2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 27.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 27.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas nu jau gandrīz 100 gadu ilgajā vēstures nogrieznī vēl nav bijis grāmatas, kas būtu bijusi rakstīta tikai ar roku, kuru rakstītu pati tauta, un kur ikvienam iedzīvotājam būtu bijusi iespēja to darīt! Pēc Rīgas Aktīvo senioru alianses RASA iniciatīvas ir izveidota Latvijas valsts simtgadei veltīta „Tautas saimes grāmata”, kas ceļo pa Latviju un kurā katram iedzīvotājam ir unikāla iespēja ļoti personiski uzrunāt valsti, uzticēt savus spožākos mirkļus un savas emocijas, uzticēt Latvijai tās simtgadē savu piedzīvoto un pārdzīvoto, paskatoties uz savu dzīvi Latvijas valsts 100 gadu pastāvēšanas kontekstā. Valsts svētkos šī grāmata nonāca Krustpils novadā. Tautas saimes grāmatas cilvēku sarakstītie 25 sējumi glabāsies Latvijas Nacionālājā bibliotēkā. Pirmie tautas saimes grāmatā savus ierakstus atstāja mežārieši, pagājušajā nedēļā grāmatā savus ierakstus veica vīpieši. Savukārt no rītdienas, 28. novembra līdz 3. decembrim grāmata būs pieejama Krustpils pagastā, no 4. –līdz 8. decembrim Variešu pagastā, no 9. līdz 12. decembrim Kūku pagastā un no 13. – 18. decembrim Atašienes pagastā. Grāmata atradīsies pagastu pārvaldēs.

Aizkraukles Profesionālajai vidusskolai izveidojusies sadarbība ar līdzīgu izglītības iestādi Lietuvā. Četri Aizkraukles Profesionālās vidusskolas audzēkņi, topošie būvizstrādājumu galdnieki, “Erasmus+” projektā divas nedēļas praktizējās Kauņas tehniskajā profesionālo mācību centrā Lietuvā. Tā ir viena no lielākajām Lietuvas profesionālās izglītības iestādēm, kurā ir ieguldīti lieli Eiropas fondu līdzekļi materiālās bāzes uzlabošanā. Sadarbība ar lietuviešiem sākās pirms diviem gadiem, kad aizkrauklieši “Erasmus+” projektā iepazina Lietuvas profesionālās skolas un viesojās arī šajā skolā. Sadarbība ir abpusēja — šomēnes Aizkraukles Profesionālajā skolā un SIA “Avēnija VP” praktizējas trīs Lietuvas skolas audzēkņi, topošie automehāniķi. Lietuvas skolēni bija arī Aizkraukles uzņēmumā “Auto Cardan”. Prakse viņiem noslēgsies 1. decembrī.

Turpinām ziņas

Lai arī pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" Jaunjelgavas vidusskolu ieteikts pārveidot par sākumskolu, pašvaldība uzskata, ka skola ir jāsaglabā. Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks informēja, ka pašvaldības ilgtermiņa attīstības plānos un arī izglītības jomas plānošanos dokumentos vidējās izglītības iestādi paredzēts saglabāt, statusa maiņa iespējama novada skolās, taču par tām domes priekšsēdētājs nevēlas pagaidām spriest. Domes priekšsēdētājs pētījumu sauc par dīvainu, jo tā aprakstošajā daļā norādīts uz daudziem tautsaimniecības attīstības un citiem faktoriem, taču ieteicamās reformas balstītas skolēnu skaitu uz attālumu starp izglītības iestādēm. Jau vēstīts, ka pētījumā Jaunjelgavas vidusskolu ieteikts pārveidot par sākumskolu. Pētnieki uzskata, ka augstais obligāto centralizēto eksāmenu indekss, kas sasniedz 62,6%, nevar tikt uzskatīts par argumentu, lai vidusskolas pastāvēšana ar gandrīz astoņkārt zemāku skolēnu skaitu par kritērijos noteikto būtu ekonomiski pamatota. Autori paredz, ka vidusskolēni mācības turpinās netālu esošajā un ērti sasniedzamajā Aizkrauklē

Viesītes novada pašvaldības parakstījusi līgumu par ceļa Jaunkančuki-Priede-Ikšķiles pārbūvi, ko plānots veikt līdz nākamā gada beigām. Ceļš Jaunkančuki-Priede-Ikšķiles savieno divus valsts nozīmes ceļus - Viesīte–Deši–Sauka–Rite un Daudzeva–Viesīte–Apserde -, tas ir paredzēts lauksamniecības un mežsaimniecības smagsvara kravu pārvadāšanai, kalpo arī lauku apsaimniekošanai, cilvēku piekļūšanai saimniecībām. Īstenojot pārbūves projektu, paredzēta koku un krūmu zāģēšana ar celmu raušana, caurteku demontāža un uzstādīšana, seguma būvniecība. Plānots arī izrakt grāvjus, izveidojot sāngrāvju un ūdens atvades sistēmu. Uz nekustamajiem īpašumiem tiks izbūvētas nobrauktuves. Jau vēstīts, ka Viesītes novada pašvaldība par 565 tūkstoši 395 eiro pārbūvēs vietējo ceļu Jaunkančuki-Priede-Ikšķiles, ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Un vēl

No šodienas, 27.novembra Brāžu senkapi Mārcienas pagastā, Madonas novadā, vairs nebūs Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Latvijas Vēstnesī publicētajā paziņojumā norādīts, ka apbedījumi zaudējuši savu kultūrvēsturisko vērtību jau pagājušā gadsimta 70.gados, kad kapa vietu kalniņa daļa tika izlīdzināta ceļa būves laikā, taču 1998.gadā Brāžu kapi pieminekļu sarakstā pārapstiprināti, jo tiem bijusi saistība ar Asmu mājām, taču tagad apbedījumi uztverami kā cits objekts. Tāpat pēdējo gadu laikā Brāžu kapu teritorijā nav atrastas arheoloģiski nozīmīgas liecības.

Atstājiet komentāru