2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada ziņas 2017.gada 10.novembrī

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada ziņas 2017.gada 10.novembrī

Līvānu Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Iedzīvotāji aicināti atbalstīt Līvānu novada pašvaldības ierosinājumu un parakstīties pret iecerētajām izmaiņām izglītības reformā, kura paredz no četrām pašreizējām Līvānu novada vidusskolām saglabāt tikai vienu - Līvānu 1. vidusskolu un kur kā vienīgais kritērijs vidusskolu saglabāšanai izvirzīts skolēnu skaits, neņemot vērā izglītības kvalitāti. Piemēram, 2017.gada 25.oktobrī Izglītības un zinātnes ministrija preses konferencē “Skolu tīkla pētījums” galaziņojumā “Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā” sadaļā “Līvānu ietekmes areāls” ir minēts sekojošais: “Depopulācijas un nepietiekamā vidusskolēnu skaita dēļ Rudzātu vidusskolu reorganizēt par sākumskolu. Lai arī skolas obligāto centralizēto eksāmenu indekss ir viens no augstākajiem valstī mazo lauku skolu vidū, tas nevar tikt uzskatīts par iemeslu, lai vidusskolas posmu saglabātu, kas būtu ekonomiski nepamatoti”. Tātad, augsta izglītības kvalitāte šajā pētījumā netiek uzskatīta par pietiekamu motivāciju vidusskolas saglabāšanai. Latvijas skolu reitingā 2016. gadā lauku vidusskolu grupā Rudzātu vidusskola ieguvusi 3. vietu, šogad – starp 20 labākajām, galīgie rezultāti vēl nav zināmi. Iegūto punktu skaits ir līdzvērtīgs labāko Latvijas ģimnāziju reitingiem. Arī iepriekšējos gadus Rudzātu vidusskolas rezultāti ir līdzīgi. Līvānu novada pašvaldība ir sagatavojusi vēstuli, ko iesniegs Izglītības un zinātnes ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Latvijas Republikas Saeimai. Vēstulei tiks pievienoti to Līvānu novada iedzīvotāju paraksti, kas protestē pret iecerētajām skolu tīkla izmaiņām.

Savukārt Līvānu 2. vidusskolu plānotajā skolu tīklā pētījuma autori vispār neiesaka iekļaut. Pētījumā minēts sekojošais: “Autori uzskata, ka divu skolu – 1. vidusskolas un 2. vidusskolas – vienlaicīgai pastāvēšanai nav pamata, lai gan abās skolās obligāto centralizēto eksāmenu rādītāji ir augsti. Līdz ar to arī Līvānu 2. vidusskola ir lēmusi par parakstu vākšanu pret plānoto skolu tīkla optimizāciju.

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, komentējot plānoto izglītības reformu, pauž savu nostāju, sakot: Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi plānu, kur ar aprēķiniem tiek pierādīts, ka vienīgais, kas mūsu valstī ir svarīgs, tas ir līdzekļu ietaupījums. Diemžēl nekādi citi kritēriji netiek ņemti vērā. Bet uz kā rēķina tiek taupīti līdzekļi? Inteliģences aizplūšana no laukiem. Lauku iedzīvotāju skaita samazināšanās. Nav izprotama attieksme, kad ministrija, veicot pētījumu, nevēršas ne pie vienas no iesaistītajām pusēm – ne pašvaldībām, ne izglītības iestādēm, ne pedagogiem. Nevienam neko nejautājot, tiek likts priekšā jau gatavs plāns. Tiek veikts matemātisks aprēķins, un tas arī kļūst par noteicošo faktoru skolu saglabāšanai vai slēgšanai. Diemžēl pēdējos gados valsts politika ir vērsta nevis uz līdzsvarotu Latvijas attīstību, bet uz lauku iznīcināšanu. Un tas ir mērķtiecīgi virzīts process, sašutumu pauž Andris Vaivods.

Līvānu novada iedzīvotāji, kuri vēlas parakstīties, balsojot pret plānotajām izmaiņām izglītības reformā, to var izdarīt Līvānu novada domes kancelejā, Līvānu 2. vidusskolā, Rudzātu pagasta pārvaldē, kā arī Rudzātu vidusskolā.

