2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada ziņas 2017.gada 24.novembrī

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada ziņas 2017.gada 24.novembrī

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Skolu tīkla optimizācijas pētījums veikts ar mērķi nodarīt kaitniecību reģionu attīstībai, tā Reģionālo attīstības centru apvienības organizētajā konferencē pauda Līvānu novada priekšsēdētājs Andris Vaivods. Viņš ir pārliecināts, ka Izglītības uz kultūras ministrijas veiktais skolu tīkla optimizācijas pētījums veicinās reģionu izmiršanu, jo vietējie iedzīvotāji pēc skolu slēgšanas novadus pametīs un pārcelsies vai nu uz Rīgu un Pierīgu, vai dosies uz ārzemēm. Viņaprāt, lai arī šis pētījums skandina "skolu tīkla sakārtošana", dzīvē tas nozīmējot pilnvērtīgas novada dzīves likvidēšanu, jo iedzīvotāji bez skolām dzīvot pašvaldībās nepaliks. Vaivods uzskata, ka šis pētījums ir veikts vienpusēji, jo neviens fiziski nav bijis novados uz vietas. Lai arī saka, ka katrai pašvaldībai būs jālemj par skolu likvidēšanu, balstoties uz kritērijiem, neviens nav pateicis, kādi šie kritēriji būs, līdz ar to pašvaldības ir neziņā. Vaivods arī izteicās, ka, ilgstoši "zombējot" sabiedrību, ka skolas ir jālikvidē un tās nav nepieciešamas, iedzīvotāji sāk tam ticēt. Tas esot tāds padomju varas paņēmiens - stāstīt tik ilgi, kamēr cilvēki tiešām notic, ka iecere ir laba, bet patiesībā valdība cenšas uzburt kaut kādu pasaku pasauli, neredzot kā tas fiziski ietekmēs pašvaldību dzīvi. Vaivodu uztrauc arī risks zaudēt uzņēmējus - tā esot viena no lielākajām iedzīvotāju grupām, kas Līvānu novadā pieprasa iespēju kvalitatīvi skolot bērnus. Uzņēmēji piedalās gan skolu attīstības programmu nodrošināšanā, gan pedagogu darba veicināšanas pasākumos. Taču tagad viņam iedzīvotājiem jāskatās acīs un jāsaka, ka viņu bērniem skolas vairs nebūs un ir jāmeklē iespējas braukt uz 30 vai 60 kilometrus attālām iestādēm. Vaivods izteicās, ka pašreizējais skolu tīkla optimizācijas plāns veicināšot vien to, ka no novadiem aizbrauks jauni, darbspējas vecuma iedzīvotāji, paliekot vien pensionāriem.

Latvijas Darba devēju konfederācija pagājušajā nedēļā godināja labākos darba devējus reģionos un valstī, kā arī nosauca Gada tautsaimnieku. Tā ir kvalitātes novērtējuma balva īpaši veiksmīgiem un sociāli atbildīgiem uzņēmumiem. Gada tautsaimnieka balvu no Valsts Prezidenta Raimonda Vējoņa saņēma ilggadējais SIA Latvijas Mobilais telefons valdes priekšsēdētājs Juris Binde. Arī Dienas bizness savu speciālbalvu – apmeklēt visus Dienas Biznesa uzņēmēju kluba pasākumus, pasniedza Jurim Bindem. Savukārt labākā darba devēja Latvijā balvu no Ministru prezidenta Māra Kučinska saņēma a/s Latvijas valsts meži. Par labāko darba devēju Latgalē atzīts Līvānu novada optiskās šķiedras uzņēmums SIA Light Guide Optics International.

Turpinām ziņas

Rīt pulksten divos dienā Līvānu novada kultūras centrā notiks Slāvu kultūras ansambļa “Uzori” 6. Tautasdziesmu festivāls. Jau ziņots, ka .Slāvu biedrība savu darbību Līvānu novadā sāka 2000. gada 14.februārī kā neformāla interešu grupa, kas apvieno dažādas tautības ar mērķi palīdzēt integrēties sabiedrībā, saglabāt tautu tradīciju īpatnību un daudzkrāsainību. Neformālā biedrība kā interešu grupa darbojās deviņus gadus. Oficiāli biedrība reģistrēta 2008.gada 25.augustā, iegūstot biedrības statusu ar nosaukumu Slāvu biedrība „Uzori". Biedrības misija un mērķi joprojām nav mainījušies – Latvijas sabiedrības integrācija, sadarbība ar līdzīgām organizācijām Latvijā un ārvalstīs. Īpaša uzmanība veltīta nacionālajām minoritātēm, organizējot dažāda veida pasākumus, kas veicina iekļaušanos latviskajā vidē, tādējādi stiprinot cittautiešu līdzdalību sabiedrības dzīves norisēs.

Šīs nedēļas sākumā Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā atklāta izstāde par ungāru ārstu Ignacsu Zemmelveisu “Sievieti sargājot”. Izstādi atklāja Ungārijas vēstniecības Latvijā pirmā sekretāre Alexandra Csizmadia un Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Izstāde ir par ungāru ārstu Ignacsu Zemmelveisu, kurš plašāk pazīstams kā antiseptisko procedūru pionieris. Bieži vien viņš tiek dēvēts par "māšu glābēju", jo tieši viņš bija tas, kurš savulaik ieteica roku mazgāšanas praksi. Izstāde "Sievieti sargājot..." stāsta par izcilā mediķa sasniegumiem. Izstāde savu ceļojumu pa Latviju aizsāka 2016. gadā oktobrī, kad Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā tika organizēta sievietes veselībai veltīta konference. Izstādes materiāli ir tulkoti arī latviešu valodā. Izstāde Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Nozaru literatūras nodaļā būs apskatāma līdz 2018. gada janvāra beigām.

8. decembrī Jersikas/Madalienas Sv. Marijas Magdalēnas Romas katoļu baznīcā notiks Adventa laika “Muzikāls lūgšanu vakars”. Tas sāksies pulksten 19.30 ar Svēto Misi / Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgās Ieņemšanas svētkiem. Pēc dievkalpojuma – Adventa laika MUZIKĀLS LŪGŠANU VAKARS, kas norisināsies iniciatīvā - “ Gaisma Latvijai”. Jau ziņots, ka gaidot Latvijas simtgadi, pasākuma „Baznīcu nakts” rīkotāji aicina Latvijas kristīgās draudzes piedalīties lūgšanu iniciatīvā par mūsu valsti #GaismaLatvijai. Draudzes tiek aicinātas kādā no vakariem sapulcēties uz lūgšanu vakaru, iedegt dievnama logos svecītes, kā arī vārdos un mūzikā pateikties un lūgties par mūsu valsti un tautu.

Un vēl

Līvānu novada iedzīvotāji joprojām aicināti sniegt priekšlikumus par topošā Līvānu peldbaseina nosaukumu. Idejas tiek gaidītas līdz 30.novembrim. Labākās idejas autors saņems balvā dāvanu karti peldbaseina 10 reižu apmeklējumam. Vēl divu ideju autori saņems veicināšanas balvas. Aptauju var aizpildīt Līvānu novada mājaslapā.

Atstājiet komentāru