2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 19.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 19.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No šodienas, 19.aprīļa, visās Krustpils novada pašvaldības skolās tiks nodrošināts mācību process klātienē 1.-6.klasēm, kā arī rotācijas kārtībā klātienē mācības 7.-9. un 11.klasē, nodrošinot klašu nepārklāšanos. Tāpat nolemts, ka atļautas individuālās konsultācijas izglītojamajiem klātienē, kā arī ārpus telpām tiks īstenotas līdz piecām nodarbībām formālajā izglītībā vienas klases izglītojamajiem, ne vairāk kā 10 personām grupā,  pamatizglītības vai vidējās izglītības pakāpē no attiecīgajā nedēļā paredzēto nodarbību skaita.

Iecavas upē Cenu pagastā konstatēts naftas produktu piesārņojums. Valsts vides dienests naktī uz svētdienu īsi pēc pusnakts saņēma informāciju no pašvaldības policijas, ka Cenu pagastā Iecavas upē pie Rasas ielas tilta novērota degvielas noplūde. Sadarbībā ar VUGD Iecavas upē operatīvi izvietotas norobežojošās un absorbējošās bonas, ierobežojot piesārņojuma tālāku izplatību. Svētdien atkārtotas pārbaudes laikā, konstatēts, ka naftas produktu piesārņojums upē stiepjas 500 metru garumā un 20 metru platumā. Vides dienests turpina lietas faktisko apstākļu un vainīgo personu noskaidrošanu.

Līvānu novada pašvaldība sadarbībā ar iniciatīvu Tīri.Labi. aicina iedzīvotājus pieteikties grantu konkursam “Līvāni Tīri.Labi.”, lai veicinātu bezatkritumu dzīvesveida popularizēšanu Līvānos. Projektu konkursa mērķis ir atbalstīt Līvānu iedzīvotāju īstenotas iniciatīvas bezatkritumu principu ieviešanai, lai radītu paliekošas pārmaiņas pilsētā, kas vērstas uz kopienu iniciatīvu iedzīvināšanu; uzlabojumiem infrastruktūrā; sabiedrības informēšanu un izglītošanu. Konkurss dod iespēju piesaistīt finansējumu līdz pat 700 eiro projekta īstenošanai. Projektus iesniegt var gan fiziskas, gan juridiskas personas, kā arī pašvaldības iestādes.

Turpinām ziņas

Daudziem pašdarbības kolektīviem mēģinājumi šajā pandēmijas laikā izpaliek, labākajā gadījumā tās ir tikšanās “Zoom” platformā, taču Valkas pilsētas teātrim šajā laikā ir izdevies iestudēt pat četras izrādes, lai tad, kad atkal būs iespēja tikties ar skatītājiem, jau būtu, ko rādīt. Šopavasar Valkas pilsētas teātrim ir arī zīmīga jubileja – aprit 150 gadi, kopš pirmās, latviešu valodā spēlētās izrādes Valkā.   Valkas aktieri izrādes iestudēja skvērā uz soliņiem, jo kā norāda režisors Aivars Ikšelis, neviens neaizliedza uz soliņiem sēdēt, neviens neaizliedza, ja cilvēks sēž ārā, ar sevi sarunāties, un neviens neaizliedza iet garām cilvēkiem, ja viņi sēž, un arī ar sevi sarunāties.

Igaunijā mājas kafejnīcu dienas dažādos reģionos notiek jau vairākus gadus. Latvijā mājas kafejnīcu dienas pirmo reizi ciemos aicināja 2019. gadā. Pagājušogad mājas kafejnīcu dienām pievienojās jauni reģioni. Šogad pasākums tiks organizēts visā Latvijā, to rīko Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departaments un Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs". Aizkraukles, Pļaviņu, Kokneses, Skrīveru, Jaunjelgavas un Neretas novadiem, kas drīz apvienosies Aizkraukles novadā, līdz šim veiksmīgi sadarbojušies “Vidusdaugavā”. Turpinot sadarbību un atbalstot mājas kafejnīcu ideju, viesi tiks aicināti  24. un 25. jūlijā “Ceļot ar garšu mājas kafejnīcās Vidusdaugavā”. Uzņēmēji dalībai pasākumā var pieteikties Pļaviņu novada tūrisma informācijas centrā līdz 1.jūnijam.

Un vēl

Ornitologi aicina iedzīvotājus un pašvaldības kokos uzstādīt putniem drošus būrus. Katru gadu Latvijas Ornitoloģijas biedrība novēro putniem neatbilstošu un pat bīstamu putnu būrīšu izgatavošanu pašvaldības un to institūciju rīkotos pasākumos, kā arī šādu būrīšu izlikšanu vietvaru teritorijās. Viena no biežākajām kļūdām ir puļķītis jeb sēžamkociņš pie būrīša, kas no putnu viedokļa absolūti nav vajadzīgs, taču ir ļoti noderīgs dažādiem plēsējiem,  kuriem tad vieglāk piekļūt pie būrīša. Ieteikumus, kā putnu būrus izgatavot pareizi var meklēt Ornitoloģijas biedrības mājas lapā.

Atstājiet komentāru