2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 17.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 17.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Rīt, 18. novembrī pulksten 17.30 Līvānu novada Kultūras centrā norisināsies Latvijas Republikas 99. proklamēšanas gadadienas sarīkojums - LR prezidenta kancelejas dāvātā koncertprogramma ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Par godu Latvijas proklamēšanas gadadienai Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar aģentūru „Latvijas Koncerti” 18. novembrī rīkos ikgadējos Valsts svētku koncertus visos Latvijas novados. Šogad koncerti izskanēs piecās pilsētās, tajā skaitā arī Līvānos. Novadu koncertu norises vietās tiešraidē notiks Valsts prezidenta uzrunas pārraidīšana. Līvāniem prezidenta kanceleja dāvā koncertprogrammu ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Diriģents – Guntis Kuzma. Tāpat svētku sarīkojumā tiks pasniegti Līvānu novada domes atzinību raksti, novada sakoptības konkursa “Topi skaistāks mans novads” uzvarētāju godināšana. Sarīkojuma vadītāji Elīna Vāne un Normunds Ločmelis. Pēc sarīkojuma katram apmeklētājam svētku tortes gabaliņš! Līvānu novada dome, izskatot iedzīvotāju un organizāciju iesniegtos priekšlikumus, nolēma apbalvot ar Līvānu novada domes Atzinības rakstu un naudas balvu 200 EUR apmērā 11 nominantus, ar informāciju par katru no tiem plašāk var iepazīties Līvānu novada domes mājaslapā.

Nākamnedēļ, 22.novembrī Pļaviņās tiks atklāts par 212 tūkstoši 95 eiro rekonstruētais Stacijas laukums. No 22.novembra laukumā tiks atvērta arī starppilsētu un vietējā maršruta autobusu pieturvieta. Šogad laukumā, kas vienlaikus ir arī Dzelzceļa un Pasta ielas krustojums, tika veikti vērienīgi pārbūves darbi: uzklāts bruģa segums sabiedriskā transporta stāvlaukumam un asfalta segums ielām, izbūvētas ietves un četras platformas pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai, uzstādītas ceļazīmes, izvietoti soliņi, pieturvietu nojumes, autostāvvietas un infostendi. Būvdarbus Pļaviņās veica SIA "Krustpils".

Rēzeknes novadā, Lūznavas muižā notikušajā ikgadējā Latgales tūrisma konferencē nosaukti šī gada laureāti tūrisma jomā Latgalē sešās nominācijās. Nominācijā "Labākā tūristu mītne laukos" šogad uzvarējis atpūtas komplekss "Lejasmalas", bet nominācijā "Labākā tūristu mītne pilsētā" - atpūtas komplekss "SanMari". Par labāko nominācijā "Labākais jaunais tūrisma objekts" šogad atzīts salons "Pelnrušķītes sapnis", bet nominācijā "Inovatīvākais tūrisma produkts" - Ziemeļlatgales pieci vides instalāciju objekti: Rugājos - "Loba doba", Kārsavā - "Uguns", Balvos - "Gaiss", Viļakā - "Ūdens", Baltinavā - "Zeme". Savukārt Rēzeknes pilsētas Tūrisma attīstības centrs atzīts par labāko nominācijā "Tūrisma informācijas centrs". Simpātiju balvu šogad ieguva Latgales dzejniece un profesionāla tūristu gide Anna Rancāne. Visiem laureātiem tika pasniegti Vārkavas novads meistara Jāņa Spuriņa darinātie koka pulksteņi.

Turpinām ziņas

Viesītes un Plaviņu novada mēri iesnieguši protesta vēstuli Izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim. Vēstule iesniegta saistībā ar publicēto pētījumu par skolu optimizāciju Jēkabpils areālā. Pēc pētījumā secinātā sanāk, ka drīzā nākotnē vairākas novadu skolas jāslēdz, savukārt citas jāpārveido.

Jau ziņots, ka pētnieki ieteica Viesītes vidusskolu pārveidot par pamatskolu, uzsverot, ka apmierinošais organizēto centralizēto eksāmenu indekss - 52,4% - nevar tikt uzskatīts par argumentu, lai vidusskolas pastāvēšana būtu ekonomiski pamatota. Autori paredz, ka vidusskolēni mācības turpinās Neretā vai Jēkabpilī. Tāpat arī depopulācijas un nepietiekamā vidusskolēnu skaita dēļ Pļaviņu novada ģimnāziju pētījumā ieteikts reorganizēt par pamatskolu. Attīstības plānā pieņemts, ka lielākā daļa vidusskolēnu mācības turpinās Koknesē, bet daļa to varētu darīt Jēkabpilī. Galvenie argumenti par labu Pļaviņu ģimnāzijas, nevis Kokneses vidusskolas reorganizācijai, ir mazāks esošo skolēnu skaits, apdzīvotās vietas mazāka ekonomiskā vilkme, skolas nespēja piesaistīt citu reorganizējamo skolu skolēnus.

Šādai reorganizācijas iecerei nepiekrīt Viesītes un Pālviņu novada pašvaldības, tāpēc tika sagatavota un iesniegta protesta vēstule Izglītības un Zinātnes ministram. Saņemot protesta vēstuli Kārlis Šadurskis pašvaldību vadītājiem norādījis, ka pārliekam uztraukuma nav pamata, jo, pirmkārt, tas esot tikai pētījums, un tā rezultāti nav akmenī iecirsti. Otrkārt, lielākas izmaiņas skolu jomā varētu notikt tikai pēc sešiem gadiem.

Un vēl

Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” norisinājās astotais Latvijas līnijdeju un kantrī vesterna deju čempionāts. Tajā, dažādās vecuma un sagatavotības grupās, startēja 128 līnijdejotāji no visas Latvijas. Starp dalībniekiem bija arī Jēkabpils novada Dunavas kultūras nama līnijdeju grupas “Maybe” dejotājas – Rēzija un Katrīna Ērgles un Ksenija Šulte. Meitenes čempionātam sagatavoja līnijdeju grupas “Maybe” vadītāja Līga Navicka. Māsas Rēzija un Ksenija startēja grupā “Social Teen Female”, kurā Katrīnai nedaudz pietrūka līdz goda pjedestālam, jo tika izcīnīta ceturtā vieta. Savukārt, Rēzija sīvajā jauniešu konkurencē ieguva godalgoto trešo vietu. Ksenija startēja grupā “Social Adult Female”, konkurence bija lielāka nekā jauniešu grupā, bet tas dejotājai neliedza parādīt savu dejotprasmi un čempionātā iegūt godalgoto zelta medaļu. Latvijas čempionātā Dunavas dejotājs piedalījās pirmo reizi.

Atstājiet komentāru