2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2017.gada 25.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2017.gada 25.oktobrī

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļos 20. oktobrī svinīgi tika atklāta SIA “Medicīnas sabiedrība Gaiļezers” Nieru aizstājterapijas dienas stacionāra Preiļu nodaļa, kurā ārstē pacientus ar hronisku nieru slimību. Stacionārs var uzņemt līdz pat 16 pacientiem, savukārt Latvijā kopā Nieru aizstājterapijas programmas ietvaros ārstējas ap 1200 cilvēku. Nieru aizstājterapijas dienas stacionāra Preiļu nodaļa atrodas SIA “Preiļu slimnīca” telpās un jau kopš augusta vidus nodrošina ārstēšanu pacientiem ar hronisku nieru slimību. Dienas stacionārā tiek veikta hemodialīze – nieru aizstājterapija – asins attīrīšanas process, izmantojot mākslīgu filtru. Visiem Latvijas iedzīvotājiem nieru aizstājterapiju apmaksā Nacionālais Veselības dienests.

Preiļu novada pašvaldība ir starp tām 64 Latvijas pašvaldībām, kurās ar šī gada 5. oktobri tika uzsākta pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” īstenošana. Projekta mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. Pieteikšanās notiek līdz 6. novembrim. Mācības sāksies 2018. gada janvārī, un to ilgums būs atkarīgs no izvēlētās mācību programmas. Projekts ilgs līdz 2022. gada 31. decembrim, un katru gadu tiek plānotas vairākas pieteikšanās kārtas, kurās būs piedāvātas citas nozares un programmas. Katrs strādājošais projektā piedāvātās mācības varēs izmantot tikai vienu reizi.

No 17. līdz 19. oktobrim SIA “Preiļu slimnīcā” teritorijā notika intensīvi teritorijas labiekārtošanas darbi, izzāģējot vairākus kokus, kuri traucēja augti citiem vai bija bīstami un slimi. Koku izzāģēšana slimnīcas teritorijā ir pamatota drošības apsvērumu dēļ. Pērn vasarā vētras laikā viena no liepām nolūza un radīja bojājumus ēkas logiem, ģimenes ārstu prakšu telpām. Koku izzāģēšana ir saistīta arī ar teritorijas labiekārtošanu. Tāpat arī tiek meklēti risinājumi vairākām kompleksām problēmām, piemēram, autostāvvietu izveide un lietus notekūdeņu un kanalizācijas sistēmas sakārtošana, norāžu un ceļazīmju izvietošana.

Turpinām ziņas

SIA «Preiļu saimnieks» 28. oktobrī un 4. novembrī rīko tradicionālās rudens uzkopšanas talkas privātmājām Preiļos, kurām ar SIA «Preiļu saimnieks» ir noslēgts līgums par individuālā 240 litru sadzīves atkritumu konteinera izvešanu. Talkas dienās pa noteiktu maršrutu kursēs SIA “Preiļu saimnieks” traktortehnika. Šīs talkas dod iespēju privātmāju iedzīvotājiem bez maksas atbrīvoties no dārza un lielgabarīta atkritumiem, par kuru izvešanu ārpus talkām ir jāmaksā. Taču talku norises galvenais noteikums ir tāds, ka iedzīvotājiem pašiem talkās jāpiedalās un jānāk palīgā savus atkritumus iekraut. Rudens uzkopšanas talkas tiek rīkotas Preiļu pilsētas privātmājām. Savukārt daudzdzīvokļu māju vecākie un iedzīvotāju iniciatīvas grupas tiek aicinātas griezties SIA «Preiļu saimnieks» ar iesniegumu un pieteikt pagrabu tīrīšanu.

Preiļu pagasta Līčos ceturtdien, 2. novembrī notiks Veselības profilakses diena, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Pasākums notiks no plkst. 12.00 līdz 17.00 Līču Kultūras namā. Uz veselības profilakses dienu tiek aicināts ikviens Preiļu novada, Latvijas iedzīvotājs. Pasākuma laikā dalībnieki varēs bez maksas noteikt vairākus sirds veselības rādītājus, kā arī noklausīties kardioloģes Tatjanas Ļvovas lekciju par sirds veselību un uzdot interesējošus jautājumus ārstiem. Asinsspiediena mērījumus veiks un sirds un plaušu funkcionālos stāvokli, ķermeņa masas indeksu un cukura līmeni asinīs noteiks SIA “Preiļu slimnīca” speciālisti.

2. novembrī plkst. 17.30 Preiļu novada Uzņēmējdarbības centrā Kooperatīva ielā 6 notiks Informatīvais seminārs “Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšana. Nosacījumi un renovācijas process”.

Un vēl par kultūras pasākumiem

27. oktobrī plkst. 19.00 Preiļu Kultūras namā amatierteātru festivāls „SĪKO JOKU BIRUMS-7”.

28. oktobrī plkst. 19.00 Pelēču Kultūras namā deju kolektīvu jautrais sadancis „Dejo ar mani!”

3. novembrī plkst. 20.00 Aizkalnes Tautas namā vokālo ansambļu sadziedāšanās svētki „Mana dziesma”. Piedalās: Aizkalnes vokālo ansambļu draugu kolektīvi.

4. novembrī Saunas Tautas namā plkst. 11.00 sarīkojums senioriem „Rudens, rudens, rudens...”, plkst. 15.00 Baltinavas teātra izrāde - 4. daļa „Ontona tragedeja”.

5. novembrī plkst.12.00 Pelēču Kultūras namā Krustpils pagasta amatierteātra "Savējie" humoristiska izrāde "Pilsētnieki". Ieeja par ziedojumiem.

Atstājiet komentāru