2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 20.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 20.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Daugavpils novada iedzīvotāju parāds par patērēto siltumenerģiju aizvadītajā gadā nav būtiski mainījies un 1.oktobrī bija 473 tūkstoši 10 eiro. Lielākais kopējais parāds ir SIA "Naujenes pakalpojumu serviss" klientiem Naujenes un Kalkūnes pagastu teritorijās – Lociku, Vecstropu, Kraujas, Naujenes, Kalkūnes un Randenes ciema iedzīvotājiem. Tiem seko Pašvaldības aģentūras "Višķi" klienti, Sventes, Nīcgales, Kalupes un Salienas pagasti. Daugavpils novada pašvaldības Komunālas saimniecības nodaļā skaidro, ka iedzīvotāju parāds par patērēto siltumenerģiju aizvadītā gada laikā ir samazinājies vien par 5 tūkstoši eiro. Neskatoties uz pakalpojuma sniedzēju centieniem, panākt straujāku siltumparāda samazinājumu neizdodas iedzīvotāju zemās maksātspējas dēļ.

Šonedēļ Salas novada uzņēmums SIA “Vīgants” no sadarbības partnera SIA LATTRAK saņēma jaunu Polijā ražotu autoceļa greideri. Jaunais greiders SIA Vīgants ir izmaksājis 148 tūkstoši 709 eiro ar PVN. Plašāk par jauno greideri lasiet un fotoattēlus skatieties Salas novada pašvaldības mājaslapā.

Skolēnu brīvlaikā jeb nedēļu pirms Helovīna, 25. oktobrī no pulksten 12mitiem līdz trijiem dienā Kokneses pagasta bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā lieli un mazi aizrautīgu nodarbību cienītāji aicināti pārbaudīt savas mānīšanās, izlikšanās, novērošanas un loģikas prasmes aizraujošā lomu spēlē "Mafija". Ieeja spēlē - ar sejas masku! Pasākuma dalībniekus gaida psiholoģiska lomu spēle ar detektīvsižetu.

Turpinām ziņas

Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projektā “Latgaliskais – daļa no latviskā” 26. oktobrī plkst. 13.30 Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē notiks tikšanās ar rakstnieci Ingu Ābeli, populāro romānu “Klūgu mūks” un “Duna” autori. Rakstnieces Ingas Ābeles romāns "Klūgu mūks" ir stāsts par pirmo Latgales latviešu baznīckungu un pirmo latgalieti lidotāju, par cilvēka sirds un saprāta ceļiem, par grēku un piedošanu. Galveno varoņu prototipi ir Francis Trasuns - katoļu priesteris, teoloģijas maģistrs, ievērojams valstsvīrs un sabiedrisks darbinieks, kam 2014. gadā atzīmēja 150 gadu atceri un lidotājs Jezups Baško. Romānā atpazīstami, kā Francis Sebalds un viņa brāļadēls Jezups Sebalds jeb Mazais Jezups. Vēstures romānu sērijā "Mēs. Latvija, XX gadsimts" klajā laistais Ingas Ābeles romāns "Duna" vēsta par 1949. gadu Rīgā, Sēlijā un Latgalē. Galvenā varoņa Rīgas hipodroma bijušā sacīkšu braucēja AndrievaRadviļa liktenis cieši savijas ar zirga -sugas rikšotāja likteni romānā “Duna” un parāda, ka laikmeta grieži samaļ gan cilvēkus, gan dzīvniekus.

No 27.oktobra līdz 27. novembrim Jēkabpils novada Kalna pagasta bibliotēkā bū skatāma Baibas Čākures izstāde “Sapņu un laimes ķērāji”, izstādē būs aplūkojami amatniecības izstrādājumi, kā arī uvarēs zzināt par sapņu ķērāju izcelsmi un simbolisko nozīmi. 27. oktobrī plkst.12.00 norisināsies radošās darbnīcas, kur dalībniekiem būs iespēja izveidot pašiem savu sapņu ķērāju. Materiāli tiks nodrošināti. Pasākums bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās. Izstādē apskatāmos darbus būs iespējams arī iegādāties vai pasūtīt. Sīkāka informācija pa tālruni 22432134.

Un vēl

Lietuvas Dabas fonds sadarbībā ar Daugavpils Universitātes Dabas izpētes un vides izglītības centru, Kauņas pilsētas pašvaldību un Lietuvas zooloģisko dārzu četrarpus gadu garumā īstenos īpašu projektu Eiropā reti sastopamas un aizsargājamas vaboles - lapkoku praulgrauža – aizsardzībai. Šim mērķim paredzēts atvēlēt kopumā 1,38 miljonus eiro. Lielāko daļu šīs summas - 1,03 miljonus - veidos Eiropas Savienības programmas "LIFE+" atbalsts. 316 tūkstoši 900 eiro tiks piešķirti no Lietuvas valsts budžeta, bet ar vēl 27 tūkstoši 880 eiro piedalīsies projekta partneri, norāda Lietuvas Vides ministrija. Lapkoku praulgrauzis, kas ierakstīts Lietuvas Sarkanajā grāmatā, apdzīvo vecus, dobumainus kokus, un šo sugu stipri apdraud tādu koku skaita samazināšanās.

Atstājiet komentāru