2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 2.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 2.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ordeņu kapituls 2017.gada 20.oktobrī nolēma par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt Viestura ordeni un Atzinības krustu vairākām militārpersonām un izglītības darbiniekiem, liecina oficiālais paziņojums izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Atzinības krusta IV šķiru un iecelt par ordeņa virsnieku Ordeņu kapituls lēmis puķkopi un liliju selekcionāri Antru Balodi, ilggadējo Aizkraukles pilsētas kultūras nama vīru kora "Staburags" māksliniecisko vadītāju un diriģenti Māru Batragu. Visbeidzot, piešķirt Atzinības krusta V šķiru un iecelt par ordeņa kavalieri Ordeņu kapituls lēmis VSIA "Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca" 3.rehabilitācijas nodaļas vecāko medicīnas māsu, garīgās veselības aprūpes māsu Skaidrīti Pudāni.

Preiļu pusē pētījuma "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" autori piedāvā saglabāt tikai vienu no piecām vidusskolām. Preiļu ietekmes areālā ieteikts attīstīt valsts ģimnāziju vai vidusskolu Preiļos, kam ir potenciāls piesaistīt 293 vidusskolēnus kopā ar gandrīz 100 jaunpienācējiem no reorganizējamajām Aglonas, Špoģu, Vārkavas, Rudzātu un Riebiņu vidusskolām. Pašreizējo divu skolu - Preiļu Valsts ģimnāzijas un 2.vidusskolas - vienlaicīgai pastāvēšanai neesot pamata demogrāfisko tendenču dēļ, proti, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, iedzīvotāju skaits Preiļos kopš 2000.gada sarucis par 2 tūkstoši 400 cilvēkiem jeb 27%. Tālab autori iesaka vidusskolu attīstīt uz valsts ģimnāzijas bāzes.

Turpinām ziņas

Jaunjelgavā šodien un rīt pasākumā "Latvijas karavīrs laikmetu griežos" pulcēsies vairāk nekā 300 jaunieši no dažādām Latvijas jaunatnes organizācijām. Pasākuma mērķis ir Latvijas jaunatnes saliedēšana, jauniešu valstiskā un patriotiskā audzināšana. Šodien jaunieši tiksies sadraudzības pasākumā Jaunjelgavas vidusskolā. Šodien no rīta jauniešu organizācijām norisināsies orientēšanās sacensības ar kontrolpunktiem Jaunjelgavas centra kultūrvēsturiskajās un nozīmīgākajās vietās. Savukārt Sēlijas novada skolās notiks biedrības "Latvijas ģenerāļu klubs" pārstāvju tikšanās ar skolu jaunatni un sarkanbaltsarkano lentīšu locīšana. Jaunjelgavas Vecpilsētas parkā būs apskatāma Nacionālo bruņoto spēku ieroču un ekipējuma izstāde, savukārt NBS Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri demonstrēs defilē programmu. Bet Jaunjelgavas kultūras namā notiks svinīgais pasākums, kurā norisināsies diskusijas ar biedrības "Latvijas ģenerāļu klubs" pārstāvjiem, sarunas ar karavīriem par viņu ikdienu starptautiskajās operācijās. Pasākums noslēgsies ar svinīgu lāpu gājienu uz Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem izveidoto piemiņas vietu Daugavas malā, kur tiks atklāta Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem veltītā piemiņas stēla. Tāpat Jaunjelgavas kultūras namā līdz 12.novembrim būs apskatāma fotogrāfa virsseržanta Gata Indrēvica izstāde "Misija".

Šā gada beigās tiks uzsākts īstenot Lauku partnerības “Sēlija”, Aizkraukles rajona partnerības un Daugavpils un Ilūkstes novadu lauku partnerības “Kaimiņi” starpteritoriālās sadarbības projekts „„Sēlijas salas” – tematiskais tūrisms mazajās lauku apdzīvotajās vietās kā ekonomiskās un sociālās izaugsmes veicinātājs Sēlijā”, akronīms „Sēlijas Salas”. Projekts „Sēlijas Salas” tiek īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam apakšpasākumā “Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība“, projekta vadošais partneris ir biedrība Lauku partnerība „Sēlija”. Projekta darbības norisināsies mazajās lauku apdzīvotajās vietās visā Sēlijas teritorijā, kopumā 17 „Salās” : Ilūkstes novadā – Dvietē, Eglainē, Subatē; Aknīstes novadā – Asarē, Gārsenē; Jēkabpils novadā – Zasā, Dignājā, Kaldabruņā; Salas novadā – Biržos, Sēlpilī; Viesītes novadā – Elkšņos, Saukā, Ritē; Neretas novadā – Mazzalvē, Pilskalnē; Jaunjelgavas novadā – Staburagā, Secē. Apstiprināts projekta publiskais finansējums 79 tūkstoši 606 eiro, kas nodrošinās projektā plānoto aktivitāšu īstenošanu – seminārus/darbnīcas/diskusijas, kuru laikā „Salas” izveidos savus tematiskā tūrisma produktus, jaunizveidoto tūrisma produktu prezentācijas pasākumus 17 „Salās”, vienota tūrisma bukleta izstrādāšanu un izdošanu visai Sēlijas teritorijai, kā arī strātēģiskās plānošanas dokumentu izstrādi, tūrisma jomas profesionāļu konsultācijas, situācijas izvērtējumu un mācību materiālu sagatavošanu.

Un vēl

Valsts SIA "Autotransporta direkcija", atsaucoties uz Salas novada pašvaldības lūguma vēstuli, ir veikusi grozījumus reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos. Maršrutā Jēkabpils - Rite – Nereta reiss plkst. 6.05 no pieturvietas "Nereta" kursēs no pirmdienas līdz svētdienai, iekļaujot kustības sarakstā pieturvietu "Ošāni" Ošānu ciema centrā. Maršrutā Jēkabpils - Rubeņi – Aknīste reiss plkst. 17.20 no Jēkabpils autoostas kursēs no pirmdienas līdz svētdienai, iekļaujot kustības sarakstā pieturvietu "Ošāni" Ošānu ciema centrā. Izmaiņas stājās spēkā no 2017.gada 1.novembra.

Atstājiet komentāru