2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 16.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 16.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Zemkopības ministrija vērsusies Eiropas Komisijā ar lūgumu sniegt Latvijai finansiālo palīdzību no Eiropas Savienības Solidaritātes fonda šā gada vasaras un rudens lietavu radīto plūdu seku novēršanai. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norāda, ka Eiropas savienības Solidaritātes fonds paredzēts, lai reaģētu lielu dabas katastrofu gadījumā un izrādītu solidaritāti katastrofās cietušajiem Eiropas reģioniem. Saskaņā ar nosacījumiem uz palīdzību no Solidaritātes fonda var pretendēt valsts, kurā dabas katastrofas izraisītie tiešie zaudējumi pārsniedz trīs miljardus eiro vai arī 0,6 procentus no tās nacionālā kopienākuma, kas mūsu valsts gadījumā ir 145,74 miljoni eiro. Tā kā Latvijai radītie plūdu zaudējumi pārsniedz 145,74 miljonu eiro slieksni, Dūklavs iesniedzis pieteikumu ar lūgumu sniegt Latvijai finansiālu palīdzību no Solidaritātes fonda.

Jau ziņots, ka ilgstošo lietavu un plūdu radītās situācijas dēļ lauksaimniecības jomā izsludināta ārkārtas situācija 29 novados, arī Aglonas, Līvānu, Preiļu, Riebiņu, Vārkavas, Jēkabpils, Madonas, Varakļānu, Krustpils, Salas un Aknīstes novados.

Latvijā ir ļoti liels potenciāls dārzeņu audzēšanai. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis norāda, ka 2016.gadā augkopībā starp top piecām platībām, kādas dod lielākos ieņēmumus no hektāra zemes, ierindojās siltumnīcās audzēti tomāti, dzērvenes, krūmmellenes, bioloģiski audzēti ķiploki un zemenes. Cimermanis norāda, ka arī kartupeļu nozare ir viena no atbalsta maksājumiem mazāk atkarīgajām nozarēm ar augstu potenciālu, ja izdotos sasniegt Eiropas Savienības iepirkuma cenu līmeni. Patlaban gan kartupeļu vidējā iepirkuma cena Latvijā ir ievērojami zemāka nekā vidēji Eiropā. Neraugoties uz to, kartupeļu audzēšana Latvijā ikgadēji ir viena no rentablākajām nozarēm, jo pašizmaksa regulāri ir zemāka nekā iepirkuma cena. Turpretī graudkopībā pēdējie divi gadi ir bijuši slikti, un tieši graudkopībā pērn salīdzinājumā ar gadu iepriekš produktu vērtība kritusies par 17,32%. Pārējo produktu vērtības izmaiņas bijušas nelielas.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Dunavas kultūras namā šodien notiks Svinīgais pasākums veltīts Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai “Esmu Latvietis Latviskā Latvijā”. Piedalās Dunavas pamatskolas audzēkņi, Dunavas pagasta iedzīvotāji un ciemiņi. Bet 17.novembrī plkst. 22.00 Dunavas kultūras namā norisināsies svētku groziņballe kopā ar grupu “Aīda un draugi”.

Savukārt, rīt 17. novembrī plkst. 19:00 Jēkabpils novada Kalna pagasta kultūras namā norisināsies Jēkabpils novada svinīgs sarīkojums veltīts Latvijas proklamēšanas dienai “No četriem novadiem austs “. Programmā: Jēkabpils novada Goda rakstu pasniegšana, svētku koncerts. Plkst. 22:00 Svētku balle. Spēlē grupa “Kamēr jauni”. Ieeja bez maksas.

Valsts svētku dienā - 18.novembrī plkst. 19.00 Ābeļu pagastā notiks Latvijas Neatkarības proklamēšanas gadadienai veltīts pasākums: koncerts, režisora Askolda Saulīša dokumentālā filma “Astoņas zvaigznes”. Filma par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem. Savukārt plkst. 22.00 - Svētku balle kopā ar Andri Skuju.

Svētdien, 19. novembrī plkst. 19:00 Dignājas pamatskolas zālē Valsts svētku koncerts “Vilksim košu zelta jostu, apkārt savu Tēvuzemi”. Programmā: • Atzinības rakstu pasniegšana, • Svētku koncerts. Plkst 22.00 balle kopā ar grupu ‘’Sēnīte’’. Ieeja bez maksas. Galdiņu rezervācija: mob.t. 26439901.

Un vēl

Jaunjelgavā tiks veidots piemineklis pirmajam Latvijas satiksmes un darba lietu ministram Teodoram Hermanovskim, lēmuši Jaunjelgavas novada domes deputāti. Piemineklis tiks veidots pēc vietējās kultūras veicināšanas biedrības iniciatīvas. Plānots, ka Hermanovska pieminekļa metu konkursa žūrijas komisija, kuras sastāvā ir pašvaldības, biedrības un Satiksmes ministrijas pārstāvji, izstrādās metu konkursa nolikumu. Līdzekļi - ne vairāk kā 1500 eiro - konkursa uzvarētājam tiks paredzēti pašvaldības 2018.gada budžetā. Ministru kabineta publiskotā informācija liecina, ka Hermanovskis bija ministrs pagaidu valdībās no 1918. līdz 1920.gadam.

Atstājiet komentāru