2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Aknīstes novada ziņas 2021.gada 5.janvārī

Jēkabpils Radio1 Aknīstes novada ziņas 2021.gada 5.janvārī

Radio1 Aknīstes novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No janvāra Aknīstes novadā ir mainījusies maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. SIA "Vidusdaugavas SPAAO" skaidro, ka, ņemot vērā dabas resursu nodokļa pieaugumu, augusi arī maksa par sadzīves atkritumu noglabāšanu poligonā "Dziļā vāda". Līdz ar to proporcionāli mainīsies arī maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanu "Vidusdaugavas SPAAO" apkalpotajās pašvaldībās. No 1.janvāra Aknīstes novada teritorijā maksa par vienu kubikmetru sadzīves atkritumu apsaimniekošanu būs 17,76 eiro plus 21% PVN.  

Sadzīves atkritumu savākšana, pārkraušana, uzglabāšana un pārvadāšana, ko veic AS Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums par vienu kubikmetru bez PVN izmaksās 7,64 eiro, savukārt sadzīves atkritumu apglabāšanas izmaksas atkritumu poligonā «Dziļā vāda» Mežāres pagasta Krustpils novadā par vienu kubikmetru bez PVN izmaksās 10,12 eiro. Abi šie izmaksu posteņi kopā par atkritumu apsaimniekošanu veido 17,76 eiro bez PVN. Turklāt sadzīves atkritumu savākšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas un pārvadāšanas izmaksu postenis paliek nemainīgs. Dārgāka kļuvusi sadzīves atkritumu noglabāšana poligonā Dziļā vāda un tas ir sadārdzinājis sadzīves atkritumu apsaimniekošanas izmaksas Aknīstes novadā.

Turpinām ziņas

Sadarbībā ar Aknīstes novadpētniecības muzeju tapusi vēsturisko stāstu sērija par Aknīsti. Pirmais stāstu cēliens ir par Pasta parku Aknīstē. Stāsta gids Aknīstes novadpētniecības muzeja vadītāja Līga Jaujeniece. Links uz audiostāstu pieejams Aknīstes novada pašvaldības mājaslapā.

Vēl viens stāsts ir par Aknīstes pilsētas senāko ēku - 19. gadsimta 60. gados celtā luterāņu baznīca. Šajā, pēc skata vienkāršajā un askētiskajā namā var uzzināt, kādam tam saistība ar starpkaru Latvijas preses izdevumu – žurnālu „Atpūta”, kā enerģiskās draudzes dāmas savulaik rīkoja “bazārus”, lai vāktu līdzekļus jauna dievnama celtniecībai un kurā vietā baznīcā skanēja Ziemassvētku melodijas. Plašāk ar stāstu par Aknīstes luterāņu baznīcu var iepazīties Aknīstes novada pašvaldības mājaslapā. 

Un vēl

Aknīstes vidusskolas 1. klases izglītojamie pirms Ziemassvētku brīvdienām saņēma bezmaksas medu no Latvijas Biškopības biedrības Eiropas mēroga akcijas “Eiropas medus brokastis”, glīti iesaiņotu saldu dāvaniņu, kurā bija trīs veidu medus – viršu, dažādu ziedu un meža. Kad bērni kopā ar ģimeni medu izgaršoja mājās, par piemiņu palika magnētiņš, uz kura var izlasīt 7 iemeslus, kādēļ jālieto medus.  Ļoti daudz par bitēm un medu bērni uzzināja, kad skolā noskatījās piedāvāto filmiņu - “Medus diena dravā ”. Pēc filmas noskatīšanās bērni runāja par medus iegūšanas procesu un krāsoja darba lapu - Medus ceļu. 

Atstājiet komentāru