2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils novada ziņas 2020.gada 10.septembrī

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils novada ziņas 2020.gada 10.septembrī

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novadu raksturo plaši meži, lauksaimniecības zeme, dabas objekti un skaistas ainavas, Daugava 60 kilometru garumā. Meži klāj 47% no Jēkabpils novada kopējās platības, kas ir viena no lielākajām novada dabas bagātībām. Novadā atrodas 10 Eiropas Savienības izveidotā aizsargājamo teritoriju tīkla „Natura 2000” teritorijas: deviņi dabas liegumi un daļa dabas parka „ Dvietes palienes”. Tās ir vērtības, ar ko novads lepojas, taču arī raisa pietāti, jo dabai piemīt varens spēks, novada teritoriju pakļaujot neprognozējamiem riskiem – plūdiem un ugunsgrēkiem. Postoši plūdi Jēkabpils novadu skāra 2013. gadā. Teritorija bija applūdusi vairāk nekā tūkstoš 500 hektāru platībā, no ārpasaules atdalot 26 mājas, bet kopumā plūdi skāra 39 mājas, kurās dzīvoja 82 pieaugušie un 15 bērni.

Lai izstrādātu dabas teritoriju ilgtspējīgu vides pārvaldības sistēmu, ierobežotu iespējamos riskus un mazinātu ārkārtas situāciju radītos zaudējumus un sekas, Jēkabpils novada pašvaldība kopā ar partneriem no Latvijas un Baltkrievija ir sākusi Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. -2020. gadam Eiropas kaimiņattiecību instrumenta atbalstītā projekta “Ilgtspējīgas vides pārvaldības sistēmas attīstība Zemgales reģiona dabas teritorijās un Braslavas Nacionālajā dabas parkā” ieviešanu. 

Jēkabpils novads projektā  iegādāsies ugunsdzēsēju aprīkojumu brīvprātīgajiem ugunsdzēsējiem Rubenes un Kalna pagastā, pārvietojamo plostu un ģeneratoru Dunavas pagastā. Projekta ieviešana ilgs divus gadus, un tā kopējais finansējums ir 443 tūkstoši 862 eiro. Jēkabpils novada pašvaldības kopējais projekta budžets ir 49 tūkstoši 913 eiro.

Turpinām ziņas

12. septembrī pulksten 14 sāksies Dzejas dienas Jāņa Akuratera dzimtajās mājās “Jaunzemjos” Jēkabpils novada Ābeļu pagastā. Jāņa Akuratera dzeju lasīs Pēteris Draņevičs un Ābeļu amatierkolektīva “Cerība” aktieri. Būs arī laikmetīgā dzeja autoru izpildījumā. Pasākumā ieeja bez maksas. Uz pasākumu no Ābeļu Tautas nama kursēs autobuss, interesentiem lūgums zvanīt 25766183 (Inga).

12. septembrī pulksten 18 Dzejas dienām veltīts sarīkojums notiks Dignājas pamatskolas zālē – koncertballe “Es neesmu dzejnieks, bet… daži tomēr IR!”. Koncertā piedalās dzejnieks, atdzejotājs Māris Salējs, dziesminieki Zane Daugule, Antra Vēvere, Eduards Cauna un Arnis Čakstiņš. No pulksten 20 balle, muzicēs grupa “Starpbrīdis”. Sakarā ar ierobežoto vietu skaitu ir vēlama iepriekšēja pieteikšanās – tel. 20239071 (Arnis).

19. septembrī amatniecības centrā “Rūme” Zasā norisināsies pasākums “Dzejas krājumi ziemai” ar interesantu, daudzveidīgu aktivitāšu piedāvājumu. Pulksten 10 notiks ražas tirgus atklāšana. Pulksten 10.30 varēs ļauties tautasdziesmu meditācijai kopā ar Ingu Karpiču, savukārt plkst. 11.30 vērot – videoklipa “Mīļā Māra maizi cepa” pirmatskaņojumu. Pulksten 12 kopā ar sēļu sētas “Gulbji” saimnieci Ritu Skrējāni pasākuma dalībnieki gatavos pusdienu zupu. Pulksten 14 ar savām dziesmām priecēs Kārlis Kazāks. Pasākuma noslēgumā - koncertprogramma “Latviešu dzejas melodijas”.

Un vēl

Jēkabpils novada Dzimtsarakstu nodaļa aicina pieteikties pārus, kuri laulībā nodzīvojuši 25, 30, 40, 50 un vairāk gadus. Tos suminās pasākumā 7.novembrī pulksten 15 Kalna kultūras namā. Pieteikšanās līdz 30.septembrim. Savu dalību pasākumā var pieteikt sazinoties pa tālr.27829666  vai rakstot e-pastā dzimtsaraksti@jekabpilsnovads.lv

19. septembrī pulksten 10 Dignājas pamatskolas stadionā norisināsies Jēkabpils novada atklātais Futbola turnīrs! Dalība turnīrā bez maksas.

27. septembrī interesenti aicināti baudīt rudeni, dodoties kājām no Slates līdz Zasai. Šī gada februārī notika bijušā šaursliežu dzelzceļa izpēte no Slates līdz Aknīstei un šis pārgājiens būs kā  loģisks turpinājums dzelzceļa  maršrutā Aknīste–Viesīte. 15 km pārgājienā tiks apzinātas ne vien bijušās dzelzceļa stigas un staciju ēkas, bet arī apmeklēti nozīmīgākie apkārtnes apskates objekti. Dalība ekspedīcijā bez maksas, bez iepriekšējas reģistrācijas. Pieteikšanās un sīkāka informācija – 28616357, selijaslaivas@gmail.com.

Atstājiet komentāru