2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 14.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 14.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ministru prezidents Māris Kučinskis šodien sasaucis ārkārtas Krīzes vadības padomes sēdi, lai izskatītu lūgumus izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecībā 11 novados. Padomes sēdē izskata informāciju par Smiltenes, Kokneses, Pļaviņu, Viesītes, Jaunjelgavas, Apes, Neretas, Aizputes, Ventspils, Vecumnieku un Alojas novadu domju, kā arī biedrības "Zemnieku saeima" lūgumiem Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecībā to administratīvajās teritorijās. Sēdē piedalās arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Jau ziņots, ka valdība akceptēja 14,87 miljonu eiro izmaksāšanu Latvijas lauksaimniekiem par plūdu postījumiem no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Tāpat no šīs budžeta programmas plānots piešķirt arī 98 tūkstoši 300 eiro Lauku atbalsta dienestam un 13 tūkstoši 285 eiro Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram neparedzēto izdevumu segšanai, kas saistīti ar plūdos cietušo platību apsekošanu. Ilgstošo lietavu un plūdu radītās situācijas dēļ lauksaimniecības jomā izsludināta ārkārtas situācija 29 novados, tajā skaitā arī Aglonas, Līvānu, Preiļu, Vārkavas, Jēkabpils, Varakļānu, Krustpils, Salas un Aknīstes novados.

Šodien Aizkrauklē atklāta jauna "Mēness aptieka", kuras izveidē investēti aptuveni 30 tūkstoši eiro. Jaunā aptieka Aizkrauklē izveidota pēc vērienīgas rekonstrukcijas, kuras laikā ir paplašināta tirdzniecības zāle, mainīts apgaismojums un tās konceptam atbilstoši izvietotas aptiekas mēbeles. Iepriekš šajā vietā atradās SIA "Aizkraukles aptieka". Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Sentor Farm aptiekas" par "Aizkraukles aptiekas" īpašnieci kļuva šī gada sākumā, bet 11.jūlijā uzņēmums "Aizkraukles aptieka" tika likvidēts un šajā vietā šodien atklāta jauna Mēness aptieka.

Turpinām ziņas

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "VAKS" par 245 tūkstoši 900 eiro iegādāsies divas smagās automašīnas ar puspiekabi, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Abas smagās automašīnas iecerēts iegādāties līdz 2018.gada 10.jūlijam, piesaistot finansējumu Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai pasākumā "Ieguldījumi materiālajos aktīvos”. Jau ziņots, ka VAKS pagājušajā gadā strādāja ar 47,2 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 22,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kooperatīva peļņa samazinājās par 25,5% - līdz 720 tūkstoši 514 eiro. "VAKS" pamatdarbības vieta ir Valmierā, bet kooperatīvam ir trīs pastāvīgi strādājošas struktūrvienības -Varakļānos, Gulbenes novada Beļavā un Burtnieku novada Matīšos.

Apstiprinātajā lauku ceļu infrastruktūras uzlabošanas 2.kārtas projektā Preiļu novadā, Aizkalnes un Saunas pagastos paredzēts rekonstruēt ceļus "Rinči - Gorlišķi - Raudovka" un "Lielais Anspoku ceļš". Darbu gaitā tiks pārbūvēts ceļa segums 4,68 kilometru kopgarumā, kā arī izbūvētas asfaltbetona brauktuves seguma konstrukcijas (krustojumu) posmā "Rinči – Gorlišķi - Raudovka". Minēto lauku ceļu pārbūve tiks uzsākta 2018.gada pavasarī. Projekta "Preiļu novada lauku ceļu infrastruktūras uzlabošanas 2. kārta" realizācijas rezultātā tiks uzlabota vietējās nozīmes ceļu kvalitāte, kas nodrošinās labu piekļūšanu apdzīvotajām vietām. Tāpat tiks uzlabota satiksmes drošība un samazināts ceļa negadījumu risks. Projekta kopējās izmaksas ir 594 tūkstoši 250 eiro.

Un vēl

Valsts svētkos 18.novembrī Likteņdārzā no pulksten trijiem dienā būs tradicionāls saulrieta sagaidīšanas pasākums un šogad tā laikāpulksten četros pēcpusdienā tiks iedegti 18 ugunskuri. Latvijas dzimšanas diena Likteņdārza amfiteātrītā pie Daugavas tradicionāli tiks svinēta, kopīgi dziedot Latvijas himnu, klausoties Kokneses fonda padomes priekšsēdētāja Viļa Vītola uzrunu, skatoties Jūrmalas tautas deju kolektīvu "Zālīte" un "Vēlreiz" koncertu, baudot Kokneses dzejnieces Ārijas Āres radīto dzejoļu skaistumu, liekot svecītes Latvijas kontūras formā un sagaidot saulrietu ar simbolisko astoņpadsmit ugunskuru iedegšanu. Īpašs notikums būs Likteņdārza amfiteātra labās puses gājēju tiltiņa atklāšanas pasākums. Tas tapis ar Rīgas Rotari kluba pārstāvja Jurija Šteinbuka iniciatīvu un Latvijas Rotari klubu finansiālu atbalstu. Gājēju tilts ļaus Likteņdārza apmeklētājiem no amfiteātra turpināt dārza apskati uz skatu terases pusi. Likteņdārza draugu alejā 18.novembrī būs iespējams apskatīt visus līdz šī gada 24.septembrim reģistrētos bruģakmeņus.

Atstājiet komentāru