2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2017.gada 8.februārī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2017.gada 8.februārī

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

28. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā norisinājās 1. Preiļu robotikas čempionāts, kas bija pirmās šāda veida sacensības Latgalē. Uz sacensībām bija ieradies pārsteidzoši daudz robotikas entuziastu – čempionātā piedalījās 150 skolēni, kopā ar audzēkņiem bija atbraukuši 40 skolotāji, Preiļu robotikas klubu pārstāvēja 22 dalībnieki, un dažādās disciplīnās spēkiem mērojās 170 roboti. Čempionāta dalībnieki pārstāvēja visus Latvijas reģionus, kupls robotikas entuziastu skaits bija no Latgales – Rēzeknes, Kaunatas, Daugavpils, Viļāniem, Riebiņu novada, un, protams, no Preiļiem. 21 sacensību dalībnieks bija ieradies no kaimiņvalsts Lietuvas. Preiļu robotikas klubs darbojas neilgi – tikai divus gadus, bet tā dalībnieki jau guvuši panākumus Latvijas un Eiropas līmeņa sacensībās. Šobrīd Preiļu robotikas klubā elektronikas nodaļā ir 20 dalībnieku, ar lego nodarbojas 10 audzēkņi.

Izglītības un zinātnes ministrija, izmantojot Eiropas Sociālā fonda finansējumu, šobrīd izstrādā jaunu, kompetenču pieejā balstītu vispārējās izglītības saturu, kura ieviešanā būtiska loma būs arī izglītības infrastruktūras attīstībai. Tāpēc specifiskā atbalsta mērķa „Uzlabot vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi” ietvaros Preiļu novadā tiks modernizēta mācību vide Preiļu 1. pamatskolā un Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā, abās izglītības iestādēs veicot mācību telpu atjaunošanas un pārbūves darbus, paredzēta jaunu mācību mēbeļu iegāde, modernu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumu ieviešana mācību procesa modernizēšanai. Ģimnāzijā tiks veikti ieguldījumi arī dienesta viesnīcas atjaunošanā, reģionālā metodiskā centra aprīkojuma iegādei, savukārt pie pamatskolas plānots atjaunot sporta laukumu, uzstādīt āra vingrošanas trenažierus. Plānots iekārtot arī jaunus dabaszinātņu kabinetus pamatizglītības programmas īstenošanai.

Turpinām ziņas

Preiļu poliklīnikā no šī gada 1. februāra ir pagarināts Fizikālās terapijas kabineta darba laiks, lai palielinātu pakalpojuma pieejamību gan pieaugušajiem, gan bērniem. Dažādas fizikālās terapijas procedūras pacientiem tiek nodrošinātas darbdienās no plkst. 7.30 līdz plkst.19.00, bet piektdienās līdz 17.00. Fizikālās terapijas kabinets Preiļos ir aprīkots ar ierīcēm dažādiem terapijas veidiem, kas veicina vielmaiņu, uzlabo asinsriti, mazina sāpes, tūsku, novērš iekaisumu, kavē grumbu veidošanos, matu izkrišanu. Sākot ar februāri, darbu Preiļu poliklīnikā, Fizikālās terapijas kabinetā uzsāk Fizikālās terapijas ārste Viktorija Šmukste, kura pieņems katru darba dienu no plkst. 9.00 līdz 10.00, ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 11.00.

26. janvāra Preiļu novada domes sēdē deputāti nolēma noslēgt vienošanos par objekta “Ūdensvada un kanalizācijas sistēmas izbūve Preiļu novada Pelēču pagasta Ārdavas ciematā” būvdarbu tehnoloģisko pārtraukumu līdz šī gada 15. maijam, kā arī pagarināt starp Preiļu novada domi un SIA “Siltumkomforts” noslēgtajā 2016. gada 9. septembra līgumā noteikto būvdarbu izpildes termiņu līdz 2017. gada 9. jūlijam. Kā iesniegumā norādījusi SIA “Siltumkomforts”, būvdarbu tehnoloģiskais pārtraukums nepieciešams, jo, iestājoties aukstam laikam, zemās temperatūras dēļ nav iespējams tehnoloģiski pareizi izbūvēt un pabeigt objekta būvniecību.

15. un 16. februārī četrās Latgales pilsētās – Preiļos, Rēzeknē, Krāslavā un Daugavpilī - notiks semināri par energoefektivitātes pasākumu īstenošanu daudzdzīvokļu ēkās un pieejamo valsts atbalstu. Seminārus organizē Ekonomikas ministrija un Attīstības finanšu institūcija Altum informatīvās kampaņas „Dzīvo siltāk” ietvaros. Uz semināriem aicināti namu pārvaldīšanas uzņēmumu, dzīvokļu īpašnieku biedrību un būvniecības uzņēmumu pārstāvji, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju vecākie. Preiļos seminārs notiks 15. februārī plkst. 11.00 Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrā, Kooperatīva ielā 6, (3. stāvā).

Un vēl

Jau 17. reizi skolēni un pedagogi aktīvi piedalījās krievu kultūras un izglītības svētkos Latvijā “Tatjanas diena”, kur notiek dažādi radoši konkursi: izpildītāju, pētnieciskais, literārais, teatrālais, kaligrāfijas konkurss, lugu un vizuālās mākslas konkurss. Rezultāti jau apkopoti un apbalvojumi saņemti. Šis gads Preiļu 2. vidusskolai ir bijis ļoti veiksmīgs – saņemti 20 diplomi, un jau ceturto reizi skola ieguvusi medaļu kā pati aktīvākā novada skola – skolēnu un pedagogu radošo darbu konkursu dalībniece. Kopumā “Tatjanas diena - 2017” konkursos piedalījās vairāk nekā 40 skolas dalībnieku - gan individuāli, gan kolektīvos. Daži audzēkņi piedalījās vairākos konkursos un kļuva par to uzvarētājiem.

Atstājiet komentāru