2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 23.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 23.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Latgaliskais – daļa nolatviskā”ietvaros 26. oktobrī plkst. 13.30 Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē notiks tikšanās ar rakstnieci Ingu Ābeli, populāro romānu “Klūgu mūks” un “Duna” autori. Rakstnieces Ingas Ābeles romāns "Klūgu mūks" ir stāsts par pirmo Latgales latviešu baznīckungu un pirmo latgalieti lidotāju, par cilvēka sirds un saprāta ceļiem, par grēku un piedošanu. Galveno varoņu prototipi ir Francis Trasuns - katoļu priesteris, teoloģijas maģistrs, ievērojams valstsvīrs un sabiedrisks darbinieks. Savukārt vēstures romānu sērijā "Mēs. Latvija, XX gadsimts" klajā laistais Ingas Ābeles romāns "Duna" vēsta par 1949. gadu Rīgā, Sēlijā un Latgalē. Galvenā varoņa Rīgas hipodroma bijušā sacīkšu braucēja AndrievaRadviļa liktenis cieši savijas ar zirga -sugas rikšotāja likteni romānā “Duna” un parāda, ka laikmeta grieži samaļ gan cilvēkus, gan dzīvniekus.

No šodienas līdz 1. decembrim Jersikas bibliotēkas „Rīts” foajē skatāma izstāde „No Līgām līdz Jāņiem”.
Tajā izvietotas Kārļa Bogdāna privātkolekcijas atklātnes un etiķetes, Jāņa Magdaļenoka, Rasas un Māras Magdaļenoku oriģināldarbi – fotogrāfijas. Ieeja – bez maksas. Izstāde atvērta katru darba dienu 9.00-16.00.

Pagājušajā nedēļā "Sadales tīkls" atbildīgās personas aicināja Salas, Jēkabpils un Krustpils novadu pārstāvjus uz informatīvo tikšanos par Ziemeļaustrumu reģiona 2017.-2020.gada kapitālieguldījumiem minētajos novados. Veiktās un plānotās investīcijas Salas novadā: 2017.gadā investīcijas tiek veiktas 150 tūkstoši 631 EUR apmērā, elektroapgādes kvalitāte uzlabosies 62 klientiem; 2018.gadā plānotas investīcijas 83 tūkstoši EUR apmērā, elektroapgādes kvalitāte uzlabosies 18 klientiem; 2019.gadā plānotas investīcijas 12 tūkstoši EUR apmērā, elektroapgādes kvalitāte uzlabosies 4 klientiem; 2020.gadā plānotas investīcijas 25 tūkstoši EUR apmērā.

Turpinām ziņas

Bauskas novada deputāti 26.oktobrī lems par līdzekļu piešķiršanu Bauskas Svētā Gara baznīcas altāra restaurācijai, kas izmaksās vairāk nekā 50 tūkstoši eiro. Svētā Gara baznīca ir senākā celtne vecpilsētā, ēkas pamati likti 1591.gadā. Dievnams ir saglabājis unikālas arhitektoniskās vērtības un izcilu mākslas priekšmetu kolekciju, kas krāta no 16.gadsimta beigām līdz 19.gadsimtam. Tajā atrodas mākslas darbi ar ievērojamu vērtību Latvijas mākslas vēsturē un liecības par Bauskas amatnieku un mākslinieku meistarību. Pašvaldībā skaidro, ka baznīca ir nozīmīgs Bauskas kultūrvēstures un tūrisma objekts, kā arī dažādu sabiedrisko pasākumu, tajā skatā festivāla "Vivat Curlandia" koncertu, norises vieta. Dievnama altāris ir valsts nozīmes mākslas piemineklis un nozīmīgs sakrālās mākslas objekts.

Latgales Ziemeļu daļa vasaras nogalē kļuvusi interesantāka gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem, jo noslēdzoties piecu kaimiņpašvaldību kopprojektam, radīta iespēja apskatīt piecus dabas stihijām veltītos vides objektus. Viens no tiem - Balvu muižas parkā uzstādītās, iespējams Ginesa rekorda vērtas, Vēja stabules. Vides instalāciju Gaiss, ko balvēnieši jau paspējuši nosaukt par Stabuļu koku, atrodas Balvu muižas parkā, Balvu ezera krastā. Vides objekts “Gaiss” Balvu pilsētas parkā tapis piecu Ziemeļlatgales pašvaldību Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas un Kārsavas novadu izstrādātā kopprojektā „Loba doba Zīmeļlatgolā jeb atklāj dabas pētnieku sevi!”. Katrā no šiem novadiem atrodams viens objekts, kuru tematika ir dabas stihijas - ūdens, gaiss, vējš, uguns un zeme. Vides objektu ierīkošanas projekta izmaksas ir vairāk kā 60 tūkstoši eiro.

Un vēl

Krustpils pagastā šonedēļ no 23.-27.oktobrim, norisinās miltārās mācības. Tās notiek apdzīvotas vietas "Lopdārzi" apkārtnē, bijušās PSRS aviācijas bāzes teritorijas tuvumā. Mācībās piedalās Nacionālo bruņoto spēku un NATO karavīri, kā arī zemessargi. Krustpils novbadā miltāro mācību laikā tiks izmantota salūtmunīcija un pirotehniskie līdzekļi, kā arī tiks veikti spridzināšanas darbi, ievērojot nepieciešamās drošības un vides aizsardzības prasības. Krustpils novada pašvaldība aicina iedzīvotājus būt saprotošiem par sagādātajām neērtībām mācību laikā.

Atstājiet komentāru