Turpinām ziņas

Ar sirsnīgu atklāšanu, vērienīgu Lielkoncertu un Ģimenes dienu, Stokholmā krāšņi izskanējuši Latviešu Reģionālie Kultūras svētki Eiropā Latvijas Simtgadei, Ziemeļeiropas reģionā. Pateicoties Līvānu novada domes, Līvānu novada Kultūras centra, SIA “Līvānu Kūdras fabrika” un deju kolektīva pašiniciatīvai, svētkus ar raitu dejas soli kuplināja arī Līvānu novada Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs “Daugavieši”. No 20. līdz 22. oktobrim Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā notika Reģionālie Kultūras svētki Eiropā Latvijas Simtgadei, Ziemeļeiropas reģionā. Svētkus, kurus organizēja Eiropas Latviešu apvienība sadarbībā ar Zviedrijas Latviešu apvienību, ir līdz šim vērienīgākais latviešu kultūras notikums Ziemeļvalstīs kopš 1989. gada 6.tajiem Eiropas trimdas latviešu dziesmu svētkiem Helsingborgā, Zviedrijā. Reģionālie Kultūras svētki Stokholmā pulcēja turpat 400 dalībniekus – dejotājus, koristus, folkloristus, amatniekus un citu nozaru pārstāvjus no 9 Eiropas valstīm.

Aprites ekonomika, ilgtspējīga attīstība un zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveids ir ļoti nozīmīgi jēdzieni. Biedrība „homo ecos:” piedāvā iespēju jauniešiem par tiem uzzināt vairāk un īstenot iniciatīvas savas dzīves telpas uzlabošanai! Apmācības tiks balstītas uz neformālās izglītības principiem ar mērķi, kopīgi mācoties, sekmēt videi draudzīgāku dzīvesveidu, izprast globālos izaicinājumus un risinājumus, kā arī izzināt efektīvu un gudru kampaņu un iniciatīvu veidošanu vietējai kopienai. Apmācību gaitā 20 jaunieši iepazīsies ar aprites ekonomikas un bezatkritumu saimniekošanas principiem un praktiskiem piemēriem, ilgtspējīgas attīstības mērķiem, kā arī zero waste kustību Latvijā un citur pasaulē. Apmācībās aicināti piedalīties jaunieši no 18-25 gadu vecumam, kuri ir iesaistīti vai nākotnē vēlas iesaistīties dažādu iniciatīvu veidošanā. Apmācībās kopumā piedalīsies 80 jaunieši no Latvijas un tjās pieteikties aicināti arī Līvānu novada jaunieši.

Latvijas valstij zīmīgā dienā – 11. novembrī pulksten četros pēcpusdienā pie Līvānu Atbrīvošanas pieminekļa, skanot tautas dziesmai “Ģērbies, Saule, sudrabota!”, tiks iedziedāta „Tautas Saimes grāmata”. Grāmata ir Latvijas simtgadei veltīts Rīgas aktīvo senioru alianses projekts, aktivizējot sabiedrību un katru līdzcilvēku Latvijā un ārvalstīs, atzīties mīlestībā Latvijai, uzrakstīt veltījumu, vēlējumu, pārdomas vai apsveikumu savai valstij jubilejā. Grāmata turpmāko mēnesi ceļos pa Līvānu novada bibliotēkām, un novada iedzīvotājiem neatkarīgi no vecuma, neatkarīgi no reliģiskās vai etniskās piederības, būs iespēja tajā rakstīt savus iespaidus, pārdomas un redzējumus, savus vēstījumus un rosinājumus, stāstus, pievienojot foto materiālus, zīmējumus vai citas radošas izpausmes stāstot - kāds bijis manas tautas, manas dzimtas, manas ģimenes, mans ceļš valsts pirmās simtgades nogrieznī.

Un vēl

Šonedēļ 6. novembrī Līvānos, Celtniecības ielā uzsāka ceļa ierakuma veidošanu. Lai nodrošinātu piekļuvi attiecīgajā teritorijā esošajiem uzņēmumiem, darbi tiek organizēti pa vienu ceļa pusi. Kad darbi vienā pusē būs pabeigti, tad ierakums tiks veidots otrajā ceļa pusē. Autovadītāji aicināti būt saprotošiem.

Līvānu novada pašvaldība aicina iedzīvotājus sniegt savus priekšlikumus par topošā Līvānu peldbaseina nosaukumu. Idejas jāiesniedz līdz 30.novembrim. Labākās idejas autors saņems balvā dāvanu karti peldbaseina apmeklējumam - 10 apmeklējuma reizēm. Vēl divu ideju autori saņems veicināšanas balvas. Aptauju varat aizpildīt Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.

Atstājiet komentāru