2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 7.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 7.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pļaviņu novada iedzīvotājs Mārtiņš sociālajā vietnē facebook.com pauda sašutumu par to, ka Pļaviņu novada komunālie dienesti atstājuši iedzīvotājus bez ūdens trīs dienas. Mārtiņš facebook.com savā profilā rakstīja: “Man patīk veids, kā tiek risinātas problēmas Pļaviņu novadā no Pļaviņu komunālo puses - darbus sākam piektdien pēc 14:00, savukārt laikam jau ap 17:00 darba nedēļa ir beigusies! ….” Radio1, sazinoties ar Pļaviņu novada domes sabiedrisko attiecību speciālisti Sanitu Kitajevu, lūdza sniegt skaidrojumu, kāpēc iedzīvotāji Pļaviņu novadā nedēļas nogalē atstāti bez ūdens. Kitajeva informēja, ka Pļaviņu novada Aiviekstes pagastā piektdienas pēcpusdienā notika ūdensvada plīsums, un tika uzsākti labošanas darbi. Tie izrādījās sarežģītāki un apjomīgāki kā paredzēts un tos nebija iespējams paveikt nedēļas nogalē - pietdien. Tāpēc iedzīvotāji brīvdienās palika bez ūdens. Pirmdien ūdensvada plīsums likvidēts un ūdens padeve atjaunota. Viņa arī piebilst, ka notikušais tiek analizēts, lai turpmāk šādas neparedzētas situācijas risinātu veiksmīgāk un operatīvāk.

Šā gada stipro lietavu sekas Latgales zemnieki izjutīs vairākus nākamos gadus, intervijā aģentūrai LETA pauda Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda. Preiļu novadā, lai arī tas nav cietis tik stipri kā, piemēram, Baltinavas vai Kārsavas novads, plūdi pašvaldības ceļiem un infrastruktūrai ir nodarījuši iespaidīgus zaudējumus. Stipri no lietavām cietuši arī vietējie zemnieki. Plida norāda, ka kopējie pašvaldības infrastruktūrai - ceļiem, caurtekām, pludmalei un volejbola laukumiem - nodarītie zaudējumi tomēr nav mazi par 120 tūkstošiem eiro. Viņa norāda, ka smagākā situācijā ir zemnieki. Ja sākotnēji graudu raža tika prognozēta labāka nekā citus gadus, tad ar tās novākšanu zemnieki mokās vēl šodien. Joprojām ir vietas, kur novākt ražu nav iespējams. Lai gan zemnieki turpina vākt to, kas vēl ir savācams, ir skaidrs, ka nenovākti paliks vismaz 20-30% sējumu. Arī liela daļa nokulto graudu derēs tikai lopbarībai, nevis maizei vai sēklai. Pielijušo tīrumu dēļ zemniekiem ir pieauguši arī ar tehnikas bojājumiem saistītie zaudējumi, jo kombaini jau nav domāti buksēšanai. Plivda uzskata, ka plūdu sekas būs ilglaicīgas, zemnieki tās izjutīs ne tikai šogad, bet arī vairākus nākamos gadus, jo laicīgi nav tikuši iesēti ziemāji.

Turpinām ziņas

Piektdien, 10.novembrī, notiks Zemkopības ministrijas konkursa Latvijas skolu jaunatnei "Mūsu mazais pārgājiens 2017" laureātu apbalvošanas pasākums. Šogad konkursam tika iesūtīti 86 darbi: 1.-4.klašu grupā - 31, 5.-9.klašu grupā - 17, interešu izglītības pulciņu un mazpulku grupā - 31, savukārt 10.-12.klašu un profesionālo izglītības iestāžu grupā - 7 darbi. Konkursa uzvarētāju vidū 5.-9.klašu grupā ir arī Līvānu novada Jersikas pamatskolas 7.klase, bet Atzinību saņems Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas 5.klase. Savukārt 10.-12.klašu un profesionālo izglītības iestāžu grupā uzvarētāju vidū ir arī Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienības izglītības programmas "Lauksaimniecība" 2. un 3.kurss (L2 un L3). Savukārt Atzinību šajā grupā saņems Varakļānu vidusskolas 8.b un 9.klases pulciņš "Daba un cilvēkvide". Šogad konkurss "Mūsu mazais pārgājiens" notiek vienpadsmito reizi.

Aknīstes bērnu un jauniešu centrā 25.novembrī plkst.15 notiks trimdas komponista, pedagoga un diriģenta Imanta Mežaraupa atceres pasākums "In memoriam. Imants Mežaraups – 59". Šoreiz pasākums būs īpašs ar to, ka tajā tiks prezentēta rakstnieces Luānas Loinertes grāmata "Filadelfija: Imants Mežaraups - dzīvē un mūzikā", ko laidis klajā apgāds "Jumava". Pasākumā būs iespēja iegādāties grāmatu par īpašu cenu. Pirms grāmatas prezentācijas nelielā koncertā tiks izpildītas Mežaraupa kompozīcijas, kā arī viņam veltītie mūziķu priekšnesumi. Pasākumu organizē Imanta Mežaraupa daiļrades atbalsta fonds sadarbībā ar apgādu "Jumava" un Aknīstesnovada pašvaldību. Apmeklēt to aicināti mūziķi, diriģenti, izpildītāji, dziedātāji, mūzikas pedagogi, studenti un citi interesenti, ieeja pasākumā - par brīvu.

Un vēl

Sestdien, 11. novembrī pulksten vienos dienā Līvānu novada Latgales mākslas un amatniecības centrā Ievas un Bonifācija Cauņu bērnu, mazbērnu, mazmazbērnu darbu izstādes “Meklējot sākumu. Mantojums” atklāšanas pasākums. Izstādē varēs apskatīt bērnu - Roberta Caunes, Jāņa Caunes; mazbērnu – Ievas Garjānes, Alda Visocka, Daces Baltkājes; un mazmazbērnu – Kārļa Caunes un Rasas Deksnes darbus. Izstādes veidotāji stāsta, ka pasākuma ideja ir izgaismot mazos atklājumus Caunes dinastijas lielajā mantojumā. Izstādē sajūtama sasaiste starp pagātni, tagadni un nākotni. Mantojums ir kā pamats nemitīgai attīstībai, tas ir cieņas apliecinājums saviem senčiem un pamudinājums skatītājam aizdomāties par saviem senčiem, izzināt savas dzimtas mantojumu, novērtēt to un nodot to tālāk. Izstāde būs skatāma līdz 13.decembrim.

Atstājiet komentāru