza līcī. Straume neļaus tam aizaugt un laika gaitā atjaunos tā kādreizējo izskatu. Pēc caurtekas izbūves plānots atjaunot arī ceļa posma segumu. Šodien ir pēdējā diena, kad būvnieki var iesūtīt savus pieteikumus.

Un vēl

Lai palīdzētu lauksaimniekiem apgūt jaunāko informāciju saistībā ar biotopu apsaimniekošanu, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti šā gada aprīlī vairākos novados rīkos mācību kursus. Bezmaksas mācības notiks četros blokos - lauksaimniecība, pārtikas produktu ražošana, mežsaimniecība un kooperācija, piedāvājot teorētiskās nodarbības un praktiskos demonstrējumus uz lauka. Mācībām var pieteikties lauksaimnieki, kuri iesaistījušies atbalsta pasākuma "Agrovide un klimats" aktivitātē "Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos", kā arī tie, kas jau uzņēmušies saistības par Eiropas Savienības nozīmes ilggadīgo zālāju biotopiem. Mācības notiks arī Aizkrauklē un Preiļos.

Atstājiet komentāru